Useimmissa yrityksissä, joiden kanssa työskentelen, teen toistuvan havainnon: harvalla on määritelty tavoitteet ja suunnitelma niiden saavuttamiseksi. Usein se on lista tavoitteista, joita ei valitettavasti ole kirjoitettu ylös, vaan se on jokaisen päässä. Tai jos tavoitteet kirjoitetaan ylös, tärkeitä palasia puuttuu, jotta yksilöt voisivat saavuttaa ne.
Tässä puhun yritystason tavoitteista, mutta kaikki seuraava pätee myös henkilökohtaisiin tavoitteisiin.
Sinun on mentävä hieman pidemmälle kuin yksinkertainen luettelo pään takaosassa saavuttaaksesi tavoitteesi. Ja SMART-menetelmä, vaikka se antaisikin hyvän osan tavoitteiden avainelementeistä, ei riitä, anteeksi! Tarkastellaanpa siis muutamia tärkeitä elementtejä yhdessä.
Ensimmäinen tutkimus tavoitteista ja niiden vaikutuksista on vuodelta 1935. Sen jälkeen suurin osa alan asiantuntijoista on ollut samaa mieltä useista kohdista:
- Vain 3 %:lla aikuisista on kirjallisia tavoitteita
- 92 % uudenvuodenlupauksista epäonnistuu tammikuun 15. päivänä tai sitä ennen
- Ihmiset, joilla on kirjalliset tavoitteet, menestyvät 2 kertaa todennäköisemmin kuin ne, joilla ei ole tavoitteita
- Tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi sinun on uhrattava joitain asioita
- Tavoitteiden jakaminen jonkun kanssa lisää niiden saavuttamisen todennäköisyyttä
Jotta voit asettaa kertoimet puolellesi, sinun on otettava nämä tekijät huomioon.
Tavoitteiden kirjoittaminen on kaikkea muuta kuin hullua. Päinvastoin, se on yksi tärkeimmistä tekijöistä niiden saavuttamisessa. Kun laitat tavoitteesi paperille, lähetät hyvin selkeän viestin alitajuntaan.
Olet itse asiassa aktivoimassa aivosi aluetta, jota kutsutaan retikulaariseksi aktivointijärjestelmäksi (RAS). Kun tämä vyöhyke aktivoituu lähettämällä säännöllisesti tavoitteisiisi liittyviä signaaleja, olet enemmän tarkkana kaikkia elementtejä ja ihmisiä, jotka voivat mahdollisesti auttaa sinua saavuttamaan mainitun tavoitteesi.
S tarkoittaa erityistä
Lähtökohtana on selkeä tavoite. Mielestäni meidän on kuitenkin palattava hieman taaksepäin ja ymmärrettävä, miksi haluamme saavuttaa tämän tavoitteen. Sen on oltava riittävän tehokas ja henkilökohtainen, jotta voit jatkaa, kun meno on vaikeaa. Tiedät sen, aivan kuten minäkin, matkan varrella on varmasti koettelemuksia. On erittäin helppoa sitoutua tavoitteeseen, joka vaikuttaa meihin henkilökohtaisesti, toisin kuin tavoitteeseen, joka ei ole meidän.
M tarkoittaa mitattavaa
Meidän on tiedettävä alusta alkaen, kuinka määritämme, onko tavoite oikealla tiellä! Puhumme tässä indikaattoreista, joita seuraamme. Mielestäni meidän on myös pohdittava lähtökohtaamme, joka vahvistaa, onko odotettu/tarpeellista realistista. Joka yhdistää hienosti SMARTin seuraavan elementin.
A tavoitettaville
On yksi asia asettaa kunnianhimoinen tavoite, mutta sen on silti oltava saavutettavissa. Tässä asiat monimutkaistuvat. On välttämätöntä uskoa, että tavoite on saavutettavissa. Ilman uskoa siihen, että se on mahdollista, vähennät suuresti tai jopa tuhoat todennäköisyyden päästä sinne. Kykysi uskoa on katalysaattori, joka aktivoi mielesi ja kehosi (toiminta). Tämä auttaa lisäämään itseluottamustasi, millä on vaikutusta päättäväisyyteen ja kykyysi sinnikkäästi.
R tarkoittaa realistista ja järkevää
Yleensä tämä kohta pyytää sinua analysoimaan, kuinka tämän tavoitteen saavuttaminen sopii yhteen muiden vastuiden tai prioriteettien kanssa. Luotan arvostelukykyysi, ja oletan, että tämä pohdiskelu on tehty alusta alkaen.
Käytän termiä ”kohtuullinen” puhuakseni tavoitteen asettamisen syistä. Voit tehdä melko yksinkertaisen plus- ja miinusharjoituksen, joka näyttää visuaalisesti positiiviset asiat, joita tapahtuu, jos tavoite saavutetaan, ja negatiiviset, jos se ei saavuteta. Tämä vahvistaa alkuperäistä kantaani siitä, miksi tavoitteen tulisi olla henkilökohtainen. Kun ymmärrämme erilaiset vaikutukset, siirrymme toiselle osallistumisen tasolle.
T: Temporal
On välttämätöntä määrittää päivämäärä minkä tahansa tavoitteen saavuttamiselle. Se on kuin maali, voimme osua keskelle tai aivan sivuun, mutta tiedämme erittäin hyvin, mihin ammumme! Tärkeintä on olla tähtäämättä liian pitkälle ajassa, sillä vaarana on, että tavoite unohdetaan ja lannistut.
Suunnitelma
Tavoitteesi tai tavoitteesi jäävät unelmaksi, jos kirjoitat ne ylös ilman suunnitelmaa niiden saavuttamiseksi. Tämä on ensimmäinen puuttuva elementti SMART-menetelmästä.
Kuten tavoitteet, tämä suunnitelma tulee kirjoittaa muistiin ja kirjata tavoitteen saavuttamiseksi tarvittavat askeleet ja toimet. Kaikkia toimintoja ei tarvitse eritellä, mutta sinun on syötettävä avaintoiminnot, toimintojen määrä ja niiden tiheys.
Esimerkiksi myyntitasolla käytämme toiminto- ja putkilaskuri-nimistä työkalua. Tämä toimii etenemissuunnitelmana suoritettavien avaintoimintojen tuntemiselle, mutta se ei täsmennä miten nämä toimet tehdään, koska ”miten” on vähemmän tärkeä kuin ”mitä” ja ”kuinka paljon”.
Esteet
Tämä elementti, joka on mielestäni yksi tärkeimmistä tavoitteiden saavuttamisessa, ei valitettavasti esiinny SMART-menetelmässä. Mielestäni on vakava virhe olla analysoimatta ja ennakoimatta tavoitteen saavuttamiselle syntyviä esteitä. Tämä on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka vaarantavat tavoitteiden saavuttamisen.
Ulkoisia esteitä on, mutta myös niitä, jotka ovat puhtaasti ankkuroituja jokaiseen ihmiseen. On tärkeää olla laiminlyömättä tätä toista luokkaa, joka sisältää uskomukset, tunteet, huonot tavat, käyttäytymispiirteet jne. Nämä ovat esteitä, joiden on tultava esiin ennen kuin edes alkaa saavuttaa tavoitteitasi.
Sinulla on nyt välttämättömät kortit ollaksesi tehokkaampia tavoitteidesi määrittelyssä ja niiden saavuttamisessa. Metodologia ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa. Sinun on myös oltava sitoutunut omaan menestykseesi… ja sitä varten ei ole olemassa yhtä kaikille sopivaa menetelmää! |