Poissaolot työssä ja vaikutukset läsnä oleviin työntekijöihin

Tämä on aihe, joka on usein tabu yrityksissä: poissaolot työstä. Miksi ranskalaiset työntekijät ovat poissa keskimäärin 18,7 päivää vuodessa? Mihin toimiin pitäisi ryhtyä tämän vitsauksen torjumiseksi? Työvoima- ja rekrytointiasiantuntijamme ovat tehneet tutkimusta ja tulokset puhuvat puolestaan.

Mitä on poissaolot työstä?

Henkilöstöjohtamiseen erikoistuneen Eurecian mukaan yrityksen poissaolot ”sisältävät sairauspoissaolot tavallisten sairauksien, ammattitautien, perusteettomien poissaolojen ja työ- tai matkatapaturmien vuoksi”.

Yleissääntönä on, että työstä poissaolojen ilmiö Se liittyy suoraan ”työolojen riittämättömään laatuun (laajassa merkityksessä): työn organisointi, vaikeudet, ammatillisten mahdollisuuksien puute, huono sosiaalinen ilmapiiri, ammatti- ja yksityisajan vaikea yhteensovittaminen jne.”.

Etkö ole enää täytetty työssäsi ja oletko säännöllisesti poissa? Sinulla saattaa olla aika löytää uusi, täyttävä työ! LIP SAFARIssa yli 1 800 tarjousta on saatavilla CDI-, CDD- ja väliaikaisissa versioissa. Älä odota enää hengittääksesi uutta elämää urallesi.

Poissaolot vs presenteeism: kaksintaistelu töissä?

Keskustelimme presenteeismista toisessa artikkelissa, joka on saatavilla LIP SAFARI -sivustolla. Tämä ilmiö, joka edustaa hyvin Ranskan työelämää, vaikuttaa myös työntekijöiden terveyteen ja suorituskykyyn. Liian läsnä oleva työntekijä (vapaaehtoisesti tai ei) ottaa merkittäviä riskejä henkisen tasapainonsa, fyysisen kuntonsa ja uransa kannalta. Jos haluat lisätietoja, tutustu artikkeliimme!

Yrityksen poissaolo- ja sitoutumisluvut

12. barometrin mukaan poissaolot työstä ja Ayming-yhtiön tekemän sitoumuksen mukaan keskimääräinen poissaoloprosentti oli 5,11 prosenttia vuonna 2019 Ranskassa, kun se edellisenä vuonna oli 5,10 prosenttia. Työntekijä on poissa keskimäärin 18,7 päivää vuodessa.

Poissaolot toimialoittain

Vertaamalla vuosia 2019 ja 2018 Ayming-yritys havaitsee kaksi suurta trendiä:

    • Poissaolot vähenivät Kaupan (-9 %), Teollisuus-BTP (-9 %) ja Terveydenhuollon (-8 %) sektoreilla, kun taas poissaolot ovat olleet nousussa kolmena peräkkäisenä vuotena.
    • Poissaolot lisääntyvät Palvelut-toimialalla (+9 %).

Ketkä ovat eniten poissa olevia työntekijöitä?

Silti tämän barometrin mukaan työpoissaoloprosentti lisääntyy iän myötä. 40-vuotiaiden ja sitä nuorempien työntekijöiden osuus on 3,94 prosenttia vuonna 2019 (3,71 prosenttia vuonna 2018). Toisaalta iäkkäät työntekijät ovat enemmän poissa vuoden aikana, 5,88 %, mutta tämä on hieman vähemmän kuin vuonna 2018 (-0,10 %).

Tarkemmin sanottuna eniten poissa ovat 56-vuotiaat ja sitä vanhemmat työntekijät: 7,11 %. Sitä vastoin nuorilla 25-vuotiailla ja sitä nuoremmilla työntekijöillä on erittäin alhainen työpoissaoloprosentti, 2,85 prosenttia.

Korrelaatio tekijöiden ja poissaolon keston välillä

Ayming-yritys erottaa yli 3 kuukauden poissaolot ja yli 3 kuukauden poissaolot, koska syyt vaihtelevat poissaolon keston mukaan. Tämä tutkimus osoittaa, että 70 % alle 3 kuukauden poissaoloista liittyy huonoon terveydentilaan tai sairauteen. Vain 5 % näistä lyhytaikaisista poissaoloista johtuu ammatillisesta uupumuksesta (burn out), kun taas 10 % pitkäaikaisissa poissaoloissa. Yhteenvetona enemmän poissaolot työstä kestää ajan myötä, sitä enemmän ammatillisia tekijöitä siihen liittyy.

Luvut vaihtelevat myös työntekijöiden sukupuolen mukaan. Naiset ovat enemmän poissa (5,84 % ja 3,59 % miehillä). Tämä johtuu lisääntyneestä altistumisesta epävarmoille ja vähemmän ammattitaitoisille työpaikoille. Samaan aikaan naiset joutuvat hoitamaan perhevastuita ja joutuvat toisinaan yksinhuoltajatilanteeseen, joka edellyttää yhden tai useamman lapsen hoitamista yksin.

Lopuksi voidaan tehdä vertailu johtavien ja ei-johtavien työntekijöiden välillä. Todellinen ero on havaittavissa: johtajat ovat paljon vähemmän poissa (3,71 %) kuin heidän työntekijänsä, toimihenkilönsä tai vastaavat työtoverinsa (6,45 %).

Työstä poissaolojen vaikutukset läsnä oleviin työntekijöihin

Riippumatta poissaolon kestosta tai syystä, poissaolevan työntekijän tehtävät on uskottava hänen työtovereilleen hänen paluuseensa saakka. Tämä tilanne voi aiheuttaa merkittävää väsymystä kohonneen työmäärän vuoksi. Tämä aiheuttaa väistämättä joukkueen uudelleenjärjestelyjä ja voi luoda huonon ilmapiirin. Lopuksi demotivaation riski kasvaa säännölliset työntekijöiden poissaolot.

Miten yritykset voivat toimia työntekijöidensä poissaolojen vuoksi?

Kyselyyn vastanneet työntekijät uskovat, että heidän yrityksensä voi toteuttaa monia toimia ilmiön rajoittamiseksipoissaolot työstä. Tässä on joitain esimerkkejä:

    • Aikataulun ja aikataulun muutos (40 %);

    • Aseman muutos (16 %);

    • Psykologin tuki (8 %);

Lähde: Ayming, 12. poissaolo- ja sitoutumisbarometri (2020-tutkimus)

Kuinka paljon poissaolot maksavat ranskalaisille yrityksille?

Sapiens Instituten marraskuussa 2018 julkaiseman tutkimuksen mukaan poissaolot työstä on erittäin merkittävä ”piilotettu” kustannus yrityksille. Ilmiö, jota ei koskaan huomioitu yrityksen tuloksissa tai budjetteissa, maksaisi 107,9 miljardia euroa vuodessa eli 4,7 % bruttokansantuotteesta. Vertailun vuoksi, tämä summa edustaa lähes koko opetusministeriön käytettävissä olevaa vuosibudjettia.

Joka vuosi on jaksoja, jolloin poissaolot ovat erityisen korkeat kaikilla toimialoilla. Näin on syksyllä ja talvella, kun Ranskassa puhkeaa influenssaepidemia. Rakennusalalla työntekijät ovat enemmän poissa esimerkiksi huonon sään sattuessa. Nämä poissaolot ovat tiedossa, toistuvia eivätkä ole riippuvaisia ​​yrityksestä, mutta kaikkien muiden ammatillisiin ongelmiin liittyvien poissaolojen osalta on työnantajan tehtävä rajoittaakseen niitä mahdollisimman paljon.

Haamukuvien ilmiö työssä

Tulee englanninkielisestä termistä ”ghost”, joka tarkoittaa ”aavea”, haamukuviointi liiketoiminnassa on synonyymi työpaikan hylkäämiselle. Tämä ilmiö ei ole uusi! Työntekijät ovat aina lähteneet yrityksestään yhdessä yössä, varoittamatta ja jättämättä jälkiä. Paikasta luopuminen voi tapahtua myös ennen ensimmäistä palkkauspäivää, näin on silloin, kun paikan saanut ehdokas ei ilmesty D-päivälle, ei ole varoittanut eikä ennen kaikkea anna uutta. Joka tapauksessa se paljastaa todellisen kunnioituksen ja ammattimaisuuden puutteen.

Ranskassa haamukuviointi työpaikalla selittyy työntekijöiden ammatillisten mahdollisuuksien lisääntymisellä. Mielenkiintoisempi työpaikka toisessa yrityksessä ja houkuttelevampi palkka riittävät työntekijälle työnantajansa tyrmistykseksi jättämään työnsä yhdessä yössä.

About admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *