Mitä on arvosijoittaminen (tai arvosijoittaminen)? Sopiiko se sinulle vai ei?

Investointi arvoon (arvoinvestointi) on sijoitusstrategia, jolla on suuria puolustajia (kuten Warren Buffett), Grahamin opetuslapsi, joka kirjoitti sijoitusraamatun tällä menetelmällä. Joka vuosi toukokuun tienoilla arvosijoittaminen resonoi kaikissa sijoitusalan erikoismediassa, koska se osuu samaan aikaan Berkshire Hathawayn osakkeenomistajien vuosikokouksen kanssa. Omahassa.

Pyrimme lähestymään arvosijoituksen käsitteitä päivittäisillä elementeillä. Käytämme siis:

  • käypä arvo teknisesti luontaii arvoksi kutsuttuun arvoon
  • tinkiä: osta alle käyvän tai todellisen arvon
  • turvapatja: ero käyvän arvon ja ostohinnan välillä.

Mitä arvosijoittaminen on?

Arvosijoittaminen on yksi lähimmistä sijoitusstrategioista. Tämä johtuu siitä, että se on samanlainen kuin mitä teemme muiden ostotyyppien kanssa. Se vastaisi sitä, mitä teemme tiettyinä vuodenaikoina alennuksissa, kun yritämme ostaa edullisia tai hyviä tuotteita alle ”normaalin” hinnan. Pohjimmiltaan, arvosijoittajat yrittävät ostaa osakkeita, jotka ovat aliarvostettuja tai jotka myyvät alle niiden ”käyvän arvon” (tai sisäisen arvon).

Alussa luomiamme läheisimpiä käsitteitä käyttäen voidaan yksinkertaistaen sanoa, että arvosijoittaminen on edun ostamista osakemarkkinoilta ostamalla hyviä yrityksiä, joiden käypä arvo on tiedossa, mahdollisimman suurella turvatyynyllä (reilun arvon ero hetken arvo ja hinta markkinoilla ”alennettu” tai alentunut).

Mitä on arvosijoittaminen ja sisäinen arvo?

Arvosijoittaminen perustuu ensinnäkin ”käypä arvo” (tai yrityksen sisäinen arvo) tai yrityksen todellinen arvo, joka perustuu siihen rahaan, jota se tuottaa tulevaisuudessa (sen kassavirtoja). Kun on päätetty ja seurataan esimerkkiä siitä, mitä me kaikki tunnemme ”myyntinä”, se koostuu (ihannetapauksessa ainakin) sen ostamisesta ajankohtana, jolloin se on tinkiä: eli kun osakemarkkinoilla sen myyntihinta on tätä käypää arvoa alhaisempi. Tämä voi tapahtua, koska markkinat ovat yleisen laskun hetkellä tai koska yritys putoaa suosiosta.

Yksi tärkeimmistä tavoista löytää yrityksen käypä tai itseisarvo on asettaa yrityksen tuottama raha nykyarvoon (tunnetaan nimellä ”diskontointi” kassavirta). Tämä tehdään soveltamalla korkoa (tai diskonttokorkoa, usein käytetään pääomakustannuksia) niihin yrityksen tuleviin kassavirtoihin (rahaan, jonka yritys tuottaa tulevaisuudessa). Kun arvosijoittajat huomaavat, että osakkeen sisäinen arvo (tai käypä arvo) on huomattavasti korkeampi kuin markkinahinta (ihannetapauksessa edullinen), heillä on ”turvamarginaali” (tai pehmuste) sijoituksessaan.

Voimme määritellä turvamarginaali prosentteina (tai turvatyynynä), joka auttaa suojaamaan sijoitustamme. Mitä korkeampi tämä tyyny on, sitä suuremman edun olemme löytäneet, ja siksi sitä halukkaampi sijoittaja on sijoittamaan arvoon. Tämä ei ole kovin erilainen päivinä, jolloin myynti alkaa. Jos olemme tehneet hyvän selvityksen tavaroista (analysoidut osakkeet), voimme ostaa niitä, kun myymälät avautuvat ensimmäisenä myyntipäivänä, mikä olisi verrattavissa ostamiseen päivällä tai suurten pudotusjaksojen jälkeen, jolloin kaikki putoaa, jopa ” hyviä” yrityksiä. Koska tiedämme, mikä on hyvää, ”millä on arvoa”, voimme ostaa mielenrauhalla (patjan kanssa), koska olemme eronneet hyvän tavaran edelle siitä, mitä usein myydään täyteaineeksi.

Mitkä ovat arvosijoituksen tärkeimmät mittarit?

Jopa kaavoilla, kuten diskontattu kassavirta ja turvatyyny, ongelmana on, että ei ole tarkkaa tapaa määrittää osakkeen luontaista arvoa. Jos ajattelemme vähän omaa arkipäiväämme, on myös vaikeaa esimerkiksi määrittää minkään tuotteen reilua hintaa ja jos haluamme tehdä sen hyvin, meidän on käytettävä paljon aikaa analysoimalla tai ainakin vertailemalla eri tuotteita. myymälöissä tai kanavissa oikeudenmukaisen hinnan määrittämii. TAIyksi suurista yritysten arvonmäärityksen asiantuntijoista ja joka on perehtynyt erilaisiin arvostusmenetelmiin Aswath Damodarian.

Tärkeimmät käsitteet tai mittarit, jotka arvosijoittaminen ottaa huomioon, ovat:

Kassavirta (englanniksi ”free cash flow” tai FCF):

PER (tai P/E): Osakekohtainen hinta (P) / Osakekohtainen tulos (E). Alempi on parempi – Ilmaisee, että tulot myydään halvemmalla.

P/FFC: Hinta per osake / ilmainen kassavirta per osake (FCF). Alempi on parempi: Osoittaa, että kassavirrat myydään halvemmalla.

PEG: suhde: (P/E) / tuloskasvu. Mitä pienempi, sen parempi: pienempi PEG on parempi. Alle 1 osoittaa, että P/E (PER) on kasvuvauhdin alapuolella ja se voi olla hyvä indikaattori.

Velka/omavaraisuussuhde: Prosenttiosuus kokonaisvelasta (D)/omasta pääomasta (C) yhtiön taseessa. Yleissääntönä on, että arvosijoittajat ovat yleensä varovaisia ​​liiallisen velan suhteen. Huomaa, että velka/oma pääoma-suhteet vaihtelevat toimialoittain, ja jotkut vaativat enemmän pääomaa. Tässä tapauksessa on välttämätöntä arvioida yrityksen D/C-suhdetta sektoreittain tai verrata sitä kilpailijoihin.

Onko arvosijoitus oikea sinulle?

Sijoittajat houkuttelevat arvosijoittamista eri syistä. Joillekin se on vain helppo ymmärtää, kyse on tarjousten löytämisestä, ja tämä on helppo ymmärtää. Arvosijoituksella on taipumus houkutella eläkeläisiä tai eläkeikää lähestyviä ihmisiä. Eläkkeellä elävät eläkeläiset eivät yleensä pidä riskejä, ja korkean puskurin osakesijoittaminen voi vähentää riskiä ostaa osakkeita, jotka sitten romahtavat ja siten antaa tietyille sijoittajille mahdollisuuden nukkua helpommin öisin.

Muina aikoina se on vain a persoonallisuusongelma: Arvosijoittaminen voi sopia paremmin tiettyjen sijoittajien ajattelutapaan, persoonallisuuteen tai erityisesti riskinottokykyyn. Arvosijoittajat ovat myös tyytyväisiä jättämään käyttämättä nopean kasvun mahdollisuudet. Esimerkiksi Googlen tai Amazonin kaltaiset osakkeet ovat raportoineet erinomaisista tuloksista viime vuosina. Mutta niiden korkea arvostus tarkoittaa ainakin teoriassa arvosijoittajalle, että he ovat alttiimpia osakkeidensa putoamiselle heikon tulosraportin tai markkinoiden romahduksen vuoksi.

Joitakin kysymyksiä, joita meidän pitäisi kysyä itseltämme saadaksemme selville, onko arvosijoittaminen meille oikein, olisivat:

  • Pelkäätkö menettäväsi rahaa?
  • Etsitkö osinkoja?
  • Voiko aikahorisonttisi olla alle 10 vuotta?

Jos vastaus näihin kysymyksiin on kyllä, arvosijoittaminen on luultavasti oikea valinta sinulle. Arvosijoittaminen toimii parhaiten sijoittajille, jotka saattavat tarvita pääomasijoituksensa pian, haluavat osinkovirtaa ja eivät riskejä.

Toisaalta, jos sinulla on yli 10 vuoden horisontti, on hyvä idea sijoittaa salkkuun ainakin joitain kasvuosakkeita, koska niiden välttäminen voi tarkoittaa mahtavien mahdollisuuksien menettämistä.

Jopa Buffett on oppinut, että voi olla suuri virhe olla ottamatta huomioon Amazonin tai Googlen kaltaisia ​​yrityksiä. Ehkä siksi hän päätti sijoittaa Appleen. Hän vahvisti hiljattain, että hänen asemansa teknologiajättiläisessä on 75 miljoonaa osaketta. On totta, että Apple olisi hybridi, nyt arvokas yritys, mutta joka kasvaa edelleen voimakkaasti… ja jolla on kohtuullinen PER (noin 19 kertaa).

Onko arvosijoittamisessa järkeä nykyään?

Arvosijoittamisen puolustajat eivät koskaan väsy kertomaan, että tilastot osoittavat pitkällä aikavälillä, että se on selvästi parempi kuin mikä tahansa muu sijoitustyyli (tai tekijä).

Mutta se on myös totta viime vuosikymmenen aikana ei ole ollut tehokkain strategia. Vaikka katsomme Berkshire Hattawayn viimeisen kymmenen vuoden tuottoa, ne eivät erotu S&P 500:n voittamisesta kuten aikaisempina ajanjaksoina.

Kasvuosakkeet, kuten ”FATANG” (Facebook, Amazon, Tesla, Apple, Netflix ja Google), ovat jo pitkään ohittaneet tyypillisten arvoosakkeiden panokset. Toisaalta markkinoiden arvostus kokonaisuutena on noussut pilviin. Tämä ei ole hyvä kaupanhakijalle. Sesonkina, jolloin tavara lähtee kaupoista nopeasti, on myös vaikea löytää hyvää tuotetta purkuhintaan.

Korkojen noustessa osakkeiden arvostus todennäköisesti heikkenee, mikä avaa enemmän mahdollisuuksia arvosijoittajille. Toisaalta, kun otetaan huomioon kasvuyritysten korkeat arvostukset (katso liitteenä oleva taulukko), arvoon sijoittaminen voi olla hyvä strategia menetettyjen vuosikymmenien palauttamii.

Ei ole välttämätöntä asettaa harhaa sijoitukseemme, oli se sitten arvo, kasvu tai jokin muu, koska hyvin hajautettu salkku ilman erityistä strategiaa toimii jo erittäin tehokkaasti. Sijoituksillemme suuntaamalla voi olla paljon tekemistä talouspsykologiamme kanssa.

Buffett on sekä opettanut että osoittanut, että arvosijoittaminen, kun se tehdään asianmukaisesti, on älykäs tapa sijoittaa markkinoille. Intuitio kertoo, että se voi olla hyvä menetelmä: kukaan ei loppujen lopuksi tee kaupasta rumaa.

Tätä varten ei tarvitse olla potentiaalinen Buffett tänään, se voi olla paljon yksinkertaisempaa. Buffett itse suosittelee sijoittamista indeksirahastoihin: ”halpahintaisen indeksirahaston ostaminen on järkevintä melkein koko ajan” suosittelee ”Omahan oraakkelia” keskivertosijoittajalle. Aivan kuten tavaroiden käyvän arvon löytäminen ei ole helppoa, yrityksen arvostaminen on vielä vähemmän helppoa. Mutta meillä on onnea nykyään on indeksirahastoja tai ETF:itä, jotka etsivät automaattisesti arvoa meille. Tällä hetkellä voit yhdistää molemmat strategiat.

About admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *