Kun kuulet sanan ”psykometria”, mikä tulee ensimmäisenä mieleen?
Ehkä olet etsinyt sen määritelmää verkosta ja huomannut, että se on ”psykologian haara, joka liittyy testien testaamiseen, rakentamiseen ja käyttöön”. Toisin sanoen psykometrian tarkoitus on ymmärtää paremmin kognitiiviset kyvyt henkilöstä, samoin kuin hänen persoonallisuus ja hänen käyttäytymiseen liittyviä taipumuksia.
Vaikka termi ”psykometriikka” saattaa tuntua joillekin pelottavalta, on mentävä tätä tieteellistä termiä pidemmälle ja nähtävä sen tuomat hyödyt. Psykometrisen testauksen prosessin mystifioimiseksi tässä on joitain huomioitavia näkökohtia.
Epäonnistumista ei ole, on vain palautetta
Toisin kuin soveltuvuustesteissä, joissa on yleensä oikeat tai väärät vastaukset (numeeriset, sanalliset ja spatiaaliset vastaukset), psykometrisillä persoonallisuusarvioinneilla ei laajassa mielessä ole oikeita tai vääriä vastauksia.
Itse asiassa tämä on aika, jolloin ehdokkaasi tai työntekijäsi on oltava täysin rehellinen ja vastata kysymyksiin spontaanisti ilman valmistautumista tai liiallista analysointia.
Luonnolliset refleksit paljastavat KUKA ihminen todella on, ja on tärkeää olla syyttämättä ihmisiä siitä, että he ovat oma itsensä. Psykometristen testien tuloksia analysoitaessa on muistettava seei ole olemassa hyviä tai huonoja profiileja. Jos psykometrinen testi antaa persoonallisuusulottuvuuksia, jotka eivät sovellu kyseiseen tehtävään, tämä ei tarkoita, että henkilö epäonnistui kyselyssä, vaan yksinkertaisesti sitä, että hänen luonnolliset käyttäytymistaipumuksensa ovat sopivampia muualla.
Tehokas psykometrinen testi tuottaa raportin helppo ymmärtää esimiehille ja HR-ammattilaisilleja antaa palautetta jonka avulla voit auttaa henkilöä kehittymään ja saavuttamaan. Vaikka jotkut näkevät psykometrisen testauksen pelottavana ja pelottavana prosessina, jossa heidän heikkoutensa paljastetaan isoilla, lihavoituilla kirjaimilla raportissa, voit vakuuttaa heille, että se on enemmän heidän todellisen potentiaalinsa paljastamista.
Tiedän, mitä sinun täytyy ajatella: kuinka estät ketään huijaamasta tai vastaamasta vääriin kysymyksiin näyttääkseen parhaansa? Vastaus on yksinkertainen: et voi täysin hallita sitä, kuinka ehdokkaat reagoivat tai yliarvioivatko he itseään.
Toisaalta useilla psykometrisilla testeillä on sosiaalinen haluttavuusindeksi, joka auttaa havaitsemaan yksilön taipumusta haluta tulla muiden näkemyksiksi suotuisammin. Tämä antaa sinulle indikaattorin, joka auttaa sinua kaivaa syvemmälle ja kysyä lisää kysymyksiä yksilöltä. Mitä voit myös tehdä, on antaa itsesi uskoa, että tämä henkilö, joka vastaa rehellisesti, koska nämä testit, erityisesti persoonallisuusarvioinnit, eivät todellakaan anna oikeaa tai väärää tunnetta. Ja jos henkilö ei voi tietää, mitä pidetään ”vääränä vastauksena”, hän ei todennäköisesti halua huijata järjestelmää.
Psykometrisen testin käyttöä ei pitäisi lopettaa hakijan palkkaamisen jälkeen. Organisaatiot hyötyisivät tämän psykometrisen työkalun tietojen käyttämisestä työntekijän ymmärtämiseen, motivoimiseen, delegoimiseen ja valmentamiseen parhaalla mahdollisella tavalla sekä heidän vahvuuksiensa käyttämiseen oikeissa rooleissa. Älä laita raporttia laatikkoon, kun valintaprosessi on valmis. Raportti sisältää arvokasta tietoa, josta voi olla hyötyä pitkällä aikavälillä!
Katso pidemmälle kuin edessäsi psykometrialla
Jos olet HR-ammattilainen, sinulla on todennäköisesti jo melko hyvä käsitys siitä, kuinka voit kouluttaa itseäsi ja kysyä oikeita kysymyksiä, jotta ehdokas voi todella tulla esiin. Toisaalta joskus jonkun suorituskyvyn liikkeellepaneva voima on syvempää ja vaikeampi nähdä muutaman yhteisen tunnin aikana. Ja joskus ulkonäkö voi pettää! Ehdokkaat voivat liioitella taitojaan ja kykyjään haastatellakseen paremmin, tai päinvastoin, olla niin ujo ja pidättyväinen, että rekrytoijat jo jättävät heidät pois listaltaan.
Ehdokkaat voivat tietämättään piilottaa merkittävän omaisuuden, jolla voi olla kysyntää kyseiseen tehtävään, ja siten estää heitä löytämästä sopivaa työtä tietämättään. Aitous ei ehkä ole niin helppo havaita ja tosiasiaintegroi psykometrinen testi rekrytointiprosessiisi voi kertoa tai tukea asiantuntijalausuntoa.
Oletko koskaan kokenut tätä tilannetta? Sinä ja työtoverisi suoritat haastattelun tiettyyn virkaan kuuluvan ehdokkaan kanssa ja päätät keskustella kokouksesta. Olet sitä mieltä, että hakija on täysin pätevä tehtävään ja haluat palkata hänet. Työtoverisi sitä vastoin ajattelee olevansa kaukana etsimästään ja on eri mieltä päätöksestäsi. Kuka on oikeassa? Perustuuko arviosi yksinkertaiseen tunteeseen, aavistukseen vai siihen, että ehdokas suoriutui haastattelussa todella hyvin?
Asetuksista on vaikea kiistellä, joten psykometrinen testi voi olla täydellinen työkalu päätöksentekoon. Kutsu sitä yhteiseksi nimittäjäksi, jos haluat. Jotain, joka tuo objektiivisuutta ja auttaa sinua rakentamaan tiedostosi: a kartta luonnollisista reflekseistä ja taidoista jotka tulevat hänelle helpommin, hänen motivaationsa ja vahvuutensa, aivan sormiesi ulottuvilla!
Luo jonkin verran tietoisuutta
Psykometria voi olla mielenkiintoinen tapa luoda tietoisuutta tai tietoisuutta organisaatiossasi: itsetietoisuutta ja tietoisuutta siitä, miten muut rakennetaan. Kyse ei ole yrittämisestä ”korjata” jonkun vikoja, vaan nähdä heidän vikojaan luonnollinen potentiaali, vaikka se eroaisikin sinun, ja opi arvostamaan sitä. Kyse on kyvystä lähestyä jotakuta sellaisena kuin hän haluaa olla ja kohdistaa vahvuutensa tehtäviin ja vastuisiin, joista on eniten hyötyä.
Itsetietoisuuden lisääminen voi myös auttaa ihmisiä heidän urapolullaan tai elämässään yleensä. Tämä saattaa selittää, miksi joku tuntee uivat vastavirtaan tietyissä tilanteissa. olla tietoinen vertaisten välisistä eroista ja ymmärtää, että ei ole olemassa yksikokoista lähestymistapaayksi koko sopii kaikille” on välttämätöntä kaikille esimiehille tai henkilöstöalan ammattilaisille.
Monet organisaatiot käyttävät psykometriikkaa valintaprosessissaan saadakseen paremman käsityksen siitä, miten ihminen on rakennettu, mikä häntä motivoi ja liittyvätkö hänen vahvuutensa ja luonnolliset refleksinsä asemaan ja jopa organisaatiokulttuuriin.
Haluaisitko tietää, mitä psykometria TODELLA on? Pyydä tiimisi jäsentä kokeilemaan Atman-testiä nyt ja löytämään heidän todelliset potentiaalinsa heidän luontaisten vahvuuksiensa kautta!