Liiketoimintasuunnitelman kirjoittaminen: muoto, vaiheet ja esimerkit

Harvat asiat ovat jännittävämpiä kuin oman yrityksen perustaminen. Useimmat yrittäjät hyödyntävät intohimoaan ja asiantuntemustaan ​​tuodakseen markkinoille tuotteita ja palveluita, jotka auttavat muita. Alussa on luonnollista, että haluat päästä liikkeelle ja viedä ideasi maailmalle. Ennen kuin teet liian monia päätöksiä, käytä kuitenkin aikaa liiketoimintasuunnitelman kirjoittamiseen.

Mikä on liiketoimintasuunnitelma?

Liiketoimintasuunnitelma on asiakirja, joka kuvaa kaikki yrityksesi osa-alueet, ja sitä voidaan käyttää määrittämään monia liiketoimintanäkökohtia, kuten tuotestrategiasi, markkinointisuunnitelmasi ja taloudelliset resurssit.

Ajattele liiketoimintasuunnitelmaasi suunnitelmana siitä, kuinka aiot aloittaa, johtaa ja sitten kasvattaa liiketoimintaasi. Se on paikka, jossa voit tarkastella tarkasti, mitä menestyvän yrityksen rakentaminen vaatii – kaikkea kilpailusi analyysistä kasvusi rahoittamiseen.

Miksi kirjoittaa liiketoimintasuunnitelma?

Vaikka se voi tuntua pelottavalta tehtävältä, liiketoimintasuunnitelman kirjoittamiseen on useita syitä. Se voi toimia suunnitelmana, joka auttaa ohjaamaan yritystäsi aloittaessasi ja kasvaessasi. Kun olet päätöksen edessä tai olet epävarma siitä, mitä tehdä seuraavaksi, voit etsiä ohjeita suunnitelmastasi.

Liiketoimintasuunnitelma auttaa myös saavuttamaan liiketoiminnan virstanpylväitä. Astumalla taaksepäin ja tarkastelemalla objektiivisesti yrityksesi keskeisiä osa-alueita voit tehdä parhaat päätökset edetäksesi eteenpäin. Liiketoimintasuunnitelma auttaa sinua priorisoimaan resurssit ja aikasi.

Ehkä tärkeintä on, että liiketoimintasuunnitelma voi auttaa sinua saamaan rahoitusta. Etsitpä sitten lainaa tai sijoitusta, sinun on osoitettava, miten aiot käyttää rahaa tulojesi kasvattamiseen. Liiketoimintasuunnitelma on työkalu, joka voi herättää luottamusta kykyysi asettaa ja saavuttaa tavoitteita.

Liiketoimintasuunnitelman osat

Kun on kyse liiketoimintasuunnitelman kirjoittamisesta, ei välttämättä ole yksikokoista lähestymistapaa. Joten jos olet uusi tässä, kannattaa käydä kurssilla liiketoimintasuunnitelman kirjoittamisesta (löydät sellaisen varmasti paikallisesta yhteisöstäsi tai jopa verkosta) tai neuvotella neuvonantajan kanssa.

Liiketoimintasuunnitelmiin yleensä sisältyy muutamia keskeisiä osia. Suurin osa liiketoimintasuunnitelmista painaa pituudeltaan 15–25 sivua. Ne sisältävät myös kaavioita ja kaavioita tarvittaessa. Tässä on yhteenveto osioista, jotta saat rakenteen luodessasi liiketoimintasuunnitelmaasi:

Toiminnan yhteenveto

Tiivistelmä on kuin huippuluokan kuvaus yrityksestäsi ja siitä, kuinka aiot saavuttaa tavoitteesi. Koska ihmiset usein lukevat sen ensin, haluat tehdä hyvän ensivaikutelman ja ilmaista selkeästi liiketoimintakonseptisi. Auta lukijaa tuntemaan sinut sisällyttämällä mukaan tehtäväsi, tuotteesi tai palvelusi, johtoryhmäsi ja henkilökuntasi sekä kaikki, mikä on ainutlaatuista yrityksestäsi. Kaikki myöhemmissä osioissa tekemäsi kohdat liittyvät yhteenvetoon, joten saattaa olla hyvä idea kirjoittaa tämä viimeiseksi, kun olet tutkinut perusteellisesti kaikki yrityksesi näkökohdat.

Järjestelmä, joka kasvaa yrityksesi mukana.

Olemme kanssasi Square 1:stä seuraavaan.

Yrityksen kuvaus

Yrityksesi kuvaus on kuin hissipuhe ja välittää liikeideaasi ytimekkäästi. Jos tuntematon pyytäisi sinua kuvailemaan yritystäsi paikan päällä, mitä sanoisit? Vastauksesi ei saisi kestää yli 30 sekuntia kertoakseen – hississä ajamisen keston – ja jakamasi sisällön pitäisi saada lukija nojautumaan. Tässä osiossa voit myös mainita, missä näet eniten potentiaalia yrityksellesi ja miksi. , tarjoa liiketoimintamallisi, kuten tuote, palvelu, tilaus ja paljon muuta.

Markkina-analyysi

Millä markkinoilla olet tulossa? Kahvia Austinissa? Kuntostudiot Syracusassa? Tässä osiossa kuvaile markkinoiden nykyistä maisemaa ja tunnista kohdemarkkinasi. Mitkä ovat heikkoudet tai aukot, ja miten yrityksesi täyttää ne? Esimerkiksi se, että kaupungissasi ei tällä hetkellä ole spin-tunteja, yhdistettynä tämän liikuntamuodon valtakunnalliseen suosioon, osoittaa, että alueella on kysyntää ja potentiaalisia asiakkaita. Koska tämän osan pitäisi olla täynnä tietoa ja analyyseja, se vaatii jonkin verran tutkimusta.

kilpaileva analyysi

Kilpailuanalyysi on strateginen markkinatutkimus, jossa hahmotellaan tietoa kilpailijoista tilassa. Katso kilpailijoitasi kotkasilmäisesti. Mitä he tekevät hyvin ja missä he jäävät vajaaksi? Käyttääksemme samanlaista kuntoilutunnin esimerkkiä, ehkä sinulla on suosittu potkunyrkkeilyluokka, jonka kanssa kilpailet asiakkaista. Käy läpi, kuinka aiot erottua kilpailijoista. Ehkä se tarjoaa varhain aamulla luokkia tai kilpailukykyisempiä hintoja. Jos sinulla ei ole tällä hetkellä kilpailua, kerro, kuinka aiot pysyä kärjessä, jos muut yritykset tulevat taisteluun.

Palvelu ja tuotelinja

Tässä osiossa kerrotaan tarkalleen, minkä tyyppistä palvelua tai tuotetta tarjoat. Muista sisällyttää kaikki tekijänoikeudet ja patentit, jotka sinulla on, sekä kaikki tutkimukset ja niihin liittyvät kehitystyöt, joita tuotteesi tai palvelusi tarjoaminen saattaa edellyttää. Nämä ovat yksityiskohtia, jotka potentiaalinen sijoittaja haluaisi tietää ennen kuin he tarjoavat sinulle rahoitusta.

Toiminta- ja hoitosuunnitelma

Täällä sinun on esitettävä selkeä kuva siitä, kuinka aiot päästä vauhtiin ja sitten hallita päivittäisiä toimintoja. Pitääkö sinun työskennellä tavarantoimittajien kanssa varastoidaksesi varastosi vai aiotteko investoida pudotuslähetysmenetelmiin? Tarvitsetko tiimin jäseniä ohjaamaan vastaanottoa? Kerro yksityiskohtaisesti kaikki nämä asiat ja kuinka aiot hallita niitä. Harkitse lyhyen ja pitkän aikavälin suunnittelua yhden, kolmen ja viiden vuoden ennusteilla.

taloudelliset näkökohdat

Avaa laskin ja avaa laskentataulukot, on aika puhua rahasta. Tässä osiossa esitä taloudellinen analyysi kaikesta pääomasta, jota tarvitset yrityksesi käynnistämiseen, hoitamiseen ja kasvattamiseen. Sisällytä erilaisia ​​tilinpäätöksiä, kuten kassavirtalaskelma, tase ja tuloslaskelma. Voit myös määrittää kannattavuuden ja ilmoittaa taloudelliset ennusteet. Ota huomioon aloituskulut, kuten kiinteistöt, laitteet ja työntekijäsi. Tarkenna pääomaa, joka sinulla saattaa jo olla. Kun sinulla on hyvä käsitys kestävistä kustannuksista, suorita kannattavuusanalyysi määrittääksesi, milloin yrityksesi tulee kannattavaksi. Tämä on tärkeää näyttää ulkopuolisille sidosryhmille tai mahdollisille sijoittajille.

