Eläke, eläke ja 100 vuoden elinikä

Monet meistä eivät ole huolissamme eläkevaiheestamme ja meitä koskettavasta eläkkeestä.

Olemme näinä päivinä kokeneet kymmeniä mielenosoituksia, joissa vaaditaan kunnollisia eläkkeitä. Pelkään kovasti, että tulemme elämään paljon enemmän tulevina vuosina. Elinajan piteneminen yhdistettynä sosiaaliturvarahaston alhaiseen tilanteeseen mahdollistaa jännitteiden lisäämisen ennustamisen lyhyellä aikavälillä ja ne todennäköisesti kovenevat keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Espanjassa muistetaan, että malli perustuu a jakelujärjestelmä: Eläkkeet rahoitetaan aktiivisten ihmisten maksuilla suorittamilla maksuilla. Tarkoittaen, nykyisten työntekijöiden maksut mahdollistavat heitä edeltävien sukupolvien eläkkeiden maksamisen. Luulen jostain kuullut, että käytännössä tämä on (laillistettu) Ponzy- (tai Madoff-) makrojärjestelmä. Ja näissä kaavoissa Jos maksajat lopettavat tai vähentävät maksujaan, järjestelmä kaatuu.

Eläkkeelle ja eläkkeelle? Valmistaudu 100 vuoden elämään

Muutama vuosi sitten itse kyseenalaistin henkilökohtaisesta näkökulmasta tilanteen, jonka ”pitkän elämän lahja” luo. Jotenkin minulla oli viitteitä siitä, että tänään 50-vuotiaana ei ole mitään järkeä ajatella varhaiseläkkeelle jäämistä, vaan pikemminkin sitä, mikä on seuraava vaiheemme. Olen viime aikoina nähnyt monia intuitiota (täysin jäsentelemättömiä) heijastuvan erinomaisessa kirjassa: ”Elä 100 vuotta, elää ja työskentelee pitkäikäisyyden aikakaudella”, Lynda Gratton & Andrew Scott.

On mahdotonta tehdä yhteenvetoa kaikista kirjassa esitellyistä käsitteistä, ja se on kaukana tarkoituksestani, mutta osa tiedoista, jotka on helppo muistaa, ovat Nykyään jossain kehittyneissä maissa syntyneellä lapsella on 50 prosentin mahdollisuus elää yli 100 vuotta. Kirja välittää haasteita, joita syntyy siirtyessäsi kolmivaiheisesta elämästä monivaiheiseen elämään. Jotkut niistä kannattaa korostaa:

  • Sukupolvien monimutkaisuus lisääntyy
  • Muutokset aktiivisessa elämässämme ovat normi
  • Se on luotava uudelleen uudelleenluomisen sijaan

ja monet muut.

Eläkkeelle ja eläkkeelle? Meidän tulee viettää enemmän vuosia aktiivisina

Yksi seurauksista, joka vaikuttaa minusta merkittävimmältä eläkkeelle jäämisessämme, on se, että joudumme viettämään enemmän työvuosia. Sanon mieluummin niin meidän pitäisi viettää enemmän vuosia ”aktiivisina”. Kirjassa esitetään skenaarioita 3.0:sta (nykyinen tyypillinen 3-vaiheinen) 5.0-skenaarioihin, joissa eri kuvitteellisten toimijoiden on luotava itsensä uudelleen eri tavoin tai lisättävä erikoisuuksia jossain vaiheessa uraamme tai ryhdyttävä yrittäjiksi jossain vaiheessa. aiemmissa vaiheissa saadun kokemuksen avulla. Ja kaikkea tätä ei tarvitse nähdä negatiivisesti. Kuten kirja sanooElämän lahja on viime kädessä ajan lahja”Näissä uudelleenluomuksissa voimme itse ”muistaa elämän, joka on täynnä merkitystä ja tarkoitusta”.

Eläkkeelle ilman julkista eläkettä?

100 vuoden elinikä merkitsee monia muutoksia paitsi yksilölle myös yrityksille ja hallituksille. Näissä muutosten puitteissa näyttää ilmeiseltä, että julkiset eläkkeet vähentävät merkitystään ja jopa katoavat. Jotkut maat ovat jo alkaneet muuttaa järjestelmiään. Jotkut ovat siirtymässä pääomitusjärjestelmään, jossa osuudet on sidottu pääomarahastoon. Työntekijä maksaa oman eläkkeensä turvaamii. Siten kunkin henkilön maksama maksu määrää hänen tulevan eläkkeensä, jolla sukupolvien välinen maksu katoaa. Mutta näyttää siltä, ​​että tämäkään järjestelmä ei ole täydellinen ja muita monimutkaisempia vaihtoehtoja harkitaan. Meistä näyttää itsestään selvältä, että hallitusten on tartuttava muutoksiin, ja se antaa meille tunteen, että muutosten pitäisi olla suuntaa antaen yksilölle enemmän valtaa eläkkeensä suhteen. Todennäköisesti nämä muutokset ovat hyvin pitkäaikaisia ​​ja meillä on tarpeeksi aikaa mentalisoida itsemme. Joka tapauksessa, koska sääntelyn muutokset riippuvat politiikasta ja niihin vaikuttaa viime kädessä äänestäjien mielipide. Koska se on jotain, jota emme hallitse, me mieluummin syventymme siihen, mitä voimme hallita.

Suunnittele eläkkeemme ja eläkkeemme

Meidän kaikkien on otettava osamme vastuusta tässä valtavassa muutoksessa, joka merkitsee pidempää elämää. Yksi näiden muutosten vaatimuksista on, että ne pakottavat meidät suunnittelemaan paremmin taloudellista elämäämme. On selvää, että jos nämä muutokset toisaalta vaativat meiltä aktiivisempaa toimintaa, ne edellyttävät myös enemmän säästämistä tai molempien yhdistelmää. Jotkut ratkaisuista, jotka voivat auttaa turvaamaan tulevaisuutemme, ovat:
Kasvata talouslukutaitoamme tehdäksemme parempia päätöksiä ja lisäämme säästöjemme taloudellista tehokkuutta. Tässä mielessä voi olla hyvä tietää talouspsykologiamme virheet ja harhaluulot ja välttää niitä niin paljon kuin pystymme.

Suhtaudu sijoituksiimme hieman rohkeammin. Tämä ei ehkä ole suositeltavaa, jos emme täysin ymmärrä asiaan liittyviä riskejä. Mutta toisaalta siinä voi olla kaikki maailman logiikka, kun otetaan huomioon, että aikahorisontit pidentyvät. Ja olemme jo muissa yhteyksissä kommentoineet, että pitkällä aikavälillä onni on puolellamme.

valvoa kustannuksia investoinneistamme. Muista, että nämä kerrotaan myös koron vaikutuksella.

Älä jätä viime hetkeen 100 vuoden eliniän myötä esiin tulevien haasteiden analysointia. Hyväksy se ja ennakoi nämä muutokset niin paljon kuin voit, erityisesti haasteet, jotka liittyvät tarpeeseen luoda itsesi uudelleen.. Älä myöskään jätä syrjään talouskoulutustasi ja harkitse hyvän taloussuunnitelman tekemistä mahdollisimman pian.

About admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *