Yrityskulttuuri on termi, jota käytetään umpimähkäisesti. Monet yritykset ovat ylpeitä vahvasta kulttuuristaan, mutta suurimmalla osalla niistä on hyvin rajallinen käsitys siitä, mitä se todella tarkoittaa.
Myynti ja toiminta paljastavat usein oman osaston kulttuurin vahvuuden, kun se johtuu täysin pinnallisista näkökohdista, kuten kokousten määrästä, myynnin määrästä, tuotettujen yksiköiden määrästä.
Ongelmana on, että kulttuuria mitataan paljon enemmän laadullisesti kuin määrällisesti.
Kulttuuri-termin mystifioimiseksi olemme strategisen ja operatiivisen kehityksen johtajamme kanssa yhdistäneet voimamme vastataksemme usein kysyttyihin yrityskulttuuriin ja myyntikulttuuriin liittyviin kysymyksiin.
Mikä on yrityskulttuuri?
”Vahva yrityskulttuuri on sitä, että asiat sujuvat mutkattomasti, vaikka kontrollit ja tasapainot puuttuvat. Kulttuuri syntyy yksilöiden yhteistyöstä ja niiden käyttäytymissääntöjen heijastuksesta, joihin uskomme. »
– Alain Coursol, strategisesta ja operatiivisesta kehityksestä vastaava johtaja
Toisin sanoen kulttuuri muuttuu käyttäytymissäännöiksi, jotka työntekijät ovat omaksuneet ja joiden mukaan he ovat omaksuneet tehdä päätöksiä päivittäin. Näin ollen, kun yrityksessä on vahva kulttuuri, todentamismekanismit muuttuvat vähemmän tarpeellisiksi, koska kaikki ovat autonomisempia ja työskentelevät tiettyyn suuntaan. Teot sanotaan sopusoinnussa sen kulttuurin kanssa, jota elämme päivittäin.
Lyhyesti sanottuna kulttuuri on sementti, joka tekee organisaatioista vahvoja.
Miksi yrityskulttuuri on tärkeä?
”Monet yritykset eivät ymmärrä päivittäisten päätösten suoraa vaikutusta liikevaihtoon, kannattavuuteen ja kasvuun. »
– Frédéric Lucas, toimitusjohtaja, myynnin kasvun asiantuntija
Kulttuuri on elinkeinoelämässä elintärkeää, koska se määrää säännöt ja menetelmät, joita kaikki suostuvat noudattamaan. Voimme kohdistaa monia mahdollisia syitä, jotka selittävät yrityksen menestystä tai vaikeuksia. Lopulta päivittäiset päätökset erottavat voittajat häviäjistä.
Mikä on myyntikulttuuri?
Yrityskulttuurin tavoin myyntikulttuuri kokoaa yhteen arvot ja säännöt, jotka sanelevat menetelmiä ja päätöksiä, mutta se koskee erityisesti edustajia. Se erottuu muista kulttuureista erityisellä suhteella, joka yhdistää myyjän asiakkaaseen.
Toisin kuin muilla aloilla, myynnin on alistettava tärkeä ulkoinen tekijä: mahdottomuus hallita täysin ostajaa.
Tämä on myös tilanne, jonka kanssa koko yrityksen on neuvoteltava. Vahva myyntikulttuuri edellyttää siis kollektiivista tietoisuutta: Myynnin tekeminen ei ole helppoa ja kun voitat asiakkaan, sinun on huolehdittava siitä.
Voiko meillä olla sekä myyntikulttuuria että toimintakulttuuria?
Ehdottomasti se on jopa toivottavaa. Kun organisaatiolla on tehokas yrityskulttuuri, kaikki osastot rakentavat omaa arvojen ja tavoitteiden pohjalta, jotka ylittävät ne.
Kun nämä erilaiset kulttuurit on yhdistetty, ne muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joka mahdollistaa yrityksen tehtävän tehokkaan toteuttamisen.
”Myynnin ja toiminnan tasolla on tärkeää tehdä päätöksiä asiakkaan tarpeiden mukaan, eli sen mission mukaan, jonka yritys on asettanut liiketoimintamallissaan tavoitteenaan tasapainottaa arvoarkkitehtuuriaan ( miten) arvoehdotuksellaan (mitä, kuka ja hinta). »
– Alain Coursol, strategisesta ja operatiivisesta kehityksestä vastaava johtaja
Useiden kulttuurien omistamisella on myös tärkeä kilpailuetu: suurempi ketteryys. Toisin sanoen yrityksen kasvuvaiheesta riippuen saattaa joskus olla, että yksi kulttuuri voittaa toisen, jotta välittömiin haasteisiin voidaan vastata paremmin. Tämä muuttuva geometria ei siis aiheuta ongelmia, koska viime kädessä jokainen osastokulttuuri on osa yhtä vahvaa globaalia kulttuuria.
Pitäisikö meidän muuttaa yrityskulttuuriamme ajan myötä?
On selvää, että yrityksen kulttuuri voi ja sen pitääkin kehittyä ajan myötä. Esimerkiksi startup syntyy innovaatioiden ehdottoman tärkeyden ansiosta. Lisäksi, kun sen tavoite on saavutettu ja sillä on oikea tekniikka, on toivottavaa, että se pystyy tarkistamaan arvonsa ja prioriteettinsa.
Sen jälkeen se keskittyy esimerkiksi kehittämän tuotteen parantamiseen, jotta se pysyy alansa huipulla.
Huomaa, että yrityksen kulttuurin kehittyminen riittävästi edellyttää, että pysyt valppaana ja perustaa johtokomitea. Tämä elin ottaa sitten tarkkailijan aseman ja sen tehtävänä on tutkia voimassa olevia päätöksentekomekanismeja.
Tämä lähestymistapa vahvistaa, että organisaatiokulttuuri on edelleen tehokas ja todennäköisesti luo kasvua.
Muistaa
Tärkeintä on pysyä aina yhteydessä asiakkaaseen, sillä se edustaa yrityksen kompassia. Kuten edellä mainittiin, kulttuuri on menestyksen peruskysymys, mutta se voi joskus tuntua vaikealta.
Jotta voit määrittää, onko myyntikulttuurisi vahva ja tehokas, sinun on kysyttävä itseltäsi oikeat kysymykset. Siksi kutsun sinut testaamaan omaasi online-tuloskorttimme avulla.