Monipotentiaaliset työntekijät: miten he toimivat?

Yritysmaailmassa työntekijöiden profiilit ovat hyvin erilaisia. Tämä tekee yrityksestä rikkaan ja erottuu kilpailijoistaan. Joillakin kollegoistasi saattaa olla kyky loistaa useilla tieteenaloilla, joten he ovat ns.monipotentiaalisia työntekijöitä”. LIP SAFARI on tutkinut tätä vähän tunnettua käsitettä.

Mikä on monipotentiaalinen henkilö?

Monipotentiaalin käsitteen ymmärtämiseksi täysin, on tärkeää palata tämän psykologisen käsitteen alkuperään.

Vuonna 1592 (niin eilen!) englantilainen kirjailija Robert Greene käytti ilmaisua ”Jack of all trades, master of none?” puhua tunnetuimmista runoilijoista ja näytelmäkirjoittajista koko kanavan: William Shakespeare! Ranskan kielessä tämä ilmaus tarkoittaa kirjaimellisesti ”kaikkien ammattien palvelija, kenenkään mestari” tai ”yksimies, ei mitään mestari”.

Vuonna 1972 psykologi Ronald Frederickson synnytti monipotentiaalin käsitteen. Hänen mukaansa a monipotentiaalinen henkilö on ”joku, joka voi olla pätevä useista aiheista, kun hänen ympäristönsä sallii hänen tehdä niin”. Tämä termi viittaa sitten henkilöihin, jotka ovat intohimoisia ja erittäin lahjakkaita useilla aloilla (tietokoneohjelmointi, jazz, intialainen elokuva, kreikkalainen mytologia jne.).

Lopuksi totean, että olemme velkaa kanadalaiselle kirjailijalle ja taiteilijalle Emilie Wapnickille tämän käsitteen demokratisoinnista, myös työelämässä.

Millainen on monipotentiaalisen työntekijän profiili?

Ammatillisen kehityksen valmentajan ja epätyypillisten profiilien asiantuntijan Véronique Boutonin mukaan monipotentiaalisia ihmisiä ”ovat hyvin uteliaita, ajattelevat nopeasti, niillä on tietty suoritusnopeus, kuten haaste ja autonomia. Heillä on harppauksellinen ura ja joskus työttömyysjaksoja. Usein käy niin, että heillä on useita työtehtäviä samanaikaisesti. Kollektiivisessa mielikuvituksessa meillä on kuva start-up-yrittäjästä, joka luo sarjan yrityksiä, mutta näitä profiileja löytyy myös suurista yrityksistä.

Kahden tyyppisiä monipotentiaalisia työntekijöitä yrityksissä

Emilie Wapnick erottaa työssään kahdenlaisia ​​multipotentiaaleja. Muutama selitys on siksi paikallaan.

Samanaikaiset monipotentiaaliset työntekijät

Nämä ovat henkilöitä, jotka ovat intohimoisia hyvin erilaisiin tieteenaloihin samanaikaisesti. Sen jälkeen he toteuttavat erilaisia ​​projekteja rinnakkain ja pyrkivät hankkimaan tietoa aiheista, jotka eivät liity toisiinsa. He esimerkiksi kirjoittavat romaanin, kehittävät mobiilivideopelisovelluksen tai jopa perustavat startupin humanitaariselle sektorille, ja kaikki tämä saman enemmän tai vähemmän pitkän ajanjakson aikana (projektista riippuen).

Kaikki peräkkäisistä monipotentiaalista

Toisin kuin edelliset henkilöt, monipotentiaalisia työntekijöitä Sequentials omistaa tietyn ajan projektille sen loppuun saattamiseksi. Jos ne eivät ole usealla rintamalla samaan aikaan, ne yhdistävät projekteja peräkkäin, aina samalla tarkkuudella. Heillä on kollegoidensa tavoin harvinainen kyky siirtyä aiheesta toiseen hyvin nopeasti ilman, että se aiheuta heille ongelmia.

The monipotentiaalisia työntekijöitä ovatko he lahjakkaita? Tämä on kysymys, joka voidaan oikeutetusti esittää, kun olet lukenut aiemmat selitykset. Nämä kaksi psykologista käsitettä eivät kuitenkaan välttämättä liity toisiinsa, eikä mikään nykyään todista, että näiden kahden välillä on suhdetta. Seurattava tapaus!

Mitkä työtehtävät sopivat monipotentiaalisille työntekijöille?

Koska toistuva halu oppia, kehittää uusia projekteja, kaikki tehtävät eivät sovellu monipotentiaalisille työntekijöille. Heidän tulisi suosia ”Sveitsin armeijan veitsi” -asemia, jotka antavat heille mahdollisuuden tutkia monia aiheita. Esimerkiksi johtajan rooli voi olla sopiva erityisesti suurissa yrityksissä. Heidän sopeutumiskykynsä ja kykynsä saada monia ideoita ovat tärkeitä pehmeitä taitoja. Lopuksi koordinaattorin tai liiketoiminnan kehittäjän tehtävät voivat vastata täydellisesti näitä epätyypillisiä työntekijöitä.

Kaikissa tapauksissa monipotentiaalisten työntekijöiden on omaksuttava erityisyys työnantajansa kanssa, eikä tämä ole aina helppoa. Tästä omaisuudesta on tultava todellinen vahvuus, jotta sille voidaan säännöllisesti uskoa uusia tehtäviä, koska suurin pelko monipotentiaalinen työntekijä on tylsää. Kehittynyttä potentiaalia omaavan työntekijän on osoitettava aloitteellisuutta, mutta maltillisesti, jotta hän ei pelottele esimiehiään, kollegoitaan (eikä samalla tyhjennä yrityksen kassaa).

Monet LIP SAFARIssa saatavilla olevat vakituiset, määräaikaiset ja määräaikaiset työtarjoukset voivat täyttää täydellisesti näiden epätyypillisen profiilin ihmisten odotukset.

Multipotentiaalien kohtaamat vaikeudet

Tämä luonteenpiirre osoittautuu todelliseksi voimavaraksi, mutta se voi myös aiheuttaa merkittävän turhautumisen tunteen. Monipotentiaalit kyllästyvät nopeasti, aivan kuten lapsi, joka hyppää toiminnasta toiseen ennätysajassa. Véronique Bourdonin mukaan ”ikävystyminen on vähän kuin kolikon toinen puoli: monipotentiaalisia työntekijöitä usein menettää kiinnostuksensa aiheita kohtaan, jotka kerran herättivät heitä, siitä hetkestä lähtien, kun he saavuttavat tietyn tiedon tason.” Siksi on välttämätöntä löytää oikea tasapaino, jotta tästä erityispiirteestä tulee etu.

Monipotentiaalisten työntekijöiden kokema sosiaalinen paine työssä

Monipotentiaalin käsite on ristiriidassa monien normien kanssa, joiden tarkoituksena on saada meidät mahtumaan laatikoihin. Kaikki alkaa koulusta, kun sinun on valittava kurssi, jota haluat käydä. Onko sinulla tieteellisempi profiili? Tee BAC S tietysti! Oletko enemmän rakastunut ranskan kieleen? Valitse BAC ES, joka avaa sinulle monia ovia. Entä monipotentiaalisia yksilöitäsitten?

Näiden epätyypillisten ihmisten kohtaama sosiaalinen paine on tärkeää ottaa huomioon, koska se ei ole anekdoottia. Heidän pitkälle kehittynyt halunsa oppia, rikastua älyllisesti on poikkeuksellista ja voi joskus luoda etäisyyttä muihin. Tämä erityispiirre on myös se, joka pakottaa monia mahdollisuuksia vaihtamaan työpaikkaa säännöllisesti. Ranskassa rekrytoija voi tulkita tämän väärin, jos hän katsoo olevansa epävakaa.

Heidän eronsa voi luoda todellisen kuilun heidän työtovereidensa kanssa, jotka eivät ymmärrä heidän tapaansa työskennellä. Siten monipotentiaalit voivat tuntea itsensä syrjäytyneiksi, sivussa syrjäytyneiksi ja sitten menettää luottamuksensa itseensä. Siksi heidän on jatkuvasti löydettävä oikea tasapaino hukkuakseen massaan, mikä aiheuttaa merkittävää turhautumista.

Mitkä ovat korkean potentiaalin ihmisten ominaisuudet?

Aikana, jolloin monia ammatteja ei vielä ole olemassa, monipotentiaali voi olla todellinen vahvuus ammatilliselle uralle. Emilie Wapnickin mukaan näillä työntekijöillä on kolme ominaisuutta, joita työelämässä erityisesti odotetaan:

    • Ideoiden synteesi: he onnistuvat omaksumaan monia käsitteitä ja poimimaan tärkeitä kohtia luodakseen innovatiivisia tuotteita tai palveluita, joista voi olla hyötyä vain heidän työnantajalleen;
    • Oppimisen nopeus ja täydellinen osallistuminen: he eivät pelkää astua mukavuusalueeltaan tutkimustyötä varten, he oppivat erittäin nopeasti ja panostavat täysin heille uskottuun projektiin;
    • Sopeutumiskyky: tämä on epäilemättä se, mikä luonnehtii sitä parhaiten monipotentiaalisia työntekijöitä. He hallitsevat menetelmät sopeutua ennätysajassa uuteen, mutta jännittävään aiheeseen. He arvostavat erityisesti useiden toiminta-alueiden koskemista, vaikka niillä ei olisikaan mitään tekemistä keskenään.

Tunnistatko itsesi kaikista näistä elementeistä? Luuletko olevasi monipotentiaalinen henkilö? Nyt on aika miettiä sitä ja hyödyntää sitä parhaansa saavuttamiseksi koko työurasi ajan!

About admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *