Kuinka johtaa digitaaliaikana

Pitääkö minun nyt tehdä kaikki toisin? – Vain siksi, että olemme nyt digitaaliaikakaudella? Pitääkö minun nyt olla joku muu?Sain tämän huolestuneen kysymyksen Markus M:ltä. Hän halusi tietää, mikä hänen kohdallaan on nyt muuttumassa. Mitä hänen tulee ottaa huomioon, jos hän haluaa johtaa menestyksekkäästi digitaaliaikana? Tässä artikkelissa käsittelen muutamia näkökohtia yksityiskohtaisemmin.

Digitalisaatio – kaikki puhuvat siitä

Digitalisaatio on kaikkien huulilla ja siihen liittyy aina viittaus, että työmaailmamme ja tietysti myös johtamisen maailma muuttuu paljon digitalisaation myötä. Monet puhuvat digiajasta.

Meidän täytyy…

Meidän on sopeuduttava, he sanovat. Meidän on tehtävä tämä ja meidän on tehtävä se, yrityksissä on jatkuva paine innovoida. Joskus ”Meidän täytyy” -paine vaikuttaa melkein eksistentiaaliselta.

Teemme… nopeita ja vaihtelevia

Taivumme tälle paineelle aivan liian nopeasti ja ryhdymme tekemään nopeita päätöksiä yrityksen tulevasta suunnasta – vain ottaaksemme toisen suunnan muutaman viikon kuluttua.

Agility näyttää olevan ainoa ratkaisu – mutta onko se todella näin? Ongelmana on: markkinoiden kehitys, kilpailu ja asiakkaamme ovat yhä vähemmän ennakoitavissa. Digitalisoituneen maailman ”katoamisen” pelossa monista tulee hyperaktiivisia – kun taas toiset näyttävät nukkuvan pelkästä alistumisesta ja hukkumisesta. Mitä tehdä?

Digitalisointi on hyvä, kun se on hyvin harkittu.

Älkää ymmärtäkö minua väärin – pidän muutoksesta, eikä minulla ole mitään digitalisaatiota vastaan. Päinvastoin: Biologina ja yritysvalmentajana mielestäni edistyminen, kehitys ja uudet polut ovat mahtavia. Olen kuitenkin suuri harkitun toiminnan kannattaja, myös tapahtuvan digitalisoinnin ja ennen kaikkea digitaaliajan johtajuuden suhteen. Pitääkö meidän heittää yli laidan kaikki, mistä meillä on aiemmin ollut hyviä kokemuksia?

Minun näkökulmastani yrittäjänä, johtajana tai toimitusjohtajana on tärkeää kysyä itseltäsi, miten digitalisaatio voi mielekkäästi löytää tiensä omaan yritykseesi. Miten digiaikaa muotoillaan. Miten haluat ja tulet johtamaan digitaaliaikana.

Prosessit ovat kaikki ja loput! Oikeasti?

Kuulen kaikkialta, että prosesseja on parannettava. Ja sinun on asetettava itsesi parhaalla mahdollisella tavalla alasi nopeasti muuttuvilla markkinoilla. Nämä ovat ensimmäisiä ja ennen kaikkea perustavanlaatuisia päätöksiä, joita ei pidä tehdä kiireessä tai paineen alaisena – mutta ei tietenkään unta.

Kokemukseni perusteella haluaisin tietoisesti tuoda esiin muutamia kohtia.

Miten prosesseista tulee tehokkaita

  1. Kyse on prosesseista, joissa on järkeä.
  2. Kyse EI ole prosesseista, jotka sitten sitkeästi toteutetaan.
  3. Prosesseilla on järkeä vain silloin, kun kyse on standardoiduista menettelyistä. Heti kun siitä tulee yksilöllinen, prosessilla ei ole mitään järkeä.
  4. Usein koen yrityksissä: Teemme vakioprosessin yksilöllisiin tarpeisiin. Tämä ei ole tyydyttävää molempien osapuolten kannalta.
  5. Sitten ajattelen vain: prosessi voittaa aivot!

Siksi suosittelen seuraavaa periaatetta:

  1. Kyse on maalaisjärkeä noudattavista prosesseista, jotka helpottavat ja yksinkertaistavat yksilöiden työtä.

Niin luonnolliselta kuin tämä kuulostaakin. Koen tällä hetkellä monissa paikoissa, että minä a asiakas tulee noudattaa prosesseja, jotka lopulta lisäävät ponnistelujani niin paljon kuin mahdollista, eivät ole lainkaan järkeviä ja pilaavat yhdessä tekemisen hauskuuden. Asiakkaana tunnen usein olevani ”häiritsevä” ajoneuvo. Mitä tekemistä sillä on ”asiakas ensin!” Tai väitteellä: Prosesseja pitää ajatella asiakkaan näkökulmasta?
Ja kysyn sinulta: Millainen olet työntekijänä ja johtajana yrityksessäsi? Oletko helpottunut prosesseista vai pikemminkin rasittunut? Missä sinulla on järkeviä prosesseja?

Johtajuus digitaaliaikana

Tässä tulet esiin johtajana. Yrittäjän, johtajan tai toimitusjohtajan tehtävänä on toimia harkiten ja johtaa yritystä kestävästi. Ihannetapauksessa noudatat vakaumustasi ja elät sen mukaan, mitä sanot.

Et tee tätä hiljaisessa pienessä huoneessasi, vaan otat mukaan huippujohtajiesi ehdotukset ja mielipiteet.

Esimerkki: johtaminen prosessien käyttöönottoon

Ajattele yrityksesi johtajana: missä prosesseilla on oikeasti järkeä? Ota yhteyttä ammattilaisiin prosessien määrittelemiseksi. Tässä tapauksessa ammattilaiset ovat kokeneita kollegoita tai työntekijöitä, jotka ovat työskennelleet alalla vuosia ja tietävät tarkalleen mitä tekevät ja miksi. He tietävät tarkalleen, missä prosessi otetaan käyttöön ja miten sitä voidaan parantaa.

Esimerkki: yrityksen asemointi

Markkinoita näkee usein erilaisten lasien läpi. Arvokkaita, rakentavia ajatuksia ja ideoita syntyy yhteisessä vaihdossa kollegoiden ja/tai työntekijöiden kanssa. On tärkeää kehittää yhdessä selkeä, yritykselle ja ennen kaikkea toimialalle sopiva asema ja strategia.

Tässäkin johdat olemalla vetäytymättä eristyksissä vaan moderoimalla työntekijöidesi/kollegoidesi älykkyyttä.

Huomio: Toteutuksen inertia

Omien huippujohtajien mukaan ottaminen tulevaisuuden digitaaliseen perehtymiseen on järkevää myös yhteisprojektin tunnistamisen kannalta. Nyt muuttuneen suuntauksen on kypsyttävä ja elettävä ihmisten mielessä – myös kaikkien muiden yrityksessä työskentelevien työntekijöiden toimesta.

Tätä tarkoitusta varten on erityisen tärkeää tunnistaa toteutuksen ja digitalisoituneen suunnan johtamisen eri tyypit ja saada ne mukaansa tuleviin askeliin. Tämä koskee tietysti kaikkia yrityksen sisällä olevia projekteja – mutta vielä enemmän perustavanlaatuisia strategisia uudelleenjärjestelyjä.

11 tulevaisuuden työtä – jokainen on motivoitunut eri tavalla johtamaan ja toteuttamaan

Ajattelin 11 työtyyppiä ”Work:design” -tutkimuksesta, jonka tekivät Harry Gatterer ja Thomas Huber Zukunftsinstitutista Kelkheim im Taunusista vuonna 2012 ja loin kyselyn, jonka lähetin erityisesti eri kaupallisten yritysten ihmisille. Pyynnössä määrätä itsesi tulevaan työtyyppiin useita vastauksia oli mahdollista. Tuon ajan tulos näkyy yhä enemmän tämän päivän valmennuksessani henkilökohtaisissa toiveissa ja tavoitteissa – yhdistettynä jokaisen esimiehen haasteisiin.

Mihin minun tulee huippujohtajana kiinnittää huomiota digiaikakaudella johtaessani?

Lyhyesti: ole herkkä tiimillesi ja jätä nuija laatikkoon. Poimi jokainen ryhmän yksilö tarkalleen missä he ovat. Tämä on paras vinkki, jonka voin antaa, ja tärkein, puhun kokemuksesta.

Katso tiimiäsi ja kysy itseltäsi: Millaista työtä minulla on edessäni – mitkä ovat heidän vahvuutensa ja heikkoutensa? Kannusta heidän vahvuuksiaan ja ota ne mukaasi yhteiselle matkalle. Enää ei riitä kuvaamaan johtajuutta pelkästään adjektiiveilla ”operatiivinen” ja ”strateginen”.

Nykypäivän huippujohtajat tarvitsevat kykyä ratkaista haasteita jokapäiväisessä työssään mahdollisimman joustavasti ja ketterästi tiiminsä kanssa. Sinun pitäisi kehittää hyvä fiilis tähän ja johtaa tiimiäsi erityisesti. Tätä varten suosittelen, että omistaudut aktiivisesti tiimillesi ja toimit heidän kanssaan.

Jos henkilökohtainen sitoutumisesi tulee sydämestä, hän kiittää sinua uskollisuudella ja henkilökohtaisella sitoutumisella. Suuntaudu sellaisiin periaatteisiin kuin: avoimuus, läpinäkyvyys ja henkilökohtainen vastuu. Ohjaa jokaista tiimisi henkilöä heidän matkalleen perille. Digitalisaation aikakaudella meidän on määriteltävä tiimityö ja viestintä kokonaan uudelleen.

Pysy kanavalla!

Jos nyt ajattelet ”se kuulostaa niin yksinkertaiselta – mutta se ei toimi todellisuudessa tai vain rajoitetusti”, ymmärrän sinua aivan liian hyvin. Olen itse työskennellyt ylimmän johdon parissa monta vuotta ja tiedän haasteen. Se ei todellakaan ole pala kakkua ja vaatii paljon itsekuria.

Suosittelen kuitenkin, että harjoittelet tämän tyyppistä modernia johtamista ja yrität ainakin olla antamatta periksi heti vaikeuksien ilmaantuessa. Koska olet johtaja – niin johda! Olet tervetullut etsimään sparrauskumppania, joka keskustelee kanssasi tällaisista tapaustutkimuksista ja näyttää sinulle mahdollisia tapoja ja tukee sinua toiminnassasi.

About admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *