Miten päätöksentekoprosessi sujuu yrityksessäsi? Oletko koskaan tehnyt impulssivalintoja ja tajunnut, että ne vaikuttavat negatiivisesti organisaation muihin osastoihin? Tässä mielessä systeeminen näkemys on olennaista parempien tulosten saavuttamiseksi ja strategisemmaksi johtamiseksi.
Mutta mitä tämä systeeminen näkemys loppujen lopuksi tarkoittaa ja mitä hyötyä mallin käyttöönotosta on yrityksissä? Seuraa tätä artikkelia loppuun asti ymmärtääksesi!
Mikä on systeeminen näkemys?
Hyvin yksinkertaistetulla tavalla systeeminen näkemys on kokonaisuuden analysointi pienemmistä yksittäisistä osista.
Järjestelmällinen näkemys on keskeinen elementti HR-ammattilaisille ja johtajille, koska työskennelläkseen johdon kanssa tarvitaan laaja näkemys yrityksen yleisestä kontekstista ja ymmärtää ne elementit ja pienemmät askeleet, jotka muodostavat ne tehtävien jakamiseksi. ja toiminnot tehokkaalla tavalla. Ilman tätä yleistä näkökulmaa ongelmia voi tapahtua ilman johdon ennakointimahdollisuutta.
Jotta päätökset voidaan tehdä maksimaalinen hallinta ja itsevarmuutta, on tunnettava yritys yksityiskohtaisesti: osastot, mitkä ovat tehtävät, vastuut ja kuinka ammattilaiset suorittavat tehtävänsä. On myös mahdollista opiskella kunkin osaston tavoitteet ja tavoitteet ja etsi käytännön yksityiskohtia, jotka voivat haitata näiden hankkeiden kehitystä. Tämä auttaa ymmärtämään, missä yritys on, minne se haluaa mennä ja mitkä osastot ja vaiheet ovat paremmin linjassa tämän tehtävän kanssa tai eivät.
Mikä on systeemisen näkemyksen merkitys yrityksissä?
Järjestelmänäkymän käyttö on erittäin tärkeää yrityksellesi saavuttaa tehokkaita ja johdonmukaisia tuloksia. Tämä johtuu siitä, että tätä ilmettä harjoittaessaan johtaja varmistaa, ettei hän keskity vain ilmeiseen tai toimi impulsiivisesti.
Järjestelmällinen näkymä on olennainen työkalu epäonnistumisten välttämiseksi ja tarkempien suunnitelmien luomiseksi.
Tämän tärkeyden lisäksi systeeminen näkemys on olennainen myös muissa organisaation asioissa ja sitä kommentoimme alla.
Järjestelmällisen vision merkitys työntekijöille
Järjestelmällinen näkemys on tärkeä työkalu kaikille ammattilaisille yleisesti, koska se auttaa työntekijöitä ymmärtämään kunkin prosessin tärkeyden kokonaisuuden tai suuremman tavoitteen sisällä.
Tällä tavalla hänen työstään tulee yhtenäisempää ja tehokkaampaa, kun hän ymmärtää roolinsa tärkeyden työnkulussa ja organisaatiossa.
Järjestelmällisen vision merkitys HR-ammattilaisille ja rekrytoijille
Toinen alue, jonka täytyy tuntea ja soveltaa systeemistä näkemystä, on henkilöstöhallinto sekä uusien kykyjen rekrytoinnista vastaava ammattilainen.
Tässä on olennaista, että rekrytoija tunnistaa, onko hakijoilla vähän tietoa ja ymmärrystä systeemisestä näkemyksestä.
Jos ehdokas osoittaa, että hänellä on tämä taito, se voi olla mielenkiintoinen ero, koska, kuten edellä on todettu, hänen työstään tulee paljon tehokkaampaa ja optimoitumpaa, kun hän ymmärtää roolinsa kokonaisuutena.
Järjestelmällisen vision merkitys esimiehille
Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, johtajat ovat myös ammattilaisia, jotka tarvitsevat laajan ymmärryksen systeemisestä näkemyksestä.
Jotta osataan kannustaa tätä laajempaa visiota yrityksen sisällä ja kouluttaa sen johtajia, on ymmärrettävä, että prosessi vaatii organisaatiolta tutkimista ja paljon kriittistä ajattelua.
Lisäksi on tarpeen suorittaa niiden hyvä hallinta, jolloin on ymmärrettävä yleinen ja yksityiskohtaisempi konteksti.
Mitä eroa on systeemisen ja kokonaisvaltaisen näkemyksen välillä?
Järjestelmän näkökulmasta voidaan sanoa, että se viittaa prosessien hallinta. Tässä menetelmässä prosessit ja toiminnot pyritään ymmärtämään hyvin ja miten ne ovat vuorovaikutuksessa keskenään, jotta niitä voidaan parantaa. Yksittäiset prosessit nähdään ja määritellään selvemmin, jotta kokonaisuutena saataisiin parempi tulos.
Holistinen näkemys on käsite, joka tulee luonnon- ja humanististen tieteiden alalta – holismi tulee kreikan sanasta holos, joka tarkoittaa ”kokonaisuutta”. .
Holistisessa näkemyksessä painopiste ei ole vain yksittäisissä toiminnoissa, mutta siirry enemmän yleiseen prosessiin, kokonaisuuteen. Käytännössä työntekijöillä on yleensä yleisempi näkemys työnsä tarkoituksesta, kyky ymmärtää ja toimia yrityksen eri osa-alueilla.
Mitkä ovat systeemisen näkemyksen pilarit?
1. Ymmärrä, mitä kukin yksittäinen toiminta tuo tuloksena ja mikä vaikutus lopulliseen tavoitteeseen
Järjestelmällisen vision toteuttaminen organisaatiossa ohjaa joukon tekijöitä virrassa, pienimmistä tehtävistä yrityksen globaaliin tavoitteeseen.
Siten lopullisen tavoitteen koostumuksen ja kunkin edellisen vaiheen vaikutuksen täydellinen ymmärtäminen on yksi systeemisen näkemyksen olennaisista prosesseista.
Toisin sanoen johtajalla on oltava täysi ymmärrys jokaisen toimeenpantavan päätöksen vaikutuksista, jotta organisaation yleinen tavoite ei vaikuta negatiivisesti tai aiheuta sille vahinkoa.
2. Luo nesteyhteys prosessiin sisältyvien alueiden välille
Toinen olennainen kohta systeemisen vision suunnittelussa on hyvän kommunikaation luominen lopullisiin tavoitteisiin osallistuvien alueiden, osastojen ja/tai sektoreiden välillä.
Koska systeemisen näkemyksen ideana on, että osapuolet toimivat tehokkaasti yhdessä paremman kokonaistuloksen saavuttamiseksi, on olennaista, että viestintä syntyy tehokkaasti.
Näin voidaan välttää tai vähentää riskejä ja tappioita sekä minimoida tuotannon pullonkauloja.
3. Ole tietoinen siitä, että yritykseen vaikuttaa, ja valmistaudu tuleviin muutoksiin
Valmistautuminen ja avoimuus toteutetun systeemisen vision aiheuttamille muutoksille sekä tiimin valmistaminen näihin tapahtuviin muutoksiin on kolmas olennainen kohta listallamme.
Itse asiassa kannattaa painottaa, että tiimien ja ylipäätään yrityksen on varauduttava tapahtuviin muutoksiin ja systeemisesti toteutetun suunnittelun aiheuttamiin vaikutuksiin.
Mitkä ovat systeemisen vision omaavan johtajuuden tunnusmerkit?
Johtajuudella, joka on olennainen rooli ihmisten ja projektien johtamisessa organisaatioissa, on keskeinen rooli tiimeissä.
On syytä mainita, että systeeminen näkemys on taito, joka voidaan hankkia, harjoitella ja täydentää ajan myötä, joten älä huoli, jos et silti samaistu kaikkiin mainittuihin taitoihin.
Alla annamme vinkkejä systeemisen näkemyksen kehittämiseen ja sen soveltamiseen jokapäiväisessä elämässä. Seuraa sitten kanssamme!
- Kriittinen ja analyyttinen näkemys;
- Hyvä viestintä ja organisointi;
- Kaikkien prosesseihin liittyvien alojen tuntemus;
- Ryhmätyö;
- Tunneäly;
- Empatiaa ja hyvää ymmärrystä työntekijöistäsi;
- Tavoitteiden määrittely;
- Tehtävien jako;
- Strategioiden jäsentäminen;
- Riski-hyötyanalyysit.
Nyt kun tiedät jo systeemisen näkemyksen omaavan johtajan taidot, ymmärrämme kuinka kehittää systeeminen näkemys?
Aluksi luettelemme alla joitain etuja tämän taidon koulutuksesta organisaatiossasi ja tiimissäsi:
- Autonomian edistäminen;
- Riskien ja epäonnistumisten vähentäminen;
- Lisääntynyt tuottavuus;
- Parantaa sitoutumista;
- Tietoisempia päätöksiä;
- Parempi kriittinen analyysi tiimistä.
Tämän taidon harjoittamiseksi ja kehittämiseksi on välttämätöntä tuntea syvästi kaikki osat, jotka muodostavat yrityksesi. Eli kaikki sektorit, tiimit, miten ne toimivat ja mikä on kunkin rooli organisaatiossa.
Toinen tärkeä seikka systeemisen näkemyksen ymmärtämisessä on kartoittaa kunkin tiimin ja yrityksen kunkin sektorin tavoitteet ja tavoitteet, jotta myöhemmin ymmärretään, kuinka nämä tavoitteet rikastavat yrityksen missiota, visiota ja arvoja.
Näin kehität ymmärrystäsi kokonaisuudesta pienten osien kautta – systeemisen näkemyksen tärkeä pilari.