Presenteeism on läsnäoloa työssä, mutta henkilökohtaisten ja häpeällisten tehtävien tekemistä, eikö niin? Se ei todellakaan ole totta.
Vastoin vahvaa yleistä käsitystä, Quebecissä presenteeismi ei ole ajanhukkaa työssä – tässä tapauksessa puhutaan enemmän demobilisaatiosta. Joten jos presenteeismi työssä ei ole sitä, mitä ajattelit, mitä se on?
Ei suinkaan demobilisaatiota, vaan presenteeismi on pikemminkin töihin ilmestymistä tilasta huolimatta, joka ensi silmäyksellä vaatisi poissaoloa, hoitoa ja lepoa kotona.
Esiintymisen edellytyksenä on heikentynyt terveydentila; olipa kyseessä sitten sairaan lapsen yöllä aiheuttama unenpuute, ”miehen” flunssa tai muu äärimmäinen henkinen ahdistus, fyysinen vamma tai sairaus.
Esiintymistyö työssä – ei välttämättä pomon vika!
Esiintyminen ei välttämättä ole reaktio tyrannilliseen työnantajaan tai työoloihin. Työntekijä voi tulla toimistoon huonosta kunnosta huolimatta useista henkilökohtaisista syistä, kuten ammattitaidosta ja uralla etenemisestä, pelosta jäädä jälkeen tehtävistä tai olla pettämättä kollegoita tai asiakkaita.
Se voi johtua myös taloudellisista syistä, kuten palkattomista sairauspäivistä tai työvakuutusetujen välttämisestä. Olipa syy mikä tahansa, on tärkeää eliminoida esittelytyö yrityksesi sisällä.
Hävitä häviä -ratkaisu
Jos heikentyneen työntekijän työssäolo välttää poissaolopäivän kustannusten ottamista, talous pysähtyy siihen. Itse asiassa presenteeismi ei vain edistä yrityksen suorituskykyä, vaan se vahingoittaa sitä vakavasti.
Henkisesti ja/tai fyysisesti heikentynyt työntekijä ei pysty käyttämään täyttä potentiaaliaan ja kaikkia taitojaan. Sen suorituskyky on väistämättä tavallista heikompi.
Mutta suorituskyvyn puutteen lisäksi esillepano työpaikalla on riski työntekijälle, hänen kollegoilleen ja yritykselle – erityisesti valppautta ja fyysistä ketteryyttä vaativaa teknistä ammattia harjoittavien henkilöiden keskuudessa.
Toimi vastavirtaan – estä!
Esimiehet ovat parhaita liittolaisiasi estämään presenteeismia. Tunteessaan työntekijänsä hyvin, he pystyvät havaitsemaan tiimin jäsenten varoitusmerkit: työn huonompi laatu, enemmän virheitä, piirrettyjä kasvonpiirteitä tai muutosta käyttäytymisessä ja mielialalla – mukaan lukien kosketus, vetäytyminen, viha tai masennus.
Työnantajana tue ja varusta esimiehiäsi koulutuksella, joka saa heidät tietoisiksi tästä ilmiöstä. Ota käyttöön toimenpiteitä, joiden avulla johtaja voi jakaa tehtävät oikeudenmukaisesti ja kuunnella (sanallisesti ja ei-verbaalisesti) työntekijöitään.
Varmista myös, että demystifioi esittelyn kaikkien työntekijöiden keskuudessa luomalla tiukka politiikka tähän aiheeseen. Muista viestiä se selkeästi työntekijän käsikirjassa tai edistää työterveyttä ja työturvallisuutta (OHS): työssä pitää olla optimaalisessa kunnossa, jos valitettavasti sairaus iskee, käytämme aikaa itsemme parantamiseen.
Esittelyä töissä on, mitä tehdä?
Puuttuu mahdollisuuksien mukaan
Varmista toisaalta, että tarjoat suotuisan työilmapiirin, jossa työtä ja terveyttä arvostetaan riittävästi. Toisaalta salli hyvä kommunikointi työntekijöiden ja esimiesten välillä; sillä ennen kuin ryhdytään mihinkään toimiin, väliintulo esittelyn merkkejä osoittavan työntekijän kanssa alkaa hyvällä keskustelulla.
Jos tämän keskustelun tuloksena samaistut työntekijän kanssa, että työ on hänen tilansa syynä, tartu härkää sarvista ja auta parantamaan tilannetta. Erityisesti voit muokata joitain hänen tehtäviään tai hänen työaikatauluaan. Arvasit sen: tämä lähestymistapa vaatii herkkyyttä ja hyvää ajattelua – sinun on sekä vältettävä vahingoittamasta muita työntekijöitä että autettava kärsivää.
Jos työntekijän läsnäolo on pikemminkin seurausta hänen terveydentilastaan, suosittele, että hän hakeutuu tarvittavaan hoitoon. Erityisesti voit vapauttaa hänet työvuoron aikana lääkärikäyntiä tai ennaltaehkäisevää lepoa varten. Tällä estetään työntekijän terveydentilan heikkeneminen entisestään, mikä nopeuttaa toipumista ja työhön paluuta. Lisäksi virustapauksessa rajoitat tartuntariskiä muihin työtovereihin.
Työntekijät ovat sitoutuneet… huolehtimaan itsestään!
On ehdottoman tärkeää ottaa se työntekijä, joka kärsii työpaikalla esittelystä, osallistumiseen, sillä loppujen lopuksi olette kaikki osa ratkaisua.
Tässä yhteydessä on varmistettava, että työntekijä ymmärtää, että ratkaisu on hänen ulottuvillaan ja että hän on sitoutunut saamaan apua käytettävissä olevista resursseista. Voit sitten tukea häntä seuraamalla ja antamalla hänelle positiivista palautetta seuranneista muutoksista.
Jaettu vastuu
Sairaan työntekijän poissaolo saattaa tuntua luonnolliselta ja sopivalta, sinulla voi olla jo hyvin joustava sisäpolitiikka tällä alueella. Mutta entä silloin, kun työntekijä itse kieltäytyy olemasta poissa? Määrää sitten ennaltaehkäisevä loma, jonka kesto on suhteessa terveydentilaan. Työntekijällä on siten mahdollisuus levätä tai hakea tarvitsemaansa hoitoa.
Työntekijöiden on omalta osaltaan ymmärrettävä, kuinka tärkeää on olla terve ja tulla töihin optimaalisissa olosuhteissa. Heidän tehtävänsä on olla hyvässä kunnossa ja tehdä kaikkensa pysyäkseen sellaisina esimerkiksi tarjottujen rokotteiden, ennaltaehkäisevien toimenpiteiden noudattamisen ja esimiehen kanssa kommunikoinnin kautta.
Lopeta – laitimme puhelimen ja kannettavan tietokoneen pois
Kun työntekijä tarvitsee lepoa tai hoitoa, hänen on käytettävä siihen riittävästi aikaa ja energiaa. Vältä kaikenlaista työtä ennaltaehkäisevän pysähdyksen aikana. Etätyö tai sähköpostien lukeminen etäältä ovat haitallisia työn muotoja, jotka haittaavat työntekijän täydellistä toipumista.
Kehota työntekijää välttämään etätyötä ja rohkaise työtovereita olemaan lähettämättä heille työhön liittyviä sähköposteja, kun he ovat poissa. Viime kädessä voit estää työntekijän etäkäytön tai sähköpostit, mutta suosia terveellistä viestintää hänen kanssaan ja selittää hänelle ennaltaehkäisevän vetäytymisen tärkeyttä.
Presenteeismi liike-elämässä on työhön sopimattomuuden ilmiö, jolta kukaan ei ole suojassa. Työntekijä voi useista syistä päättää ilmoittautua töihin, vaikka terveydentila ei sitä salli. Tämä tila voi vaikuttaa työntekijöihin kaikilla yrityksen tasoilla: jopa ylimmän johdon kollegoihin… jopa sinuun!
Henkilökohtaisen elämän oikut ovat valitettavasti väistämättömiä, mutta voit kuitenkin olla valmis, jos niitä tapahtuu, ja toimia sen mukaisesti. Välttääksesi esittelyä yrityksessäsi: kouluta, ehkäise ja puutu!