Ilman koheesiota asiat eivät yksinkertaisesti suju ryhmissä. Mutta miten paljon kehuttu joukkuehenki tukea taloudellisesti? Ja miten voit toimitusjohtajana tukea parhaita johtajiasi tiimihengen luomisessa? Kysymyksiä, joita pohdin yhteisessä podcastissa johtamisasiantuntija Olaf Kapinskin kanssa. Tästä blogikirjoituksesta voit lukea mm.
Kuinka johtajat voivat luoda joukkuehenkeä, jos joukkue ei pelaa mukana?
Tiedätkö sen? Olet toimitusjohtaja tai C-taso ja sinulla on suuria haasteita ratkaistavana ensi vuonna. Tarvitset siihen huippujoukkueen. Etsit parasta manageriasi, laajennat heidän tiimiään ja lähdet liikkeelle. Esimies tietää, että tiimin rakentamisen haasteet voidaan ratkaista vain, jos osaat hyödyntää hyvää joukkuehenkeä. Joten hän järjestää tiimityöpajan, joka menee erittäin hyvin.
No, hyvin menee yhtä pistettä lukuunottamatta. Lopussa käy selväksi:
”Haluamme vaihtoa ja tiimihenkeä – mutta emme halua tehdä asialle mitään itse.”
Esimieheni tulee luoksesi turhautuneena ja pyytää apuasi. Mikä on neuvosi?
- Miten toimit esimiehesi kanssa toimitusjohtajana tai C-tasona?
- Miten manageri voi toimia tiiminsä kanssa?
- Jos kaikki muu epäonnistuu – mitä tapahtuu pahimmassa tapauksessa?
Ryhmähengen edistäminen: Kuinka tukea esimiestasi
Tilanne ei ole triviaali. Panokset ovat korkeat. Mitä voit tehdä nyt, mitä voit varoa toimitusjohtajana tai C-tasona? Mitä johtaja voi tehdä? Siitä on tämän päivän podcast-puheenvuoroni.
Kutsuin Olaf Kapinskin ”Leben-Führen” podcastista. Olaf on IT-ihmisten asiantuntija – niin työntekijöille kuin esimiehillekin. Haluamme tarkastella tätä aihetta yhdessä ainakin kahdesta näkökulmasta:
Olaf Kapinski työntekijän tai esimiehen näkökulmasta ja minä – Gudrun Happich – C-tason tai toimitusjohtajan näkökulmasta.
Kaksi johtamisen asiantuntijaa tarjoavat impulsseja ja ideoita – miten sinä johtajana voit edistää tiimihenkeä.
Joukkuehenki käytännössä: lähtötilanne
Asian konkretisoimiseksi keskustelemme elävästä ja todellisesta tilanteesta, tietysti nimettömänä, jotta todellinen henkilö on suojattu. 40-vuotias Tobias on noin 1 000 työntekijän keskisuuren yrityksen toimitusjohtaja. Tämä yritys on osa yritysryhmää. Yhteensä työntekijöitä on maailmanlaajuisesti noin 10 000. Toimitusjohtaja Tobias Chef on vaikea persoona – hyvin kyyninen, todellinen mikropäällikkö – joka ei halua vaivautua delegoimaan tehtäviä. Hänen kotipaikkansa on Yhdysvalloissa.
Tobias: Joukkuepelaaja, jolla on korkeat vaatimukset itselleen
Tobias on ollut yrityksessä yli 10 vuotta. Häntä arvostetaan ja kaikki arvostavat suuresti. Hän tulee erittäin hyvin toimeen pomon – hallituksen puheenjohtajan – kanssa. Tobias on erittäin sitoutunut, tekee kaikkensa hyvän, rakentavan yhteistyön mahdollistamiseksi. Hän tulee erittäin hyvin toimeen ”ohjaajiensa” – suorien esimiesten – kanssa ja ottaa johtamistehtävänsä erittäin vakavasti.
Tobias yrittää pitää kaikki ulkoiset häiriöt poissa johtajilta. Johtokunta puuttuu usein hänen tai työntekijöiden tasoon, mitä Tobias yrittää estää. Hän seisoo suojaavasti joukkueensa edessä.
Kun johtajat kamppailevat rakentaakseen joukkuehenkeä
Yksi hänen parhaista ohjauksistaan on juuri ottanut laajennetun roolin rakentaen 20 hengen tiimin. Nämä ovat nuoria, vanhoja käsiä, jotkut todella hyviä ihmisiä, mutta jotkut enemmän ”sankarin matkalla”.
Hyvin omistautunut johtaja järjesti ryhmätyöpajan. Hanki ulkopuolinen kouluttaja tätä varten. Hän halusi tehdä kaiken oikein ja antaa joukkueelle loistavan alun. Johtaja tietää erittäin hyvin, mitä joukkue kohtaa ensi vuonna. Hän tarvitsee jokaista miestä ja naista tähän.
Työpaja meni hyvin, mutta johtaja palaa silti turhautuneena.
Konkreettinen ongelma turhautuneen managerin ”alkuperäisessä äänessä”:
Nyt olen tehnyt ja tehnyt. Itse olen jo töissä päivittäin klo 7-22, mutta ilmeisesti se ei riitä. Kun kysyin ihmisiltä tiimityöpajan lopussa, kävi selväksi, että he halusivat paljon enemmän vaihtoa ja tiimihenkeä – mutta eivät halunneet tehdä sen eteen mitään, he eivät odota sitä minulta.
Tiimihengen vahvistaminen: Kuinka tukea esimiestäsi
Joten puhuin Olaf Kapinskin kanssa juuri tästä ongelmasta podcastissa. Alla kerron keskustelustamme. Jos haluat kaivaa aihetta syvemmälle, suosittelen kuuntelemaan aiheeseen liittyviä podcast-jaksoja, jotka on linkitetty tämän viestin alareunassa.
1. Konkreettinen suunnitelma – MITÄ voit tehdä tällaisessa tilanteessa?
Ennen kuin mietitään konkreettisia toteutettavissa olevia askelia, on hyödyllisempää – niin sanotusti metaperspektiivistä – katsoa uudelleen kokonaistilanne. Missä on järkeä katsoa tarkemmin? Mikä on mahdollinen askel askeleelta suunnitelma päästäksesi lähemmäksi konkreettisia toteutusvaiheita. Tavoite on edelleen olemassa: Miten joukkuehenki voi kehittyä vieläkin enemmän? Näin sinun tulee tehdä se:
- Tutustu puiteehtoihin tarkemmin.
- Miten esimies tuli ajatukseen, että työntekijät vaativat tiimihenkeä antamatta itse mitään? Ovatko työntekijät todella vaativia vai tulkitseeko johtaja jotain joksikin?
- Puhutaanko kertaluonteisesta tilanteesta vai onko se ”aina” tällaista?
- Vahvista henkilökohtaista vastuuta ja työntekijöiden motivaatiota.
- Selvitä vastaavat (johtajuuden) roolit.
- Harjoittele johtamisen työkaluja.
2. Konkreettinen toteutus – MITEN se tehdään?
Olaf Kapinski ja minä menemme etsimään ideoita ja/tai impulsseja suorassa keskustelussa. Jokaisella on oma näkökulmansa. Keräämme ideoitamme, mitä tulee mieleen tästä tilanteesta.
Missä voisi olla ehdotuksia ja tapoja saavuttaa haluttu tulos? Selvitämme, mitä yksittäisillä ideoilla voidaan saavuttaa ja mihin sinun on ehkä kiinnitettävä huomiota. Päätelmämme: Erilaiset tiet johtavat Roomaan.
Kun kysyn johtajilta, mitä he tarvitsevat eniten muutokseen, kuulen yleensä yhden kolmesta lausunnosta:
- tarvitsen vain yhden parempi rakennesitten se pyörii itsestään.
- Jos prosessit ovat parempia, niin se toimii itsestään.
- Oikean kanssa työkalu työntekijät tekevät automaattisesti sen mitä heidän kuuluukin tehdä.
Olaf Kapinski katsoo yleensä enemmän työkaluja ja työvälineitä.
Yleensä katson enemmän asennetta/asennetta tai muuttunutta näkökulmaa, joka mahdollistaa uuden käyttäytymisen.
Nämä ovat kaksi hyvin erilaista käsitettä ja tapaa.
Mutta kaikki näkemykset ovat vain keino saavuttaa päämäärä, koska ratkaiseva tekijä on aina tulos – konkreettisemmin: kestävä tulos.
Saatat kysyä itseltäsi: mikä saa johtajan saavuttamaan ne tulokset, jotka hän haluaa saavuttaa? Miten matka yhteenkuuluvuuteen voi onnistua?
Muita podcastin aiheita
Tarkastellaan yksityiskohtaisesti seuraavia aiheita ja näkökohtia yhteisessä podcastissamme:
- Mitä tiimihenki tarkoittaa?
Eivätkö työntekijät todella halua? - Mikä tekee joukkueesta vahvemman? Mistä tunnistat tiimihengen?
- Miten vahvistat joukkuehenkeä?
- Miten toimitusjohtaja Tobias voi tukea esimiestään? Ovatko jotkin ratkaisut ilmeisiä?
- Miten johtaja suhtautuu työntekijöihin?
- Miltä konkreettinen pahin mahdollinen skenaario voisi näyttää?
- Miten johtajat voivat edistää joukkuehenkeä?
- Mitä on järkeviä kysymyksiä kysyä työntekijöiltä henkilökohtaisen vastuun vahvistamiseksi?
- Mitä johtajan saa ja ei saa tehdä uskottavuuden rakentamiseksi?
- Mihin toimitusjohtaja Tobiaksen tulisi kiinnittää huomiota?
- Pitäisikö johtajan sen sijaan, että hän osoittaisi vielä enemmän aktiivisuutta, antaa joukkueen tulla enemmän ja antaa joukkuehengelle aikaa kasvaa?
- Miten johtajat voivat edistää vaihtoa ja toteutusta?
- Kuka asettaa prioriteetit? Mitä Pareto-periaate tarkoittaa joukkuehengessä?
Johtopäätös:
joukkuehenki on monimutkainen aihe. Ei ole epäilystäkään siitä, että tarvitset tervettä joukkuehenkeä ratkaistaksesi haasteesi onnistuneesti. Mutta on olemassa hyvin erilaisia ideoita, lähestymistapoja ja vipuja lähestyä tätä aihetta. Joskus on järkevää katsoa ympärillesi, eli sinä toimitusjohtajana tai C-tasona, joskus vastuuhenkilönä. Ei ole YKSITÄ ja AINOASTA ratkaisua.
Se on paljon tärkeämpää: pysy siinä, kunnes olet kehittänyt kestävän tiimihengen. Silloin suuretkin haasteet voidaan ratkaista.
Niin erilaisia kuin Olaf Kapinskin ja minun ajatukset ja lähestymistavat ovatkin. Olemme samaa mieltä yhdestä asiasta:
Kyse on ihmisistä. Ja ihmiset ovat niin monimutkaisia kuin voit kuvitella.
Ryhmähenki kehittyy parhaiten, kun on mahdollista saada mukaan ihmisiä kaikilla yrityksen tasoilla.
Kuunteletko mieluummin?
Seuraavissa podcast-jaksoissa syvennyn tiimihengen aiheeseen Olaf Kapinskin kanssa:
Parhain terveisin
Gudrun Happich
PS: Puuttuuko yritykseltäsi myös terve tiimihenki ja haluaisitko tukea ylintä johtajiasi sen edistämisessä? Ota sitten minuun yhteyttä osoitteeseen [email protected] – ja tutkimme yhdessä vaihtoehtojasi.
Kuva: Talletuskuvat #7438851 ©antrey