Yritysvalmentajat ovat välttämätön osa saksankielistä yritysmaisemaa, he valmentavat hallituksen jäseniä, johtajia ja työntekijöitä – monenlaisilla painopisteillä ja menetelmillä. Palkinnon kanssa “Parhaalla prosessiluokituksella varustettu yritysvalmentaja” oli Gudrun Happich Kölnistä XING valmentajat + valmentajat myönnetään yhdessä tunnettujen tiedekumppaneiden kanssa. Heidän valmennusprosessinsa täyttivät parhaiten onnistuneen valmennuksen arviointikriteerit.
Valintaprosessia ohjasivat tieteellisesti prof. Dr. Eva Jonas ja hänen tiiminsä Salzburgin yliopiston sosiaalipsykologian laitokselta ja professori tohtori Siegfried Greif Yrityspsykologisen tutkimuksen ja konsultoinnin instituutista Osnabrückista. Tärkeimmät tutkitut kysymykset olivat: Mitkä ovat tehokkaat tekijät valmennusprosessissa? Miten valmennusprosessin tulee toimia menestyäkseen?
Näin päätettiin parhaat yritysvalmentajat
Parhaat yritysvalmentajat valittiin monivaiheisessa prosessissa. Kuka tahansa yritysvalmentaja voi osallistua yhdistyksen jäsenyydestä tai XING- tai XING-valmentajat + valmentaja -profiilista riippumatta. Osallistuvien valmentajien oli täytettävä useita perusvaatimuksia, mukaan lukien vähintään 150 tunnin valmennuskoulutus, aktiivinen työ valmentajana, vähintään kolmen vuoden valmennuskokemus, ammatillisesti järkevä valmennuskonsepti ja eettinen perusasenne.
Kyselyn tapahtuneen valmennuksen prosessiarvioinnista vastasi Salzburgin yliopiston sosiaalipsykologian laitos. Osallistuvat valmentajat saivat tieteellisten kumppaneiden kokoaman kyselylomakkeen, jonka he välittivät valmentajilleen valmennusprosessin arvioimiseksi. Seuraavassa vaiheessa valmentajat saivat myös kyselylomakkeen kokemiensa valmennusprosessien yksilölliseen arviointiin. Valmentajat, joilla on vähintään viisi prosessiluokitusta valmentajilta, ovat päteviä jatkamaan osallistumista Best Process Rating -palkintoon.
Yli 1 200 täytetyn kyselyn tieteellinen arviointi
Hakuprosessia seurasi hyvin perusteltu tieteellinen arviointi: Salzburgin yliopiston sosiaalipsykologian laitos arvioi yli 1 200 pätevästi täytettyä kyselylomaketta ja loi tämän perusteella listaamattomista ”huippuvalmentajista” paras prosessiarviointi”. Valmennustulosten lisäksi analysoitiin myös prosessit valmentajien ja valmentajien näkökulmasta sekä valmentajien pätevyys.
Kaikkiaan 54 valmentajaa on täyttänyt vaatimukset ja voivat käyttää palkintoa jatkossa maksutta. Kaikki arvioinnissa aktiivisesti mukana olevat valmentajat palkitaan myös tieteen tukemisesta ja oman valmennusprosessinsa tieteellisestä arvioinnista.
Lähde: XING valmentajat + valmentajat
Mikä oikeastaan tekee valmennuksesta onnistuneen?
Olen useiden vuosien ajan miettinyt, mikä todella tekee valmennuksesta onnistuneen. On jo yhtä tai toista tutkimusta, mutta loppujen lopuksi ala on vielä hyvin vähän tutkittu.
Tiedämme esimerkiksi, että seuraavat tekijät ovat tärkeitä:
- Kemia on oltava oikea
Tutkimukset osoittavat, että parisuhteen laatu todella vaikuttaa kaikkeen valmennuksen osa-alueeseen. Se vastaa noin 50 % valmennuksen menestyksestä. - valmentajan uskottavuutta
Se ruokkii valmentajan taustaa, koulutusta ja pätevyyttä, hänen kokemustaan, metodologiansa, hänen taitojaan konsultoinnin alalla (eli esimerkiksi hänen omaa ylimmän johdon kokemusta). - Asiakkaan halukkuus muuttua
Kehitystä voi todella tapahtua ja vaikeat tavoitteet voidaan saavuttaa vain, jos asiakas on motivoitunut ja valmis pohtimaan itseään ja käyttäytymistään. - selkeys
Tarkka tehtävän ja tavoitteen määrittely sekä selkeät odotukset ovat tärkeitä edellytyksiä valmennuksen onnistumiselle. Johtamisen valmentajana minun pitäisi todella tuntea kaikki valmennusaiheeseen liittyvät näkökohdat ja puitteet. - taustalla
Että asiakas saa riittävästi tukea organisaatiolta. Toisin sanoen, että hän todella saa tarvitsemansa ajan sisäistää ja toteuttaa sisältöä.
Muuten, viimeisimmät tulokset osoittavat, että Kemia kyse on paljon enemmän kuin ”vain” valmentajan ja asiakkaan välisen suhteen laadusta.
Tutkimukset osoittavat, että mitä samankaltaisempi valmentaja ja asiakas ovat, sitä onnistuneempi valmennusprosessi on. Samankaltaisuus voi viitata persoonallisuuden rakenteeseen, samankaltaisiin näkökulmiin ja näkökulmiin tai tehtävä- ja prosessisuuntautumiseen.
On myös todistettu, että valmentajan kokemus vaikuttaa menestykseen. Mitä suurempi kokemus valmentajalla on, sitä paremmat tulokset.
Nyt on entistä selvempää, miksi keskityn vain huipputekijöihin, jotka haluavat aktiivisesti muokata tulevaisuuttaan, eikö niin?
Blogiartikkelissani: Mitä on johdon valmennus? löydät paljon enemmän.
Mitkä ovat tehokkaita tekijöitä ihmisten kanssa työskentelyssä?
tohtori Peter Behrendt Freiburg-instituutista tarkasteli kysymystä yksityiskohtaisesti tohtorintutkinnossaan: Mikä tekee ihmisten välisestä hedelmällisestä ja onnistuneesta yhteistyöstä?
Hän sai tietää ja julkaisi äskettäin:
1. keskittyä: Yhteinen tarkennus
2. aja ja luota: Henkilökohtainen luottamus
3. tunne: Positiivinen ja mieleenpainuva kokemus
Pyydä TÜV:tä ”tarkistamaan” oma valmentajasi laatu.
Joillain aloilla olen todellinen perfektionisti, nimittäin mitä tulee laatu ja tehokkuutta työni menee. Miksi: Haluan, että asiakkaillani on parhaat mahdolliset mahdollisuudet saavuttaa tavoitteensa.
Markkinoilla on tuhansia linja-autoja, ja pelkästään Saksassa sanotaan olevan yli 8 000 yritysautoa. Ammattinimikettä ei suojata. Ei vaadi koulutusta. Olipa laadukas tai sarlataani, sitä maallikolle tuskin tunnistaa. Hämmentävää valmentajaa etsivälle johtajalle. Artikkelissani: Miten löydän itselleni sopivan ammattivalmentajan? löydät muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua valmentajahaussa.
Miten voin varmistaa oman korkean laatuni johtamisvalmentajana ja sparrauskumppanina toimitusjohtajalle ja C-tasolle? Koulutus, kokemus voisi antaa vihjeen, mutta siinä se laatu todistettu? Yllä mainitut tutkimukset tunnistavat menestystekijöitä, mutta halusin tietää: Entä MINUN laatuni? Epäselvissä tapauksissa asiakkaani ovat kiinnostuneempia tästä kuin mistään tutkimuksista – olen vakuuttunut.
Laadun varmistaminen – Kansainvälinen valmentajaliitto
Etsin pitkään eräänlaista ”TÜV:tä” tai ”Stiftung Warentestiä” – joka tarkastaisi valmentajan laadun täysin itsenäisesti. Löysin etsimäni International Coach Federationista – maailman suurimmasta valmennusliitosta (n. 25 000 jäsentä).
ICF on sitoutunut ammattimaisempaan valmennukseen maailmanlaajuisesti, ja ICF-sertifikaatti tunnustetaan maailmanlaajuisesti. Kolmelle laatutasolle on olemassa erittäin selkeät vaatimuskuvaukset (ACC – Associate Certified Coach/PCC – Professional Certified Coach/MCC – Master Certified Coach). Hyvin, hyvin monimutkaisessa prosessissa valmentajan laatua testataan, tarkastetaan ja arvioidaan. Omana asiakaskeskuksena valmentat korkeammalla tasolla kuin ACC:nä.
Minun näkökulmastani se on vaativin ja pätevin menettely valmentajan ”laadun tai ammattitaidon” ”mittaamiseen”. Tämä laatu on sitten todistettava uudelleen 3 vuoden välein. Jotkut yritykset vaativat nyt ICF-sertifioinnin voidakseen olla mukana yrityksen valmentajajoukossa.
Kun sain todistukseni vuonna 2006 Master Certified Coach Olin erittäin iloinen saadessani sen. Master Certified Coach (MCC) on valmentajille maailmanlaajuisesti korkein laatutaso. Olin yksi ensimmäisistä saksalaisista, joka saavutti tämän tason. Tähän mennessä vain 13 on saavuttanut Master Certified Coach -tason Saksassa.
Sain myös käydä läpi laajan laatumenettelyn ja yksityiskohtaisen prosessin Saksan liittovaltion yritysvalmennusyhdistyksen – premium-yhdistyksen – riippumattomien asiantuntijoiden kanssa, ennen kuin minut tunnustettiin Vanhempi valmentaja sai.
varmistaa tulokset
Olen monien vuosien ajan hionut ja optimoinut lähestymistapaani ja valmennusprosessejani. Pyrin kuitenkin aina työssäni tavoitteeseen: Miten voin varmistaa, että asiakkaani saavuttaa tavoitteensa mahdollisimman suurella todennäköisyydellä?
Siksi olen sitäkin onnellisempi, kun saan työlleni kattavan tarkastuksen. Loppujen lopuksi asiakkaalle ei ratkaise teoria, vaan se todellisuus, jonka hän on itse kokenut.
”Tarkista” oma tehokkuutesi.
Valmennustyötäni tarkasteltiin jo vuosina 2012/2013/2014. Sain palkinnon: huippukonsultti kategoriassa ”Valmentaja”. Compamedia GmbH:n valtakunnallisen konsulttivertailun painopisteenä oli konsulttipalvelun ammattimaisuuden lisäksi todella asiakaslähtöinen, keskikokoinen yrityslähtöinen konsultointipalvelu.
Olin todella innoissani nykyisestä ”tutkintaprosessista”. Ensimmäistä kertaa valmennusprosesseja tutkittiin laajasti ja sitten myös arvostetun tutkimusryhmän toimesta. Halusin ehdottomasti hyödyntää tämän tilaisuuden.
Tunnustetut asiantuntijat Prof. Dr. Eva Jonas Salzburgin yliopistosta ja prof. Siegfried Greif Osnabrück Institute for Business Psychology Research and Consultingista ovat alan johtavia ammattilaisia.
”Tutkimisprosessi” oli melko monimutkainen. Kaiken kaikkiaan se kesti yli vuoden ja ollakseni rehellinen: pettäminen ei ole vaihtoehto siellä. Asiakkaitani kuulusteltiin täysin nimettömässä prosessissa. Minua haastateltiin myös intensiivisesti asiakkaistani, prosessista ja tuloksista.
Sitten kun sain tietää: Sinut palkitaanOlin onnellinen kuin Bolle.
Tulosten odotetaan julkaistavan vuonna 2020. Voit olla varma, että raportoin, kun minulla on konkreettiset tulokset.
Asiakkaideni tulokset ovat keskiössä!
Entisenä toimitusjohtajana tiedän asiakkaideni haasteet. Vastasin yli 1 000 työntekijästä DACH-alueella ja sain kokea monia oppimiskäyntejä ja juhlia onnistumisia yhdessä tiimini kanssa.
Olen toiminut aktiivisesti johtovalmennuksessa vuodesta 1994. Vuodesta 1998 lähtien oman yrityksen Galileon kanssa. Inhimillisen huippuosaamisen instituutti. Eli tänä aikana sain olla matkalla yli 1000 toimitusjohtajan, C-tason ja huippusuorittajan kanssa 1:1-valmennuksessa. Tästä on kertynyt yli 25 000 valmennustuntia. Asiakkaani haluavat nopeuttaa muutosta – ottaa harppauksen seuraavaan liigaan.
Minulla on yli 600 valmennustuntia vuodessa, joten en ole yksi ”osa-aikaisista valmentajista”, mutta tutkimuksen ”Further Education Scene Germany” (managerSeminare) mukaan yksi noin. 10 prosenttia kiireisimmistä linja-autoista.