Kun kustannukset ja kannattavuus ovat selvillä, on aika etsiä ja varmistaa rahoitus. Sinun tulee ottaa vakavasti päättää, miten aiot rahoittaa yrityksesi tai kerätä rahaa. Voit mennä perinteistä reittiä ja hakea pienyrityslainaa pankista. Voit lainata perheeltä tai ystäviltä. Voit hyväksyä Square Capital -tarjouksen (lue tästä, mitä etsimme, kun päätämme laajentaa Square Capital -tarjouksia). Mutta minkä tahansa valitsemasi reitin kohdalla varmista, että ymmärrät, mitä kuhunkin rahoituspyyntöön liittyy ja kuinka maksat sen takaisin.

Lisäkoulutusta ja resursseja

On harvinaista, että sinulla on kaikki yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen tarvittavat taidot – varsinkin jos teet tämän ensimmäistä kertaa. Sinulla saattaa olla esimerkiksi hiusten leikkaamiseen tarvittavat taidot ja todistukset, mutta saatat olla pimeässä, kun kyse on yrityksesi päivittäisestä taloushallinnosta.

Tee tarkastus kaikista tarvitsemistasi taidoista, ja jos sinulla on puutteita, hae lisäkoulutusta. Tarjolla on runsaasti verkkokursseja lähes jokaisesta yrityksen johtamisen osa-alueesta sekä edullisia kursseja paikoissa, kuten yhteisön korkeakouluissa.

Täältä voit myös etsiä mentoreita tai jopa kysyä muilta pienyritysten omistajilta, kuinka he pääsivät vauhtiin. Tässä osiossa kerrotaan, kuinka aiot varmistaa, että kaikki yrityksesi osa-alueet toimivat sujuvasti.

Liiketoimintasuunnitelmien tyypit

Small Business Administrationin mukaan liiketoimintasuunnitelmat jakautuvat tyypillisesti yhteen kahdesta kategoriasta: perinteinen tai kevyt startup.

Perinteinen liiketoimintasuunnitelma on kattava suunnitelma, jonka kirjoittaminen voi kestää kuukausia, ja jokaisessa osiossa on yksityiskohtaiset tiedot. Lainanantajat ja sijoittajat pyytävät yleensä perinteisiä suunnitelmia. Ne ovat myös hyvä harjoitus yksityiskohtiin suuntautuneille yritysten omistajille, jotka haluavat dokumentoida suunnitelmansa liiketoiminnan kasvusta ja johtamisesta. Perinteisissä suunnitelmissa käytetään tässä hahmottelemaamme vakiorakennetta, mutta voit sisällyttää osiot, jotka ovat yrityksesi ja tarpeidesi kannalta järkevimpiä.

Toinen liiketoimintasuunnitelman tyyppi on kevyt käynnistyssuunnitelma. Tyypillisesti yksisivuinen liiketoimintasuunnitelma, jonka toteuttaminen vie huomattavasti vähemmän aikaa. Vaikka ne ovat harvinaisempia, ne noudattavat silti vakiorakennetta. Yksityiskohtiin menemisen sijaan ne kuitenkin tiivistävät liiketoimintasuunnitelman tärkeimmät kohdat ja elementit. Tämäntyyppinen suunnitelma sisältää usein helposti ymmärrettäviä kaavioita ja muita visuaalisia yksityiskohtia, jotka tukevat suunnitelmaasi.

Esimerkkejä liiketoimintasuunnitelmasta

Alkuun pääsemiseksi se voi auttaa tarkistamaan joitakin muiden yrittäjien liiketoimintasuunnitelmia.

Kun olet luonut liiketoimintasuunnitelman, voit lähteä kilpailuihin. Olitpa sitten miettimässä yrityksesi nimeä tai rekisteröimässä yritystäsi, käytä liiketoimintasuunnitelmaasi resurssina ja strategisena oppaana.

Yrityksen pyörittäminen ei ole helppoa, mutta Square on täällä auttamassa. Meillä on kaikki työkalut, joita tarvitset yrityksesi käynnistämiseen, pyörittämiseen ja kasvattamiseen, olitpa sitten myymässä henkilökohtaisesti, verkossa tai molemmissa. Ja olemme saaneet kaikki työkalumme toimimaan yhdessä yhtenä järjestelmänä, mikä säästää aikaa ja rahaa – ja helpottaa päätöksiä – jotta voit palata tekemään työtä, jota rakastat, ja keskittyä seuraavaan. Katso, miten Square toimii.

About admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *