Työ- ja perhe-elämän tasapaino johtajana

Johtaja ja perheenisä: Toimitusjohtajille, C-tason esimiehille, hallituksen jäsenille, lyhyesti sanottuna huippujohtajille, se on päivittäinen koettelemus: Miten voit sovittaa yhteen sinulle esimiehenä JA perheenisänä asetetut vaatimukset? Alla haluaisin antaa sinulle erittäin käytännöllisiä vinkkejä parempaan työn ja yksityiselämän tasapaino ottaa mukaani valmennusharjoittelustani.

Tässä artikkelissa luet,

Työ- ja perhe-elämän tasapaino: Esimiehen roolit ovat erilaisia

Ollaan rehellisiä. Useimmat meistä tietävät tämän haasteen sellaisena, joka meidän on hallittava joka päivä uudelleen: Työ vaatii meiltä selkeän johtajuuden, päätösten tekemistä ja projektin viemistä eteenpäin henkilökohtaisten arkaluonteisten kysymysten lisäksi. Töiden jälkeen olemme kysyttyjä tiimipelaajina, joskus johdossa – vaimo, aviomies tai lapset. Loppujen lopuksi he ovat odottaneet isäänsä tai puolisoaan koko päivän. Uudelleen ja uudelleen, tämä on juuri executive coachingin aihe.

Kotimatka toimistolta ei kuitenkaan usein riitä vaihtamaan rooleja työelämän johtajasta perheenisäksi yksityiselämässä. Ei siksi, että emme kaikki olisi halukkaita tekemään tätä roolin vaihtamista. Mutta on, koska aivan liian usein emme onnistu kytkeytymään pois päältä, muuttamaan painopistettä tai erottamaan selkeästi kahta rooliamme. Hyvästä syystä monet huippujohtajat pitävät työn ja yksityiselämän tasapainoa kurjana. Sanon siis asian hyvin selvästi: jos haluat olla johtaja, sinun täytyy käyttäytyä kuin johtaja. Mutta kiitos vain töissä.

Kaksi maailmaa, kaksi roolia – miten se toimii?

Miten se voi onnistua, jokapäiväinen roolimme kääntyminen? Kuinka voimme johtaa työntekijöitämme aamusta myöhään iltapäivään ja olla sitten perheenihmisiä loppupäivän? Miten muutos ratkaisukeskeisestä liike-elämästä positiivisten ja negatiivisten tunteiden hallitsemaan yksityiselämään onnistuu? Ehkä et pysty hallitsemaan perheen ja työn yhteensopivuutta ollenkaan. Ehkä se on mahdoton tehtävä?

Jos haluat, se on päivittäinen askel maailmasta toiseen, joka ei halua onnistua. Varsinkin lomakauden jälkeen. jossa monet voisivat toivottavasti viettää muutaman tunnin lisää ystävien ja perheen kanssa. Kun työ ei ollut ykkönen 24 tuntia vuorokaudessa. Unohditko kaiken, kun painopiste on nyt selvästi ”normaalissa” arjen liike-elämässä? Toivottavasti ei.

Työ- ja perhe-elämän tasapainon parantaminen johtajana? Esimerkkejä valmennuskäytännöistä

Tunnen monia rooleja päivittäisestä johtamisvalmennuksestani yrityksissä, kansainvälisesti toimivissa yrityksissä ja keskisuurissa yrityksissä. Haluaisin hahmotella lyhyesti kaksi tyypillistä ja yhden vielä melko epätyypillistä esimerkkiä. Lukeessasi olet tervetullut pohtimaan, kuinka vastaavat ylin johtajat voisivat parantaa työ- ja yksityiselämänsä tasapainoa.

Tapaus 1: Hän pomo, hänen perheensä

Mr. A. on keskisuuren IT-yrityksen toimitusjohtaja. Päättäjän roolissaan hän matkustaa ympäri maailmaa ja on usein kotona vain viikonloppuisin. Hänen vaimonsa jätti aluksi työnsä henkilöstökonsulttina. Hän on ollut kotona nyt viisi vuotta ja hoitaa kahta lasta. Mr. A. on erittäin tietoinen kaksoisroolistaan ​​johdon valmennuksessa ja siihen liittyvistä haasteista, jotka liittyvät roolien vaihtamiseen johtajan ja perheen miehen välillä.

Viime aikoina hänen vaimonsa on valittanut yhä useammin, että hänen pitäisi ystävällisesti luopua komentosävystä. Loppujen lopuksi hän ei ole hänen työntekijänsä. Kotona hän ei ole pomo, vaan aviomies ja isä. Hänen näkemyksensä: ”On hyvä, että hän sanoo sen niin avoimesti, muuten en aina tajua sitä lopulta.

Tapaus 2: Sinä pomo, hän pomo, molemmat perhe

Neiti tohtori L. on suuren sairaalan johtaja. Hänen miehensä on häntä noin kymmenen vuotta vanhempi. Yhdessä he kasvattivat viisi lasta. Kaksikko on sovittanut uransa yhteen. Kun lapset olivat pieniä, hän eli työnsä, nykyään hän tukee vaimoaan tämän uralla.

Molemmat ovat näytelleet molempia rooleja eri elämänvaiheissa. Tämä johtaa siihen, että molemmat ymmärtävät roolin vaihtamiseen liittyvät paineet ja vaikeudet. He vaihtavat usein ideoita ja tukevat toisiaan. Selkeän uranjaon vuoksi yksi vanhemmista on aina toiminut perheen ”kasvattajana”. Ainoa asia, mitä hän haluaisi, on hieman enemmän henkistä tukea oman heikkoutensa vaiheissa.

Tapaus 3: Sinä pomo, hän perhe

Toinen esimerkki johtamisvalmennuksestani: T. on kansainvälisen toimiston toimitusjohtaja. Kahdeksan kuukautta sitten hän synnytti tyttären. Hänen miehensä on ottanut kotimiehen roolin. Rouva T. pitää johtajana olemisesta ja kotiin tullessaan myös äitinä olemisesta. Hänellä on liiketoimintansa hallinnassa. Yksityiselämässä on usein riitoja. Koska hänen miehensä kaipaa häntä vaimonaan ja hän ei täytä rooliaan kotimiehenä hänen tyydyttävästi. Joskus hän ajattelee, että hänen pitäisi johtaa sitä työtovereidensa tavoin.

Otatko johtajuutta mukaasi? Älä!

Käytännön esimerkit tekevät selväksi: monilla huippujohtajilla on sysäys haluta johtaa niin kotona kuin yrityksessäkin. Työ- ja perhe-elämän tasapainon ja kodin siunausten kannalta tämä ei todellakaan ole paras ratkaisu. Pikemminkin kyse on roolien hyväksymisestä, itsensä löytämisestä molemmista ja niiden esittämisestä. Kokemukseni executive coachingista osoittaa, että tärkeä perusta on tietoisuus kunkin rooliin liittyvistä odotuksista.

Työ- ja perhe-elämän tasapaino: 5 vinkkiä perheen ja työn yhteensovittamiseen

Työn odotukset meitä kohtaan johtajina ovat useimmissa tapauksissa selvät. Mutta tiedämmekö myös, mitä odotuksia yksityisellä ympäristöllämme on meitä kohtaan? Tiedämmekö pelin säännöt ja osaammeko pelata niitä niin, että pystymme vastaamaan omaan päivittäiseen roolimuutokseen? Seuraavat vinkit ja konkreettiset työn ja yksityiselämän tasapainotustoimenpiteet näyttävät tapoja, joilla perhe ja ura voidaan yhdistää onnistuneesti – myös tai varsinkin esimiehenä.

Vinkki 1: Keskustele kumppanisi kanssa

Määrittele keskinäiset odotuksesi. Ole avoin ja rehellinen kumppanillesi ja lapsillesi. Kysy, kuinka he voivat ja mitä voit parantaa. Poistu mukavuusalueeltasi ja mikä tärkeintä, pois roolistasi johtajana. Tämä on ainoa tapa saada selville, mitä sinulta perheenjäsenenä odotetaan. Tiedäthän sen myös työssäsi ja osaat työskennellä sen kanssa. Tämä toimii myös perheessä.

Vinkki 2: Etsi rituaaleja ja ratkaisuja yhdessä

Luo yhteenkuuluvuuden tunne ja keskustele mahdollisista ratkaisuista vaikeuksien sattuessa. Keskustele siitä, kuinka molemmat osapuolet haluavat käsitellä tilannetta tulevaisuudessa. Määrittele tarvittaessa muutamia toimintatapoja toistuvien konfliktien ratkaisemiseksi paremmin tulevaisuudessa.

Tärkeä: Tarkista ne myös säännöllisesti. Muuten, voit käyttää kokemustasi johtajana milloin tahansa. Kuvittele, että on monia pieniä projekteja, joiden status quoa on tarkistettava jatkuvasti, jotta ne lopulta menestyvät. Kokeilimme sitä osana johtamisvalmennustani. Se toimii – aivan kuten muutkin vinkit!

Vinkki 3: Ota aikaa itsellesi

Hidasta! Luo rajoja esimerkiksi tiedostamalla itsellesi kotimatkalla, että olet nyt jättämässä johtajan roolia. Se auttaa myös, jos kehität tervehdysrituaaleja itsellesi ja perheellesi tai kumppanillesi: Yhteinen kahvikuppi, joka toivottaa sinut tervetulleeksi uuteen rooliisi ja jonka aikana tarkastellaan päivää yhdessä – huomioi päivä kotona, ei päivä klo. kotitoimisto.

Tai tee se niin kuin yksi asiakkaistani, joka lähtee aina perjantaisin hieman aikaisemmin töistä ja pelaa poikaystävänsä kanssa tunnin verran tennistä siirtymänä perherooliinsa. Joka perjantai rituaalina rauhoittua ja olla valmis toiseen rooliinsa. Kutsun tätä ”minun ajaksi”. Tämä on erittäin tärkeää tietoisen roolinvaihdon toteuttamiseksi.

Vinkki 4: Muuta tarkennusta

Älä aseta itseäsi tarpeettoman paineen alle antamalla lupauksia, joita et ehkä pysty pitämään. Mitä hyötyä siitä on esimerkiksi sinulle ja perheellesi, jos päätät olla kotona klo 19 mennessä ja sitten sinulla on paha omatunto? Toisaalta, koska et pääse eroon tunteesta, että et ole suorittanut tarpeeksi työtä. Toisaalta, koska sinulla ei ole tarpeeksi aikaa perheelle. Keskustele aiheesta avoimesti ja rehellisesti. Muuta painopistettä yhdessä kumppanisi kanssa. Onko lasi tosiaan puolityhjä, jos et saa töitä ”ajallaan” valmiiksi? Vai onko se vieläkin ruuhkaisempi, kun kello on puoli kuusi?

Vinkki 5: Ota vastuu roolistasi

Kehitä selkeä asenne kahta rooliasi kohtaan. Kysy itseltäsi, mitä haluat henkilökohtaisesti kustakin roolista. Ymmärrä, että aina on valinnanvaraa. Mitään ei tarvitse tehdä aina ja välittömästi – ei edes töissä. Näet, asiakkaasi ymmärtävät. Pysy itselläsi ja päätökselläsi vaihtaa rooleja ja kommunikoi tästä erittäin aggressiivisesti. Tämä on yksi tärkeimmistä edellytyksistä työ- ja yksityiselämän tasapainon merkittävälle parantamiselle jopa huippujohtajana.

Johtopäätös: perhe ja työ voidaan yhdistää

Perheen ja uran tasapainottaminen ei ole helppo tehtävä. Mutta se on mahdollista. Opit tuntemaan 3 esimerkkiä hyvin erilaisista roolijakoista ja sait 5 vinkkiä työn ja yksityiselämän tasapainon parantamiseen sekä perheen ja uran kahden napa yhdistämiseen. Vinkki: Podcast-jaksoissani voit syventää esimiehen perheen ja työn yhteensopivuuden aihetta.

About admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *