Olemme juuri sulkeneet neljänneksen markkinoiden laskusta.
Lopulta markkinoilla neljännes alaspäin
Osakemarkkinat ovat juuri rekisteröityneet, vihdoin ensimmäisellä neljänneksellä vähemmän kuin vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä. Maailman osakemarkkinat (ACWI:llä mitattuna) hyvän tammikuun jälkeen (+1,7 %) ovat olleet negatiivinen kahden kuukauden ajan -2,3 % ja -3,2 % kertyneen vuoden aikana -3, 8 %. kuukausia tammikuusta 2016 lähtien, jolloin markkinat laskivat 6 %, joten näitä tappioita ei kirjattu ennennäkemättömän rauhallisen tunnelman keskellä. Korko ei ole ollut turvapaikka tälläkään kaudella, eikä se ole ollut vapautettu tappioista, vaikka maltillisempi ja esimerkiksi globaali korkotuotto (jota edustaa XBAE) on myös pudonnut lähes prosentin tällä ajanjaksolla.
Näyttää siltä, että olemme kokeneet a mielialan muutos markkinoilla ja olemme siirtyneet erittäin alhaisen volatiliteetin ajanjaksosta suuren volatiliteetin ajanjaksoon. On mahdotonta ennustaa, kuinka kauan tämä muutos kestää, mutta kannattaa olla tietoinen siitä, mitä osakemarkkinat ovat. Jos katsomme alaspäin VIX:n (pelkoindeksin) kaavioita, ainoa asia, joka on tapahtunut, on se volatiliteetti on palannut ”normaaliksi”.
Volatiliteetti on palannut normaaliksi
Osakemarkkinoiden tiedostaminen on välttämätöntä talouspsykologiamme mukauttamii. Olemme varoittaneet muissa yhteyksissä, että härkämarkkinat ovat yleensä huomaamattomia, koska nouseessaan ne nousevat hitaasti. Toisin sanoen ne eivät näy otsikoissa, koska nousut eivät tapahdu näyttävän kannattavuuden päivinä vaan pienten mutta jatkuvan kasvun päivien kertymänä. Päinvastoin, kun ne putoavat, ne tekevät sen paljon äkillisemmin ja otsikot ilmestyvät välittömästi lehdistössä ja televisiossa.
Katsomalla yllä olevaa kaaviota voit nähdä, kuinka osakemarkkinoiden volatiliteetti voi olla intuitiivista. Parhaat aktiiviset päivät nähdään usein samoissa markkinaympäristöissä kuin huonoimmatkin laskupäivät, jotka tapahtuvat epävakailla ja laskusuhdanteilla markkinoilla. Parhaat päivittäiset voitot ja huonoimmat päivittäiset tappiot näkyvät kaaviossa vihreänä ja punaisena. Voidaan nähdä, että parhaat ja huonoimmat päivät ryhmittyvät lisääntyneen volatiliteetin aikana.
Mitä enemmän kaavioita katsomme, sitä suuremman riskin havaitsemme
Monet tietävät sen ilmauksen, jossa sanotaan ”Silmät, jotka eivät näe, sydän, joka ei tunne”. ihmiset eivät kärsi siitä, mitä he eivät tiedä. Osakemarkkinoiden osalta voisimme muuttaa sanonnan muotoon ”kaavio, jota en näe, menetys, jota en kärsi”. Olemme jo keskustelleet muissa yhteyksissä, että sijoittajat tuntevat niin sanotun tappion välttämisen. Tämä tappioiden vastustaminen tarkoittaa lyhyesti sanottuna sitä, että tappiot vaistomaisesti (eli tietämättään) saavat meidät kärsimään kaksi kertaa enemmän kuin voitot tuntuvat meistä hyvältä.
Tämä tappioiden karttaminen on tärkein syy siihen, miksi keskivertosijoittaja tekee emotionaalisesti latautuneempia päätöksiä markkinoiden kaatuessa., mikä aiheuttaa paniikkimyyntiä markkinoiden laskusuhdanteen aikana. Keskivertosijoittaja alistuu vahingossa pahimpaan syntiin, joka on myydä, kun markkinat ovat halvat, ja ostaa, kun ne ovat kalliita, noudattaen ”keskimääräisen sijoittajan psykologista kiertokulkua”, jota olemme jo toistaneet muissa yhteyksissä. Päivitettynä kaavion huhtikuuhun 2018, näemme kuinka ahdistus alkaa taas ilmaantua joissakin sijoittajissa.
Pahinta on, että on osoitettu, että tämä vastenmielisyys menetykseen on myös likinäköistä tai jopa sokeaa. Tämä tarkoittaa, että mitä useammin tarkastelemme salkkujamme, sitä todennäköisemmin näemme (ja siksi kärsimme) tappioita. JA mitä useammin näemme tappioita, sitä useammin koemme menetyksiä vastenmielisyyttä, josta tulee noidankehä heikon talouspsykologiamme vuoksi.
Epävakaassa markkinaympäristössä on houkuttelevaa kiinnittää tavallista enemmän huomiota salkkuisi, ja tappioiden välttäminen (joka muistaa hallitsee heikkoa psyykeämme) johtaa todennäköisesti enemmän kipuun ja mahdollisiin virheisiin taloudellisissa päätöksissämme. Epävakaa markkinaympäristö houkuttelee meitä tekemään tarpeettomia päätöksiä ja muutoksia, jotka ovat ristiriidassa sijoitustavoitteidemme kanssa..
On kätevää olla tietoinen siitä, miten markkinat käyttäytyvät tilastollisesti. Tietää että epävakaat markkinatilanteet ovat ominaisia näille, se voi auttaa sijoittajia valmistautumaan paljon laajempiin tuloksiin lähitulevaisuudessa (ja se voi tarkoittaa tappioiden hyväksymistä lyhyellä aikavälillä) ja keskittymistä siihen, mikä on todella tärkeää, mitkä ovat pitkän aikavälin keskimääräiset tuotto-odotukset, jotka toteutuvat, jos annamme rahoitussuunnitelmallemme aikaa.
Keskity omaan osaisi, rahoitussuunnitelmaasi ja ”panokseen”
Emme lakkaa vaatimasta rahoitussuunnitelman laatimista ja hyvin hajautetun portfolion luomista pitkän aikavälin taloudellisten tavoitteidemme mukaisesti. Suunnitelman perusparametrit kannattaa kirjata selkeästi ylös. Esimerkiksi paperille kirjoittaminen (tai muistiin tallentaminen) jotain niin yksinkertaista kuin:
”Minulla on 5, 10, 15 tai 20 vuoden suunnitelma (mitä pidemmälle tulevaisuuteen, sen parempi), jolla pyritään saamaan tuotto (korkea, keskitaso tai alhainen) ja tätä varten olen valmis hyväksymään volatiliteetin ( korkea, keskitaso tai matala). Säästän ja sijoitan säännöllisesti X summan tai X % per (kuukausi, vuosineljännes, vuosi -mitä säännöllisesti, sen parempi-) ja arvioin suunnitelmani uudelleen vain joka (3, 5, 8 vuotta – mitä vähemmän, sen parempi) -) tai kun henkilökohtaiset tai taloudelliset tilanteeni muuttuvat merkittävästi.
Suunnitelmassa on tulo, tulos ja ylläpito. Panos on sopimuksemme itsemme kanssa.alkusijoituksemme ja lisä- tai toistuvat sijoitukset. Tulos on kertynyt pääoma tai saatu voitto. Kun sopimuksemme on solmittu (riski/tuotto-yhdistelmä hyväksytty profiilin muodossa), en voi juurikaan tehdä tuotokselle, kun olen valinnut hyvin suunnitellun portfolion, ja se riippuu enemmän siitä ajasta, jolloin olen suunnitelmassani kuin seurata sen kehitystä tai tehdä tarpeettomia muutoksia, joita ajaa päivittäin syntyvä ahdistus.
Siksi minun ei tarvitse tehdä muuta kuin keskittyä panokseen, omaan osaani. Tarkoittaen, Älä lopeta säästämistä ja sijoittamista, kun sen aika on. On myös kätevää tehdä salkun ”ylläpito”: tasapainottaa, sijoittaa osingot uudelleen ja optimoida salkun ajoittain.
Muilta osin, mitä vähemmän tarkastan tuotantoa lyhyellä aikavälillä, sitä kauempana olen markkinoiden melusta ja tarpeettomista päätöksistä, joilla ei ole mitään tekemistä sopimukseemme ja alkuperäisen suunnitelmamme kanssa. Jos sinulla on houkutus tehdä muutoksia, lue sopimus niin monta kertaa kuin on tarpeen. Jos et pysty siihen itse, aseta itsesi hyvän neuvonantajan tai talouspalvelun käsiin, anna hänen tehdä työnsä ja anna hänelle aikaa. Sillä välin keskity omaan osaasi suunnitelmassasi ja omistaudu vain elämään, joka on paljon tärkeämpää kuin kärsiä päivittäisestä luonnollisesta riskien välttämisestä.
Markkinat ovat ”vuoristoratoja” lyhyellä aikavälillä. Volatiliteetti on välttämätön lippu, joka meidän on ”ostettava” tai hyväksyttävä ”vuoristoradalta”, jotta voimme hyötyä markkinoiden nousutrendistä pitkällä aikavälillä.. Katsokaapa esimerkiksi Yhdysvaltain osakemarkkinoiden pitkän aikavälin historiallisia kaavioita. Vaikka laitammekin kaavioon suodattimia (inflaatiolla ja logaritmisella asteikolla), jopa taantumat näyttävät anekdoottilta markkinoiden vastustamattomassa nousutrendissä, joka on voittanut lukemattomia sotia ja kaikenlaisia kriisejä (harmaat palkit).
Seuraava kaavio muistuttaa meitä siitä Keskimääräinen tuotto on juuri sitä, hyvien ja huonojen vuosien keskiarvoja. 2018 on alkanut huonosti (katso kaavion oikealla puolella oleva pieni palkki punaisella). Jos annamme aika ajoin, tämä on vain anekdootti, jos reagoimme sisäisesti, se on menetetty tilaisuus hyötyä siitä, että markkinoilla on enemmän vihreää kuin punaista.
Tietoisuus siitä, kuinka vaikeaa voi olla seurata markkinoita lyhyellä aikavälillä (palkit punaisella) ja kuinka kannattavaa voi olla sijoittaa pitkällä aikavälillä, tekee meistä parempia sijoittajia ja meillä on mahdollisuus saavuttaa taloudelliset tavoitteemme ( pääsy vihreisiin palkkeihin).
Vaikka tärkeä osa tämän artikkelin viestiä on muistaa, että tappioita ei tarvitse ottaa, jos keskitymme omaan osaan työstämme, noudata suunnitelmaamme. Muista myös, että hajauttamalla portfoliosi hyvin profiilisi mukaan vähennät huomattavasti markkinoiden implisiittistä riskiä.