On olemassa useita tutkimuksia, jotka osoittavat sen tavallinen sijoittaja on oman käyttäytymisensä uhri.
Epätasainen käyttäytymisemme sijoittajina vahingoittaa selvästi ja merkittävästi lopulta saamaamme tuottoa sijoituksillemme. Alla esitetyistä tiedoista voidaan päätellä, että keskimääräinen sijoittaja menettää vähintään 3 % päätösten indeksien suhteen.
Sijoittajien käyttäytymisen kvantitatiivinen tutkimus
Yli 20 vuotta (1994) Dalbar suorittaa Quantitative Analysis of Investor Behavior (QAIB) -tutkimuksen, jossa mitataan sijoittajien osto-, myynti- ja rahastosijoittamispäätösten sekä rahastojen sijoittamista ja niistä poistumista koskevien päätösten vaikutuksia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Tulokset osoittavat sen jatkuvasti keskimääräinen sijoittaja ansaitsee vähemmän, monissa tapauksissa paljon vähemmän, kuin rahastojen tai indeksien tuottoraportit antavat ymmärtää varastossa. Internetistä löytyy useita viittauksia vuoden 2017 viimeiseen tutkimukseen.
Kuten näemme yhdestä näistä lähteistä poimitussa ylemmässä kaaviossa keskimääräinen sijoittaja päihittää tuskin inflaation ja tuotto on selvästi alle useimpien indeksien.
Seuraavassa taulukossa näemme kuinka Keskimääräinen osakkeille altistunut sijoittaja on saanut 6 % vähemmän viimeisen 30 vuoden aikana (3,98–10,16 % = 6,18 %) kuin S&P 500 -indeksi (merkitty punaisella taulukossa) tai 4,7 % vähemmän (11,96–7,26 % = 4,7 %) viimeisen 12 kuukauden aikana (vuoden 2016 lopussa) .Lähde: neuvonantaja näkökulmia
Keskimääräinen korkosijoittaja ei myöskään pärjää paljon paremmin, ja tässä tapauksessa hän olisi saanut 5,8 % vähemmän tuottoa viimeisen 30 vuoden aikana kuin edustavin joukkovelkakirjalainaindeksi (6,34 % -0,57 %= 5,77 % ks. taulukossa vertailu ”Joukkolainaindeksin” ja ”Tuottorahastojen” välillä. Viimeisen 12 kuukauden aikana ero on parantunut, mutta silti se on edelleen 1,4 % (2,65%-1,23 %= -1,42 %).
Tämän väitteen perusteella, jos yhdistämme nämä kaksi eroa (tutkimuksen 30 vuoden aikana) 50 %:iin, voimme päätellä, että ero keskimääräisen sijoittajan indekseihin verrattuna indekseihin olisi 5,25 % (50 %). x 4,7 % + 50 % x 5,8 % = 5,25 %).
Vaikka tämä ero on parantunut viimeisen kahdentoista kuukauden aikana, keskimääräisen sijoittajan vastinetappio on edelleen erittäin huomattava 3 %. Muista, että 3 prosentin menetys vuodessa tarkoittaa esimerkiksi 15,9 prosentin ansaitsemisen lopettamista 5 vuodessa ((1+3 %)^5=15,9 %) tai 41 % 10 vuodessa ((1+3 %)^10= 41 %).
Sijoittajien käyttäytyminen Euroopassa ja muualla maailmassa
Dalbarin tutkimus keskittyy Yhdysvaltoihin. Mutta miten keskivertosijoittaja käyttäytyy muualla maailmassa? Vastataksemme tähän kysymykseen viittaamme Morningstariin, joka myös tekee samanlaisen tutkimuksen, jossa se kattaa Euroopan ja viime aikoina muun maailman.
Vaikka erot näyttävät olevan hieman pienempiä Euroopassa kuin Dalbar tunnistaa Yhdysvalloissa, johtopäätös on samanlainen: sijoittajien tuotot kotipaikkarahastoissa Euroopassa yleensä alhaisempi kuin raportoitu omien varojen tuotto.
Miksi epäonnistuimme sijoittajina?
Morningstarin mukaan tämä johtuu sijoittajien kassavirtojen valitettava ajoitus.
Toisaalta Dalbar tarvitsee paljon enemmän. He huomasivat, että aivan kuten on helppo lyödä markkinoiden jatkuvassa nousussa, sen sijaan Vaikeina aikoina sijoittajat tekevät vääriä päätöksiä.
Käyttäytymisharha, joka johtaa huonoon sijoituspäätöksentekoon, ovat suurimmat syyt keskimääräisen sijoittajan alhaiseen tuottoon ajan mittaan.. Dalbar kvantifioi, että taloutemme käyttäytymisharhot muodostavat 50 % erosta, ja on määritellyt erityisesti yhdeksän irrationaalista sijoituskäyttäytymisharhaa:
1 tappion vastenmielisyys: odottaa korkeaa tuottoa pienellä riskillä. Menetyksen pelko johtaa pääoman poistoon pahimmalla mahdollisella hetkellä. Tunnetaan myös nimellä ”paniikkimyynti”.
2 – Ahdasmielisyys: päätösten tekeminen ottamatta huomioon kaikkia seurauksia. Esimerkiksi päätösten tekeminen osasta salkkua ottamatta huomioon vaikutuksia kokonaisuuteen.
3-Ankkuri: Se koostuu pysymisestä ”ankkuroituna” tai keskittymisestä vain siihen, mitä tapahtui, eikä sopeutumisesta muuttuviin markkinoihin.
4-Mental kirjanpito: Erottele sijoitetun pääoman tuotto henkisesti onnistumisen ja epäonnistumisen perustelemii.
5 – monipuolistamisen puute: uskoo, että salkku on hajautettu, vaikka itse asiassa se on joukko voimakkaasti korreloivia omaisuuseriä
6-Seuraa massaa: kopioi muiden käyttäytyminen, vaikka tulokset olisivat epäsuotuisat. Tämä johtaa usein pahimpaan ”osta kalliisti/myy halvalla” sijoitussyntiin. Tämä näkyy graafisesti ”keskivertosijoittajan psykologisessa syklissä, jolla on taipumus ostaa euforian hetkinä ja myydä antautumisen hetkinä.
7 – Valittaa/pahoitella– välttämättömien toimenpiteiden suorittamatta jättäminen aiemman virheen katuessa.
8-median valvonta: uutisiin reagoiminen ilman tosiasioiden järkevää tutkimista. Yleensä medialla on taipumus optimismiin myydä tuotteita tai palveluita. Heillä on myös tapana raportoida äärimmäisiä uutisia (esimerkiksi suuria romahduksia), jotka saavat keskimääräisen sijoittajan reagoimaan seuraamalla yleisöä.
9 – Optimismi: Liian optimistisilla oletuksilla on taipumus saada aikaan melko dramaattisia käänteitä, kun ne kohtaavat todellisuuden.
Keskivertosijoittajan kaksi yleisintä ongelmaa ovat ”joukon seuraaminen” ja ”tappioiden karttaminen”. Näillä kahdella käyttäytymisellä on taipumus toimia yhdessä ja yhdistää sijoittajien virheitä ajan myötä.
Yhteenvetona Dalbar osoittaa, että pitkän aikavälin sijoitustulokset ovat erittäin riippuvaisia sijoittajien käyttäytymisestä. Toisaalta hän myös tunnistaa sen Pitkäaikaiset sijoittajat, jotka pitävät kiinni sijoituksistaan, ovat yleensä menestyneet paremmin kuin ne, jotka yrittävät arvata markkinoiden ajankohtaa.
Visionäärin salkku tarvitsee myös pitkäjänteisyyttä
Yksi seikka, joka näyttää meille erittäin tärkeältä, on vaatia pitkän aikavälin visiota. Tähän viimeiseen kohtaan ja tämän vision avulla sijoittamisen tärkeyteen liittyen on aiheellista kommentoida teoreettista portfoliota, jota kuvailemme alla ja jota kutsumme ”visionäärin portfolioksi” (itse asiassa tutkimuksessa, jota he kutsuvat se ”Jumalan salkku”): määritellään salkuksi, jossa jälkimmäinen pystyy ennakoimaan ja ostamaan jokaista 5 vuoden jaksoa kohden osakkeita, jotka päihittävät markkinat ja myyvät niitä, jotka menestyvät huonommin kuin markkinoida.
Tällaisen portfolion mittarit ovat tietysti näyttäviä:
Kuten näemme, visionääri saa kaksi ylitsepääsemätöntä mittaria:
1 – vuotuinen tuotto 46,23 % vs. S&P500 9,87 %
2 – erittäin korkea Sharpen suhdeluku 1,86 vs. 0,42 S&P 500:lla.
Silti visionäärimme epäonnistuu:
-vähentää riskiä (mitattu keskihajonnan avulla): sen on kestettävä 20 % volatiliteettia, joka on jopa hieman korkeampi kuin S&P500:n 19 %
-eliminoi pudotukset maksimiarvoista (”drawdown”). Vaikka visionäärin salkun on kestettävä enintään 47 prosentin pudotus, jos hän onnistuu vähentämään ne lähes puoleen.
Ikään kuin tämä ei olisi tarpeeksi, visionääri jos hän olisi salkunhoitaja, hänen kuvitteelliset asiakkaat voisivat helposti irtisanoa hänet.
Huolimatta siitä, että, kuten olemme nähneet, pitkällä aikavälillä visionääri saavuttaa mahdottomia mittareita, useiden jaksojen aikana (kaaviossa punaisella) visionääri voidaan luokitella tehottomaksi indeksin suhteen, jos hänen asiakkaat eivät tule paikalle. ymmärtääkseen sen Jotta visiosi vahvistuu, sinun on käytettävä vähän aikaa (tässä tapauksessa vähintään 5 vuotta, ennen kuin visiosi toteutuu).
Asiakas, joka ei ymmärrä, että tiettyä volatiliteettia on mahdotonta poistaa ja että hänen on vahvistettava ja saavutettava taloudelliset tavoitteensa pitkällä aikavälillä, voi olla jatkuvasti väärässä ja halveksia jopa markkinoiden visionäärin salkkua mittareilla, jotka hän rikastui muutamassa vuodessa (keskimäärin joka 3. vuosi kolminkertaistaisi sijoituksesi)
Tämä on myös tunnettu ja kvantifioitu harha: sijoittaja, joka yrittää hypätä rahastonhoitajasta rahastonhoitajaan tai rahastosta rahastoon viimeisen jakson tuloksen perusteella, voit menettää noin 1,5 % vuodessa.
Siksi on parempi keskittyä hyvän, tehokkaan, edullisen, taloudellisiin tarpeisiisi mukautetun investointisuunnitelman laatimiseen ja keskittyä sen noudattamiseen äärimmäisen kurinalaisesti. Älä tee enää tappavia syntejä taloudellisella elämälläsi.