Urakehitys: miten se toimii

Monet ajattelevat omaansa urakehitys suoraan ansioluetteloon. Jos se ei auta, täytyy olla ainakin selkeä tavoite. On oltava tietty aihe, menetelmä tai jokin muu, jonka asiantuntija olet. Mutta itse asiassa urakehitys alkaa paljon perustavanlaatuisemmalta: yhteisen säikeen löytämisestä. Lue tämä viesti

Löydä piilotetut taidot. kehittää uraa

Elämässäni on vain kaalia ja nauriita’ valitti osastopäällikkö,’ei ole yhteistä lankaa. Vaihdan yritystä joka vuosi tai kaksi. Minulla ei ole kiinteää aihetta, taidan olla toivoton.” Ensi silmäyksellä hänen polkunsa elämässä näytti itse asiassa melko kaoottiselta – jatkuvat muutokset, erilaiset asemat, aina erilaiset yritykset.

Pohjimmiltaan olen vakuuttunut siitä, että jokaisessa ihmisessä on punainen lanka, jos vain etsii tarpeeksi kauan ja kaivaa tarpeeksi syvälle. Koska urakehityksen kannalta on tärkeää ”kehittää” lanka sanan varsinaisessa merkityksessä. Yli 20 vuoden kokemukseni aiheesta yli 1000 valmennusprosessissa vahvistaa, että johdonmukainen kuva syntyy aina lopulta.

Yhteinen lanka urakehityksessä

Osastonjohtajan tapauksessa tarkastelimme hänen urapolkuaan yhdelle vakiolle. Toistuva kaava itse asiassa nousi esiin: aina kun johtajalla oli uusi tehtävä, hän oli aina kiinnostunut. Hän lähestyi tehtävää sitoutuneesti ja onnistui, mutta sitten hän kyllästyi ja lähti.

Hyvin onnistuneen suorituksen jälkeen siirryt seuraavaan haasteeseen. Eikö siinä voisi olla edes erityistä voimaa?” Kysyin häneltä. ”Jos jatkuvasti uudet haasteet ovat todella intohimosi, tarvitset tähän vain sopivan yrityksen, jossa vaihdat projektista toiseen”minä ehdotin ”tai viraston tai liikkeenjohdon konsulttiyrityksen ympäristö.” Osastonjohtaja katsoi minua hämmästyneenä. ”Luulin aina, että minun täytyy erottaa itseni aiheesta.”

Aiheasiantuntijat olivat eilen

Monet elämässä orientoitumista etsivät ihmiset uskovat, että heidän täytyy olla tai tulla aiheasiantuntijaksi. Näin voit lukea erilaisista markkinointioppaista. Sinulla on ajatus, että sinun on keskityttävä tiettyyn aiheeseen. Kuten: ”Minusta tulee asiantuntija…” He uskovat, että sinun täytyy erikoistua johonkin aiheeseen, toimintaan tai menetelmään – kuten tietojenkäsittelytieteilijäksi, asianajajaksi tai lääkäriksi – kehittääkseen eräänlaisen ainutlaatuisen aseman. ja kehittää uraasi.

Jos nämä huippuosaajat eivät löydä etsimäänsä, he saavat nopeasti tunteen: ”En voi tehdä mitään erityistä”. Näin tehdessään he jättävät huomioimatta sen tosiasian, että erityiskompetenssi voi olla muualla – esimerkiksi prosessin hallitsemisessa tai tietyssä ”nerokkaassa” toimintojen, tehtävien tai ominaisuuksien yhdistelmässä. Nämä erityispiirteet eivät yleensä näy välittömästi; ne ovat jotain takana ja alapuolella, niin sanotusti. Muuten, toisin kuin optimoija tai uudelleenjärjestäjä, meidän osastopäällikkömme oli tyypillinen ”rakentaja”.

