3 tapaa kyseenalaistaa arvioitaessa toimitusketjusi strategista puolta
Kysymykseen: ”Onko yrityksesi ostoosasto strateginen?”, monet yritysjohtajat haluavat vastata myöntävästi. Olemmeko kuitenkin varmoja? On monia tekijöitä, jotka on otettava huomioon, ennen kuin osto katsotaan strategiseksi. Yhtä paljon ennakkokäsityksiä on ostojen strategisesta laadusta.
Aloitetaan määrittämällä ero niin sanotun ”strategisen” hankinnan ja ostoosaston strategisen laadun välillä. Niin sanottu ”strateginen” osto tarkoittaa mitä tahansa toimitustarvetta, jolla on suora vaikutus tarjoamasi tuotteen tai palvelun laatuun. Strategisena voidaan pitää myös ostoa, joka tuo lisäarvoa tuotetta/palvelua myytäessä. Strateginen ostoosasto puolestaan määrittelee koko osaston vahvaksi lenkkiksi organisaatiossasi. Toimitusketju voi siten edistää yrityksesi huippuosaamista sen organisaatiolle tuomien etujen ansiosta.
Ensi silmäyksellä voimme ajatella, että strategista ostoa edustaa seuraava ihanteellinen kauppa: osto tehty korkealaatuisesta strategisesta tuotteesta, tämän tuotteen maksimimäärän vastaanottaminen halutussa ajassa ja saatu halvalla. Tai ostoa pidetään strategisena, koska tehokas ostaja tekee ostotilauksia ja on hyvä käsittelemään viime hetken ostoja. Vaikka nämä esimerkit ovatkin välttämättömiä ostoosaston moitteettoman toiminnan kannalta, ne eivät ole ainoita arvoja, jotka on otettava huomioon, jotta toimitusketjusta voidaan luopua strategiseksi toimijaksi organisaatiossasi. Muut indikaattorit voivat auttaa varmistamaan, ovatko käytäntösi optimaaliset.
Siksi aiomme purkaa kolme yleistä ostotottumusta ja yrittää selvittää, ovatko ne todella samaa mieltä strategisen oston käsitteen kanssa.
Tapa #1: Kolmen tarjoajan strategian käyttäminen
Kun uusi hanke käynnistetään, on tapana kutsua kolme erilaista tarjoajaa. Nämä tarjoavat kilpailukykyisimmät hinnat etsimillesi tuotteille, jotta niistä tulee uusia toimittajiasi. Tämä käytäntö on erittäin suositeltavaa, koska se varmistaa huolellisen hankintaprosessin ja johtaa usein edullisempiin kauppoihin.
Toisaalta kolmen tarjoajan strategian käyttäminen on aikaa vievää eikä välttämättä ole tarpeen kaikissa tapahtumissa. Varmista, että luot tietoon perustuvan strategian projektihankintoja varten alusta alkaen. Valitsemalla sopivat toimittajat kaikkiin projektin tarpeisiin, voit välttää pitkän prosessin, jossa on kolme tarjousta jokaista pyyntöä kohden. Priorisoi kolmen tarjoajan strategia, kyllä, mutta vain tarvittaessa.
Tapa # 2: Et uudista visiotasi liiketoimintakäytännöistä toimitusketjun hallinnassa
Liiketoimintatapoja koskevat valinnat liittyvät suoraan toimitusketjun kypsyyteen ja jotkin valinnat maksavat enemmän kuin toiset. Ensinnäkin on tärkeää tehdä ostoanalyysi. Tunnista, mitkä hankinnat ovat strategisia, vaativat erityistä sisäistä tukea ja mitkä niistä voitaisiin ulkoistaa sen sijaan. Varaa myös aikaa mahdollisten riskien analysointiin ostojen aikana: Mitkä ovat toimituskapasiteetit? Noudattavatko he määräaikoja? Minkä tyyppisille markkinoille tarkoitat (monopoli, oligopoli, kilpailullinen)? Miten ostohintoihin vaikuttavat tekijät, kuten markkinat, osakemarkkinat ja työvoimakustannukset, voivat?
Varmista myös, että koulutat asianmukaisesti ostajat, jotka työskentelevät projekteissasi. Olennaista on, että he ovat saaneet kattavan koulutuksen omien työmenetelmiesi lisäksi myös eri toimialojesi erityispiirteisiin. Tarjoatko koulutusmahdollisuuden ostajillesi?
Tapa #3: Jätä ostostrategian kehittäminen sivuun
Kustannussäästöjen suunnittelu päivittäin tai vain ostotarvetta ilmaantuessa on tapa, jolla voi olla vakavia seurauksia ostojen kokonaissuunnitteluun. Tämä käytäntö on valitettavasti yleisempää kuin uskallamme myöntää. Oletko laatinut hankintastrategian omalle ostoosastollesi? Kuinka usein näitä strategioita tarkistetaan? On tärkeää olla tietoinen tarpeistasi tällä alalla. Kun olet suorittanut kohdassa 2 mainitut analyysit, määritä prioriteettisi, tavoitteesi ja uudet toimenpiteet, joita sinun on noudatettava hankintakäytäntöjesi parantamiseksi. Luomalla oma ostostrategiasi tällä tavalla, toimitusketjusi voi saada takaisin strategisen laatunsa ja näet koko yrityksen hyötyvän syntyneistä myönteisistä vaikutuksista.
”Yksi koko sopii kaikille”: ei aivan. Jokainen toimitusketju on ainutlaatuinen.
Muista, että toimitusketjut eivät ole kaikki samanlaisia. Siksi on tärkeää, että tulet tietoiseksi asiakkaidesi ja yrityksesi todellisista tarpeista sekä odotuksista, joita sinulla on toimitusketjuasi kohtaan. Vasta sitten edellä mainitut käytännöt voidaan räätälöidä ja mukauttaa sen mukaan, mikä sinulle todella sopii. Lopuksi pystyt kehittämään ”SINUN” parhaita käytäntöjä toimitusketjun hallinnassa.
Onko sinulla kysyttävää ulkoistamiskäytännöistä tai ostojesi strategisesta laadusta? Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoja konsulttipalveluistamme.