Vaikka uskomme, että kalenterin ei pitäisi vaikuttaa investoinneillemme, meidät on ohjelmoitu tekemään vuositase. Vuosi 2018 jää historiaan sen takia lähes kaikki omaisuusluokatsekä osakkeet että korkosijoitukset ja jopa useimmat hyödykkeet, on ollut negatiivinen tuotto vuoden aikana. Tätä tosiasiaa ei ole tapahtunut lähes 25 vuoteen.
Kaikista salkuissamme käyttämistämme omaisuusluokista Strategic vain kulta on antanut meille jonkin verran kannattavuutta vuonna (+1,7 %).
– Kaikki osakkeet (kaaviossa punaisella) kaikilla maailman alueilla ovat olleet negatiivisessa tuotossa noin 10 % tai huonommin.
– Altistuminen korkean osingon eurooppalaisten yhtiöiden osakkeisiin on auttanut meitä pudottamaan hieman vähemmän (8 % vs 10 %).
– Myös kiinteistöalan yritysten osakkeisiin kohdistuminen (oranssina) on auttanut meitä pudottamaan vähemmän (6,7 % vs. 10 %).
– Korkokorko (sininen), joka toimii normaalisti paremmin osakemarkkinoiden pudotusympäristöissä, on myös ollut negatiivinen, useissa tapauksissa 3–4 prosentin laskulla. Kehittyvien markkinoiden joukkovelkakirjalainojen lasku (8 %) on korostettava. Silti jonkinlainen altistuminen lyhyille (-0,3 %) ja keskipitkälle (-0,4 %) valtion obligaatioille, vaihtovelkakirjalainoille (-0,7 %) ja floaterialeille (-1,3 %) ovat myös auttaneet meitä pudottamaan vähemmän.
Siksi, Salkkujemme suuri hajautus ei ole tänä vuonna riittänyt täysin kompensoimaan osakkeiden jyrkkiä pudotuksia, vaikka se lievensikin jonkin verran, laski vähemmän.
Tämä on merkinnyt sitä, että Strategicin kattamista varoista kultaa lukuun ottamatta Likvidi raha on ollut parhaiten tuottava omaisuusluokka (0 % ennen inflaatiota) vuonna 2018. Mutta tämä ei ole historiallinen normi. Ja mikä parasta, voimme vahvistaa, että markkinat nousevat jälleen luonnollisen noususuhdanteensa ansiosta nestemäistä rahaa tulee taas huonoin vaihtoehto rahoillemme inflaation eroosion vuoksi.
Katsotaanpa, miksi näin on ja miksi olemme varmoja, että markkinat nousevat jälleen.
Miksi sijoittaa vuonna 2019? Markkinat nousevat jälleen
Syntyessään lapsen on määrä kasvaa elämän lain mukaan. Maailmassa on kriisejä, konkursseja, sotia, konflikteja ja kauppasotia. Olemme jatkuvasti huonojen uutisten kohteena. Mutta aivan kuten elämän lain mukaan vastasyntynyt on määrätty elämään ja kasvamaan, niin maan talous ja maailma yleensäkin.
Kriisit eivät yleensä kestä kovin kauan. Aivan kuten ihmiskunta kehittyy ja on taipumus kehittyä esihistoriallisista ajoista lähtien kivikaudelta nykyiseen digitaaliseen aikaan, talous ja ihmiskunta kukoistavat (ainakin kapitalistisesta näkökulmasta).
Olemme niin varmoja, että markkinat nousevat jälleen, koska markkinat eivät ole lakanneet tekemästä sitä viimeisen 100 vuoden aikana.
Katsokaa vain kaaviota Dow Jonesin 100-vuotisen historian ajalta. Pessimistinen sijoittaja tarkastelee kriisejä (varjostettu harmaalla, yhteensä 11 kriisiä). Näiden 100 vuoden aikana ei ole vain ollut näitä 11 kriisiä, vaan myös ihmiskunta on kokenut kaksi tuhoisaa maailmansotaa (Note 1). Mutta jopa kaikkein pessimistisimpien on myönnettävä se voisimme vetää suoran vasemmalta oikealle nousevan ja melko jyrkän, mikä todistaa, että markkinoilla on luonnollinen nousutrendi.
Koska? Hyvin koska on olemassa sosiaalisia (ihmiskunnan halu menestyä) ja taloudellisia perusteita, jotka ilmenevät tuottavuuden parantamisena,ja siksi rikkaudesta, joka toimii tukena rahoitusmarkkinoille.
Tämä on yksi syy siihen, miksi käteinen ei ole hyvä sijoitus pitkällä aikavälillä, eikä ole mitään järkeä pitää sitä, mitä emme tarvitse lyhyellä aikavälillä, koska inflaatio on turvallinen riski enemmän kuin sijoittaminen.
Osavaltiot stimuloivat teknistä vähimmäisinflaatiota ja devalvoivat käteistä niin paljon kuin on tarkoituksenmukaista, koska niiden suurin intressi on kannustaa investointeja.
Katsotaanpa tarkemmin, kuinka tilat stimuloivat laajentumista.
Miksi sijoittaa vuonna 2019? Valtiot kannustavat laajentumiseen
Hallitukset (yleensä) haluavat kapitalismin toimivan. He eivät voi hallita rahoitusmarkkinoita 100-prosenttisesti, tai se ei olisi kapitalismia, vaan interventiomarkkinat. Siitä huolimatta heillä on käytössään monia työkaluja ja he käyttävät niitä enemmän tai vähemmän, joskus enemmän tai vähemmän menestyksellä.
Esimerkiksi epävarmuuden aikoina, kun ihmiset eivät halua sijoittaa, hallitus yleensä laskee korkoja luodakseen taloudellista toimintaa. Tämä tekee rahan pitämisestä talletuksella houkuttelevaa. Kun korot laskevat, säästötilien tuotto lähes aina laskee. Tämä kannustaa ihmisiä ostamaan riskialttiimpia omaisuuseriä. Alhaisemmat korot vähentävät sekä yritysten että yksityishenkilöiden velkakustannuksia. Näemme tämän esimerkiksi asuntolainoissa, jotka on usein sidottu korkoon, jolloin kuukausilaskua alennetaan koron laskiessa. Velan vähentäminen tarkoittaa, että ihmisillä ja yrityksillä on enemmän kuluttavaa, investoitavaa ja lainattavaa, mikä piristää taloutta.
Ja äärimmäisinä hetkinä he tekevät vielä enemmän. Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen Federal Reserve ja sen jälkeen EKP laskivat lyhyet korot nollaan (ja toisinaan negatiivisiksi) ja ostivat sitten paljon alhaisen riskin omaisuutta (tätä kutsuttiin QE:ksi). määrällinen keventäminen tai määrällinen laajentuminen), kun talous tarvitsi vielä lisää piristystä. Tämä pakotti sijoittajat ottamaan enemmän riskejä, jos he halusivat saada tuottoa säästöilleen.
Tällä hetkellä sekä Yhdysvalloissa ensin että viime aikoina Euroopassa näemme päinvastaista. vetävä ärsyke ja nostavat korkoja, koska he pelkäävät talouden ylikuumenemista. Tämä tekijä on saanut markkinat palaamaan normaaliin volatiliteettiin, koska viime vuosina maailmantalouteen on puututtu voimakkaasti investointien elvyttämii. Mutta jos he saavat virikkeitä, se johtuu siitä, että talous kasvaa ja näyttää vähitellen palautuvan normaaliksi.
On tärkeää muistaa, että sen lisäksi, että ihmiskunnalla on taipumus menestyä, valtiot tekevät kaikkensa tämän eteen: ja varmistaakseen vaurauden jatkumisen ne rohkaisevat riskialttiita sijoituksia toimimaan paremmin kuin jättämään rahaa sijoittamatta ja palkitsevat ihmiset, jotka haluavat investoida varmistaakseen tämän vaurauden. Jos talous tarvitsee jälleen piristeitä, valtiot rohkaisevat niitä uudelleen.
_____________
Huomautus 1: Kautta historian maailmassa on ollut kymmeniä kriisejä. Voit esimerkiksi nähdä luettelon täältä. Tällä hetkellä, jolloin nämä tapahtuvat, ne näyttävät paljon tärkeämmiltä kuin se, mitä myöhemmin havaitaan ajan kuluessa.
Miksi sijoittaa vuonna 2019? Meille maksetaan riskin ottamisesta
Syy, miksi ansaitsemme rahaa rahoitusmarkkinoilla pitkällä aikavälillä, on itse asiassa sama syy, miksi joskus menetämme rahaa lyhyellä aikavälillä.
Tämä on implisiittinen ”sopimus” kapitalistisessa yhteiskunnassa. Jotta kapitalistinen talous toimisi, ihmisten on voitava lainata rahaa. Jos ihmiset eivät voi lainata rahaa, kapitalistisen yhteiskunnan malli hajoaa. Todistimme tämän viime finanssikriisissä (2008-2011), jolloin luoton pyytäminen yhtäkkiä muuttui paljon vaikeammaksi. Jotta ihmiset (ja rahoituslaitokset) haluavat lainata rahojaan, he vaativat palkkiota, koska riski on olemassa.
Tätä palkkiota kutsutaan riskipreemioksi: korvaus sijoittajan ottamasta riskistä, ja mitä enemmän riskiä otamme, sitä enemmän korvausta tai riskipreemiota vaadimme.
Näin rahoitusvarat toimivat. Sijoittaja sijoittaa rahaa etukäteen ja ansaitsee tuoton tulevaisuudessa, johon liittyy jonkin verran tappioriskiä.
Osakkeisiin sijoittaminen (eli osakkeisiin tai osakkeisiin sijoittaminen) on hyvä esimerkki: ostamme omistusosuuden yrityksestä, joka todennäköisesti tuottaa voittoa, ja teemme tuottoa. Korkosijoittaminen (yrityslainat) on varmasti jotain vastaavaa, mutta meillä on etusija veloittaa ennen osakkeenomistajaa, ja tämän pienemmän riskin vuoksi veloitamme vähemmän. Sijoittaminen valtion korkotuloihin antaa meille vähemmän kannattavuutta, koska yleensä sijoittaminen osavaltioon on vähemmän riskialtista. Osakemarkkinoille sijoittaminen on riskialtista. Yritysten täytyy siis kasvaa, tuottaa voittoa, jotta me investoimme niihin ja saamme siitä tuottoa.
Toisin sanoen saamamme tuotto on vastine riskille, jota otamme sijoittaessamme, ja Aivan kuten meille on ”maksettu” riskien ottamisesta, ellemme ole valmiita ottamaan riskejä, meille ei makseta. Mutta älkäämme unohtako, että jos emme investoi, emme vapaudu riskeistä: kuten olemme aiemmin nähneet, joudumme inflaatioon, jota valtiot itse stimuloivat luomaan vaurautta.
Miksi sijoittaa vuonna 2019? Hajautus, riskipreemio, aika ja kurinalaisuus
Kukaan ei voi 100% välttää tappioita sijoittaessaan. Ja yrittäminen välttää tappioita saa meidät häviämään kyllä tai kyllä inflaation kanssa.
Ensimmäinen ja paras tapa tappioriskin vähentäminen on hajauttamista sijoituksemme riittävät, jotta yksittäisen omaisuuden tappiolla ei ole juurikaan vaikutusta salkkuun kokonaisuutena.
Toinen tekijä on päättää mitä riskitaso eli mikä osuus suuremman tai pienemmän riskin omaisuudesta (eli mikä riskipreemio) on järkevää olettaa taloudellisten tavoitteidemme mukaan.
Sieltä se vain jää pitää ne tasapainossa markkinoiden heilahtelussa salkun sopeuttaminen.
Kaikki tämä (ja muutama muu asia) voi yhteenvetona auttaa sinua.
Jäljellä on vain yksi lisäaine, joka on aika. Aikaa tarvitaan, sinulla on oltava kurinalaisuutta pitääksesi sijoitetut rahasi riittävän pitkään saadaksesi positiivista tuottoa.
Olemme nähneet tämän jo Dow Jonesin 100-vuotisen historian listalla: luonnollinen nousutrendi on rahoitusmarkkinoille ominaista ja kapitalististen valtioiden vauhdittamaa. Mutta on toinenkin rahoitusmarkkinoiden luontainen ominaisuus: niiden lyhytaikainen epävakaus, joka sinun on opittava voittamaan, jos haluat menestyä sijoituksissasi. Ja markkinat vuonna 2018 ovat antaneet hyvän näytteen siitä, mitä volatiliteetti tarkoittaa. Volatiliteetti on täällä pysyäkseen siellä, missä olemme syklissä. QE:n ansiosta alhaisen volatiliteetin helpot vuodet ovat ohi. Mutta jos salkku on hajautettu ja huolellisesti räätälöity niin, että sijoittaja ottaa vain sen riskin, jonka hän pystyy kantamaan (psykologisesti ja taloudellisesti), niin lyhyen aikavälin volatiliteetin ei pitäisi olla ongelma pitkän aikavälin sijoittajalle. Tällaiset ajanjaksot huomioidaan jo hyvin hajautetun portfolion suunnittelussa. Pelin säännöt ovat: pysy kurssilla ja muista pitkän aikavälin tavoitteesi.
Koska tässä artikkelissa oli jonkinlainen vuositase, palataanpa siihen yksinkertaisesti korostaaksemme sitä Tämän vuoden laskut jäävät melkein huomaamatta pitkän aikavälin kaaviossa.
Emme tiedä, mitä markkinat tekevät vuonna 2019. Vuositilastojen ystäville 75 %:ssa laskuvuotta seuraavista vuosista on nousua (katso vuosituottokaavio) ja jos jätetään pois 29:n kriisi, prosenttiosuus on n. 80 %. Mutta se on helppo sanoa Ilman pelkoa väärässä, markkinat nousevat jälleen jossain vaiheessa, ennemmin tai myöhemmin, mikä saa meidät ajattelemaan, että on aina hyvä aika sijoittaa rahat, joita emme tarvitse lyhyellä aikavälillä. Päinvastoin, rahaa, jota tarvitsemme lyhyellä aikavälillä enemmän kuin koskaan, ei saa sijoittaa: vuosiin helppo ilman volatiliteettia ovat ohi.