Jännittävä aarteenetsintä nostaa potentiaalia ja aarteita

Jokaisessa huippusuorituksessa on paljon potentiaalia. Persoonallisuusanalyysissä paljastetaan yleensä vain ”klassikot”, kuten motiivit, arvot ja vahvuudet. On kuitenkin muita erityispiirteitä ja mahdollisuuksia, joita kannattaa seurata. Mitä enemmän sisäisiä aarteita nostetaan esiin, sitä jännittävämmiksi löydökset tulevat: Yhtenäinen kokonaiskuva, yhteinen lanka tulee näkyviin.

Etsiessämme ”tuntemattomia” potentiaaliasi tutkimme aarreaiheita, kuten

 • tiedot ja aihealueet,
 • prosessitaidot,
 • tietyt toiminnot ja tehtävät,
 • kohokuviointi,
 • ihmistyyppejä,
 • Suosikkiympäristöt ja -roolit ja
 • erityisesti: nerokkaat yhdistelmät.

Aloita aarteenetsintäsi näillä kysymyksillä:

 • Onko jokin aihe, joka on sinulle erityisen tuttu? Mistä tykkäät puhua kun olet jonkun kanssa? Milloin kuuntelet heti?
 • Onko sinulla jokin prosessi, jossa olet erityisen hyvä? Tai tiettyjen toimintojen sarja?
 • Onko jokin toiminta tai tehtävä sinulle helppoa?
 • Mitä perheen erityispiirteitä huomaat, kun käsittelet systemaattisesti perheenjäsentesi ja esi-isiesi ammatteja ja erityispiirteitä?
 • Onko sinulla jokin tietty ryhmä, jonka kanssa tulet erityisen hyvin toimeen? Mitkä ovat sinun suosikkisi? Keille ihmisille annat erityisen suuren edun?
 • Onko olemassa ympäristöä, jossa tunnet olosi erityisen mukavaksi? Miten se pitää suunnitella? Mitä erikoista tässä on?
 • Mitä eri rooleja olet jo ottanut? Onko sinulla rooleja, joista pidit erityisesti?

Voitko yhdistää kaksi tai useampia motiivejasi, arvojasi tai ominaisuuksiasi tavalla, joka luo erityisen vahvuuden?

Urakehitystä seuraa urasuunnittelu

Oletko löytänyt oman yhteisen säiettäsi ja siten kehittänyt uraasi? Onnittelut! Sitten voit nyt uskaltaa ottaa seuraavan askeleen: urasuunnittelun. Uran suunnittelu tarkoittaa tavoitteen löytämistä, johon ammatillinen CV voi ohjata. Jokaisella, joka on tunnistanut yhteisen säikeen omassa CV:ssään ja tiedostaa omat vahvuutensa, ei yleensä ole suuria ongelmia ohjata uraansa haluttuun suuntaan.

Mutta ole varovainen: et saa eksyä suunnittelussa. Liian usein uramme johtaa meidät pisteeseen, joka ei enää sovi henkilökohtaisiin toiveihimme ja vahvuuksiimme eli omaan yhteiseen säieteemme – olipa kyse sitten ylennyksistä, roolinvaihdoksista tai yksinkertaisesti odottamattomista sattumuksista. Voit lukea yllä linkitetystä blogikirjoituksesta, miksi uraa voidaan suunnitella vähintään 50 prosentissa ajasta ja miten sitä voi suunnitella.

Johtopäätös: Älä seuraa valtavirtaa

Viimeinen vinkkini menestyksekkääseen urakehitykseen: Älä yritä seurata valtavirtaa, ellet ole valtavirran menestyjä. Miksi sinun pitäisi valita polku, joka ei ole sinun?

Tee sen sijaan toisin.

Huomaa: jokaiselle huippusuoritajalle on punainen lanka. Sitä ei ole niin helppo havaita ensi silmäyksellä, mutta uskokaa minua: KAIKILLE on yhteinen säietensä. Sen löytäminen ja noudattaminen on tärkein suositus, jonka voin antaa sinulle urallesi.

Yksi parhaista kouluttajistani: Professori tohtori Fritz Simon sanoi kerran:

”Minun täytyy elää elämää eteenpäin – voin ymmärtää sen taaksepäin.”

About admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *