Poissaolot ovat työn tuottavuuteen vaikuttavaa käyttäytymistä, joka määritellään suunnittelemattomiksi, tavanomaiseksi ja vältettävissä oleviksi poissaoloiksi. Nämä poissaolot voivat sisältää sairauspäiviä, suunnittelemattomia lomia ja jopa myöhästymistä töistä.
Sanomattakin on selvää, että poissaolot ovat erittäin kalliita organisaatioille, heikentää niiden tuottavuutta ja alentaa yleistä moraalia yrityksessä. Joten miten voit vähentää poissaoloastettasi ja välttää siihen liittyvät seuraukset?
Seuraavat neljä strategiaa ja taktiikkaa auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi vähentää poissaoloja yrityksessäsi. Ja muista: ensimmäinen askel on aina tehdä läksyt!
1- Analysoi poissaolon lähde ja syy
Kuten minkä tahansa ongelman kohdalla, tärkein vaihe on suorittaa tarvittavat analyysit oikean diagnoosin saamiseksi. Tapahtuuko poissaoloja koko organisaatiossa vai vain tietyllä osastolla? Yksi mitta, jonka avulla voit tunnistaa ongelman lähteen, on ilmaantuvuus; niiden kokoaikaisten työntekijöiden prosenttiosuus, jotka ilmoittivat olevansa poissa viitejakson aikana.
Kun olet tunnistanut ongelman lähteen, seuraava ilmeinen askel on syyn tunnistaminen. Onko se fyysinen syy, kuten vaarallinen työympäristö? Vai onko se enemmänkin psykologinen syy, kuten stressaava työympäristö? Se voi olla jopa näiden kahden yhdistelmä!
On useita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa poissaoloasteeseen, ja monet niistä riippuvat organisaation toimialasta ja työn tyypistä, joka työntekijän on suoritettava. Kiinnitä huomiota ympäröivään ympäristöön, yritä löytää yhteinen tekijä ja tunnistaa poissaoloongelmasi syy.
Kun olet tehnyt tarvittavan analyysin, on aika hyökätä kyseessä olevan ongelman kimppuun. Kuinka vähentää poissaoloastettasi?
2- Tehokas viestintä
Niin yksinkertaiselta ja kliseiseltä kuin se näyttääkin, tehokkaan viestinnän valitseminen työntekijöiden kanssa on yksi parhaista tavoista vähentää poissaoloja. Kun tarjoat työntekijöillesi viestintäkanavia, joiden avulla he voivat ilmaista tarpeitaan ja mieltymyksiään, voit varmistaa, että he ovat tyytyväisiä työympäristöönsä.
Työntekijäkysely on yksi viestintätapa, jonka voit ottaa käyttöön organisaatiossasi. Kun annat työntekijöillesi nopean, helpon ja nimettömän tavan kertoa sinulle heidän ongelmistaan, pystyt vastaamaan paremmin heidän tarpeisiinsa.
Kyselyyn tai kyselyyn tulee sisältyä lausekkeita, jotka auttavat sinua havaitsemaan ongelman. Varmista, että se on täsmällinen ja käsittelee yleisiä työpaikan ongelmia, kuten motivaatiota, työpaikan stressitekijöitä ja konflikteja.
On myös tärkeää, että työntekijä tuntee olonsa mukavaksi lähestyä johtajaansa tai henkilöstötiimiään kysymyksissään. Yksi yleisimmistä poissaolojen syistä on seurausta henkilökohtaisista ongelmista, joista työntekijät eivät yleensä halua keskustella työtovereidensa kanssa.
Nämä ongelmat voivat johtua henkilökohtaisista tilanteista kotona tai kiusaamisesta ja häirinnästä työpaikalla. Kannusta työntekijöitäsi lähestymään sinua ja vakuuta heille edelleen, että heidän ongelmansa pidetään yksityisinä ja luottamuksellisina.
3 – sinulla on hyvät henkilöstöpolitiikat ja -käytännöt
On sanomattakin selvää, että kun organisaatiolla on tehokkaat HR-politiikat ja -käytännöt, sen työntekijät ovat yleensä onnellisempia, menestyneempiä ja tuottavampia. Kun tarjoat työntekijöillesi oikeudenmukaisen korvauksen, koulutuksen ja kehittämisen, varmistat turvallisen ja terveellisen työympäristön sekä annat tehokkaan suoritusjohtamisen ja palautteen, he ovat motivoituneita ja sitoutuneita yritykseen.
Käytännöt ja menettelyt, jotka suojaavat työntekijöitä häirinnältä, auttavat heitä ratkaisemaan riitoja ja kunnioittavat heidän laillisia oikeuksiaan, lisäävät myös tuottavuutta ja vähentävät siten poissaoloja. Jos yrityksen HR-toiminnassa on aukkoja, työntekijäsi tuntevat olonsa vähemmän motivoituneiksi ja arvostetuiksi.
On tärkeää varmistaa, että kaikki yrityksesi henkilöstöresurssit toimivat tehokkaasti, jotta vältytään stressiltä ja motivaatiosta, joka johtaisi poissaolojen lisääntymiseen.
4-Persoonallisuus
HR-ammattilaisina meidät on koulutettu keskittymään työntekijöiden tietoihin, taitoihin, kykyihin ja muihin ominaisuuksiin. Nämä ”muut ominaisuudet” jäävät kuitenkin usein huomiotta monissa organisaatioissa.
Olennainen osa näistä ”muista ominaisuuksista” on persoonallisuus; osa, jolla on erityisen tärkeä rooli poissaoloongelmassa. Monet tutkijat ja tutkimukset pitävät työuupumusta, stressiä ja demoralisaatiota yhtenä yleisimmistä poissaolojen syistä.
Persoonallisuuden piirre, joka liittyy työpoissaoloon yksilön vastustuskyky paineelle. Ihmiset eroavat toisistaan hermostuneen jännityksen, emotionaalisen kypsyyden, herkkyyden ja jopa energiansa suhteen; aivan kuten he eroavat muista persoonallisuutensa piirteistä.
Nämä työkalut kertovat muun muassa kuinka herkkiä työntekijäsi ovat stressaaville tilanteille ja ympäristöille.
Mahdollisuus tunnistaa henkilöt, jotka ovat alttiimpia stressille ja työuupumukselle, antaa sinulle mahdollisuuden hyökätä ongelmaa vastaan ennen kuin se kärjistyy. Yksi tapa mitata yksilön vastustuskykyä paineelle olisi käyttää psykometrisiä arviointityökaluja.
On tärkeää muistaa, että organisaatioongelmiin ei ole taikaluoteja. Vaikka ongelmat saattavat näyttää samalta, niitä ympäröivät olosuhteet voivat olla hyvin erilaisia toimialoittain, organisaatioittain ja jopa saman organisaation osastojen välillä.
Voit kuitenkin aseistaa itsesi muutamalla työkalulla ja strategialla, jotka voivat tehdä elämästäsi hieman helpompaa.
Tee kotitehtäväsi, suorita tarvittavat analyysit, kuuntele työntekijöitäsi ja älä epäröi integroida arviointityökaluja organisaatioosi ymmärtääksesi täysin, mitä et muuten voisi havaita.