Tällä hetkellä olemassa olevien ETF-rahastojen laajan valikoiman ansiosta voimme sijoittaa lähes mihin tahansa omaisuusluokkaan ja -alueeseen maailmassa.
Muiden alueiden omaisuuserien altistumisen lisääminen voi parantaa salkkusi tuottoa ja vähentää samalla volatiliteettia. Mutta ennen kaikkea se voi laajentaa salkkusi hajauttamista ja välttää ”kotiharha”, joka merkitsee sijoituksen ylipainottamista maassamme tai alueellamme suhteessa muihin.
Mutta ennen kuin lisäät altistumista muille alueille, on tärkeää ymmärtää, kuinka uusien valuuttojen lisääminen voi vaikuttaa sijoituksesi. Toisin sanoen, kun lisäämme altistumisen valuuttamme ulkopuolisille varoille, otamme käyttöön myös valuuttariskin.
Ymmärtääksesi valuutan merkityksen sijoituksissasi ETF:iä käytettäessä on tärkeää tietää valuutta, jolla käydään kauppaa, ja valuuttapositio, jonka olet hankkimassa ETF:n ostamien kohde-etuuksien kautta. Kun tiedät todellisen valuuttariskin, sinun on päätettävä, onko tarkoituksenmukaista käyttää valuuttasuojattua ETF:ää sijoituksesi valuuttariskin vähentämii tai poistamii.
Mikä on valuuttariski?
Valuutta- tai valuuttariski on mahdollisuus, että sen maan valuutta, johon sijoitat, laskee tai nousee omaasi verrattunaeli päävaluutalla, jolle olet alttiina jokapäiväisessä elämässäsi.
Jos esimerkiksi otat altistumisen yhdysvaltalaisille osakkeille, esimerkiksi ETF:n kautta ja dollari putoaa euroa vastaan, Yhdysvaltain osakkeiden arvo laskee euroissa mitattuna.
On yksi pääidea, jonka pitäisi olla meille selvä: se on valuutta, jossa kohde-etuuden hinnat määräävät valuuttariskin. Eurooppalaisella sijoittajalla, joka ostaa ETF:n, joka on listattu S&P500:aa seuraavalla amerikkalaisella pörssillä, on valuuttariski dollaria vastaan, koska kyseisessä indeksissä listatut yritykset ovat (enimmäkseen) alttiita dollarille.
Valuuttariski: ETF:n nimi
Jatkamme edellistä ideaa, voimme hämmentyä ETF:ien ja muiden hyödykkeiden kanssa siinä tosiasiassa, että meidän on harkittava kolmea valuuttaa:
1. ETF:n valuutta
Valuutta, jossa ETF raportoi nettovarallisuutensa arvon. Tämä valuutta perustuu yleensä indeksivaluuttaan (jota kutsumme alla taustavaluuttaksi) ja tunnetaan myös nimellisvaluuttana tai perusvaluuttana.
2. Kaupan valuutta
Valuutta, jossa ETF voidaan ostaa tai myydä tietyllä markkinoilla.
3. Taustalla oleva valuutta
Valuutta, jossa ETF:n seuraamat varat pääosin arvostetaan. Kuten olemme aiemmin sanoneet, jos ostat ETF:n, joka seuraa Yhdysvaltain S&P 500 -osakemarkkinaindeksiä, taustavaluutta on dollari. Tämä on olennainen valuutta sijoituksesi valuuttariskin määrittämii. ETF:n valuutta ja kohde-etuuden valuutta ovat yleensä samat, ja siksi jatkamme positioitamme erottamalla jälkimmäisen.
Nämä kaksi (itse asiassa kolme) valuuttaa voivat olla erilaisia samalla ETF:llä.
Esimerkiksi Vanguard S&P 500 UCITS ETF: IE00B3XXRP09 (Ticker VUSA) seuraa S&P 500® -indeksiä (kokonaistuotto), joka seuraa 500 eniten pääomasijoitettua yritystä Yhdysvalloissa:
– voit käydä kauppaa XETRA-markkinoilla USD:ssä kaupankäyntivaluuttana
– voit käydä kauppaa XETRA-markkinoilla euroissa kaupankäyntivaluuttana
– voidaan listata Lontoon pörssissä punnissa kaupankäyntivaluuttana
Tärkeintä on se vain taustavaluutta määrittää valuuttariskisi tässä tapauksessa Yhdysvaltain dollari, ei rahaston kaupankäyntivaluutta.
Valuuttariski: suojatut ETF:t
Erilaisten kohde-valuuttojen riskien lisääminen muuttaa salkkusi hajauttamista, vaikka tulos vaihtelee eri ajanjaksojen ja omaisuusluokkien välillä.
Jotkut sijoittajat väittävät sijoittavansa ulkomaille sen tarjoaman hajautuksen vuoksi, esimerkiksi altistuakseen ulkomaisilla markkinoilla noteerattuihin osakkeisiin. He eivät tarvitse tai halua valuuttakurssien vaihtelun vaikuttavan sijoitukseensa.
Valuuttariskin eliminoimii voit sijoittaa käyttämällä valuuttasuojattua ETF:ää, joka edelleen seuraa haluttua indeksiä.
Tässä tapauksessa taustalla olevan valuutan vaihtelut suojataan enemmän tai vähemmän (riippuen ETF:n hoitajan käyttämästä kaavasta), joten olet alttiina vain omaisuuden kehitykselle.
Esimerkiksi ja noudattamalla yllä olevaa esimerkkiä S&P 500 -indeksiä seuraavien ETF:ien kanssa:
Voit päättää ostaa saman indeksin katetun version:
– iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF (Acc): IE00B3ZW0K18
– Amundi S&P 500 UCITS ETF Daily Hedged – EUR (C): LU1681049109
Ne ovat ETF:itä, joiden valuutta on suojattu euroon, joten sijoituksesi, vaikka sen kohde-etuudet ovat dollarimääräisiä, vaihtelee vain indeksin mukana (pienet seurantavirheet huomioimatta).
Valuuttasuojatut ETF:t: huomioitavaa
Jatkamalla esimerkkiä voimme nähdä, että suojausstrategia voi olla erilainen:
– Amundi ETF:llä on päivittäinen valuuttasuojaus
– iShares ETF:llä on kuukausittainen valuuttasuojaus
Nähdäksesi suojauksen vaikutuksen voit verrata suojatun ETF:n tuottoa tietyltä ajanjaksolta saman taustalla olevan ETF:n tai indeksin kattamattomaan versioon.
Voimme havaita kolme lisänäkökohtaa, jotka meidän on myös otettava huomioon:
– Suojaamattomien ETF-rahastojen volyymi on yleensä paljon suurempi
– Suojattujen ETF-rahastojen TER (kokonaiskustannussuhde eli kokonaiskustannukset) ovat kalliimpia
– Tuotto vaihtelee, kuten olemme sanoneet, niiden välillä, joita indeksin käyttäytymisen ja valuutan kehityksen yhdistelmä ei kata / kata, ja katteen implisiittisten kustannusten välillä (edellisessä esimerkissä paremmin indeksissä, jota ei kata) dollarin revalvaatiolla tarkastelujaksolla)
– Volatiliteetti on yleensä hieman korkeampi kattamattomissa ETF:issä ja siksi Sharpen suhde voi olla hieman pienempi
Lopullista suositusta on kuitenkin vaikea antaa, koska nämä näkökohdat ja Mittarit voivat vaihdella merkittävästi analysoidusta ajanjaksosta riippuen, mikä vaikeuttaa voittavan strategian saavuttamista kattavuuden suhteen.
Salkkujen valuuttakate:
salkuille ei ole ominaista ainoastaan erittäin korkea hajautus (jossa on kokonaisriski maailmalle), vaan myös sinulla on korkea valuuttasuojaus:
– Korkotuloissa, jos valitulla alueella on valuuttariskiä, valuutta on aina katettu
– Osakkeissa ETF:t yhdistetään valuuttariskin pitämii hallinnassa