Tämän varmaan tiedät omasta jokapäiväisestä johtajuudestasi toimitusjohtajana, C-tason tai hallituksen jäsenenä: sinun on pakko ratkaista vaikeat, monimutkaiset tehtävät, mukana on erilaisia ihmisiä, usein eri osastoja, tietotilanne on hämmentävä. Siitä huolimatta on tärkeää toimia harkitusti ja ennen kaikkea oikea-aikaisesti, jotta yrityksesi innovaatiotaso pysyy korkeana. Riittävä syy antaakseni sinulle suunnitelman monimutkaisten tehtävien ratkaisemiseksi.
Tässä artikkelissa luet,
Ratkaise monimutkaisia tehtäviä – 4 vaiheessa
Ei ole väliä kuinka poikkeuksellinen johtamisen haaste edessäsi saattaa olla. Nyt on aika pysyä rauhallisena – tietäen, että tämäkin tilanne voidaan hallita. Noudata näitä ohjeita ratkaistaksesi jopa epätavallisen monimutkaisimmat johdon haasteet.
Vaihe 1: Etsi tärkein tavoite
Hyvin usein kaoottisissa tilanteissa tapahtuu jotain, mikä on hyvin inhimillistä, mutta ei millään tavalla ratkaise tilannetta, päinvastoin, se vaikeuttaa entisestään lähtökohtaa: huippujohtaja yrittää ostaa aikaa, kerätä tietoa, vetäytyä vastuusta itse, pitääksesi puhtaan pöydän. Tällaisia tilanteita leimaavat usein rumat keskinäiset syytökset. Refleksi halusta suojella itseäsi kriisissä on, kuten sanoin, hyvin inhimillinen – mutta todella hyvä esimies toimii ja hänen täytyy toimia toisin.
Mikä on päätavoite?
Kun kohtaat monimutkaisia johtamisen haasteita, sinun tulee ensin kysyä itseltäsi: Mikä on tärkein tavoite tässä tilanteessa? Kuten usein, luonto on täällä upea opettaja. Esimerkiksi veren hyytymisjärjestelmämme on mestari prioriteettien asettamisessa ja varmistaa siten selviytymisemme.
On tärkeää hyväksyä monimutkainen tilanne, mutta sitten tehdä siitä hallittavissa vähentämällä se olennaiseen. Käytännössä kolme vaihetta ovat osoittaneet arvonsa, jotka esittelen sinulle alla:
- Hanki yleiskatsaus tilanteesta.
- Löytää ratkaisu.
- Toimia.
Vaihe 2: Yleiskatsaus
Jos johtajien haaste on erityisen monimutkainen, on ensin saatava yleiskuva tilanteesta. Tämä on ainoa tapa lopulta määrittää korkein tavoite. Johdon valmennuksessa olevat asiakkaat ovat usein niin kiinni ajankohtaiseen johtamisongelmaan, että on vaikea ymmärtää tilannetta ensimmäisen kuvauksen jälkeen.
Monimutkaisten tehtävien vieminen abstraktille tasolle
Sitten on tarkoitus viedä asia toiselle, abstraktimmalle tasolle, joka mahdollistaa ylhäältä katsomisen. Tätä varten on olemassa ammattimaisia valmennustyökaluja, kuten suhdetaulu tai valmennuslevy, magneettilevy, jolle hahmoja tai lohkoja voidaan sijoittaa monenlaisissa yhdistelmissä. Mutta joskus muutama pähkinä tai omena riittää kuvaamaan tilannetta. Monimutkaisen suhderakenteen sijaan on usein selkeä kuva tärkeimmistä avaintoimijoista.
Rohkeutta päästää irti!
Saadaksesi yleiskuvan monimutkaisista tehtävistä esimiehenä, sinun on uskallettava jättää asiat pois!
Seuraavat keskeiset kysymykset voivat auttaa:
- Mikä on perimmäinen tavoite?
- Mistä oikein on kyse? Mikä on todella tärkeää?
- Keitä ihmisiä voidaan jättää huomiotta rankaisematta eli ilman kielteisiä seurauksia?
Vasta nyt voi olla kysymys ratkaisun löytämisestä!
Vaihe 3: Ratkaisu
Esimiehet käsittelevät päivittäin haastavia, monimutkaisia tehtäviä – yleensä mukana on erilaisia ihmisiä ja osastoja, tietotilanne on hämmentävä, aikaa on vähän. Siitä huolimatta olet jo onnistunut saamaan yleiskuvan edellisissä vaiheissa. Nyt on aika etsiä ratkaisua.
Miltä ratkaisu voisi näyttää?
Etkö voi ajatella yhtä? Luuletko, että sitä pitäisi analysoida enemmän ja ongelma korjata? No, vaadin ratkaisua. Itse asiassa nyt. Oletetaan, että nykyiseen ongelmaasi on ratkaisu, vaikka se saattaa tällä hetkellä tuntua epätodennäköiseltä. Miltä hän voisi näyttää?
Haasteita johtajille: Tärkeintä on se, mihin keskityt
Huomaat nyt jotain jännittävää: Heti kun ajatuksesi eivät enää keskity ongelmaan vaan ratkaisuun, tämä vapauttaa odottamatonta luovuutta ja voimaa. Tärkeintä on se, mihin keskityt!
Jos analysoit nykyisen ongelman syitä äärimmäisyyksiin, tämä ongelma vaatii sinua yhä enemmän – kunnes lopulta se kuluttaa koko energiasi ja henkisen kapasiteettisi. Seuraava askel on sinun ryhtyä toimiin!
Vaihe 4: Toimi!
Olipa kyseessä uusi tuotekehitys, suuri lanseeraus, suuri uudelleenorganisointi tai jokin muu osastojen välinen projekti, johtajat käsittelevät monimutkaisia järjestelmiä. Jotta johtajat voivat ratkaista tehtäviä – olivatpa ne kuinka monimutkaisia tahansa – heidän on siirryttävä puhtaasti teoreettisista pohdinnoista tekoihin. Tätä varten johtajana tarvitset työntekijöitä, joihin luotat ja jotka kaikki tekevät yhteistyötä.
Itseorganisaation periaate
Itseorganisaation periaate on minulle ratkaiseva menestystekijä monimutkaisissa tehtävissä. Riippumatta siitä, kuinka älykäs, kokenut tai motivoitunut olet, jos sinulla ei ole tiimiä, jossa kaikki ovat luotettavia ja ottavat parhaan osansa roolin, epäonnistut johtajana. Kuten usein, luonto näyttää meille, kuinka itseorganisaatio voi toimia. Minulle hän on yksi parhaista ja nykyaikaisimmista johtamisopettajista.
Haaste huippujohtajille: mitä luonto opettaa meille monimutkaisista tehtävistä
Vuosia sitten tutkin biologin diplomityössäni ns. juurivyöhykejärjestelmää. Tämä on vedellä täytetty musta laatikko, jossa maaperä, mikro-organismit, kasvit ja juuret muodostavat erittäin monimutkaisen järjestelmän. Tätä mustaa laatikkoa käytetään veden puhdistukseen: jos likainen vesi valuu sisään toiselta puolelta, puhdas vesi tulee ulos toiselta puolelta. Tämä on riippumatta siitä, mitä orgaanisia epäpuhtauksia on päästetty päästöihin. Järjestelmä sopeutuu tähän nopeasti ja löytää ratkaisun.
Ratkaise monimutkaiset tehtävät oikein. lisää innovaation nopeutta
Miksi kerron tämän? Koska se sisältää arvokkaan sysäyksen monimutkaisten tilanteiden käsittelemiseen. Jos olet johtaja, tarvitset kykyä verkottaa resursseja – tässä juurivyöhykejärjestelmän kaikkien osien vuorovaikutus osoittaa, miltä biosysteeminen lähestymistapa voisi näyttää. Kyse ei ole enää peräkkäisistä prosesseista, vaan samanaikaisuudesta.
Olet varmaan jo ymmärtänyt, että huippujohtajana et voi nykyään luottaa pelkästään tietoihin ja faktoihin. ”Epävarmuuden alaisia päätöksiä”, kuten Fredmund Malik sitä kutsuu, on yhä enemmän kysyntää. Päätösten tekemiseen liittyy usein niin monia tekijöitä, että niitä kaikkia on mahdotonta todella ottaa huomioon. Tämä tarkoittaa, että tulevaisuuden johtaja tarvitsee erilaisen pätevyyden kuin ennen. Hänen täytyy pystyä
- tunnistaa prioriteetit hyvin nopeasti
- muotoilla kiireellisiä tavoitteita ja
- toteuttaa ne ajoissa.
Vain näin innovaatiojohtajuus on mahdollista.
Yhteistyö: yhteistyö ja kilpailu
Joskus se tarkoittaa myös verkostoitumista kilpailijoiden kanssa rakentavasti ja kaikkien asianosaisten eduksi. Yhteistyö tarkoittaa ”yhteistyöhön kilpailemista”: ulkopuolisten erikoistuneiden kumppanien, asiakkaiden, toimittajien kanssa. Olen jo osoittanut sinulle täällä, että korppi tietää kaikenlaisia asioita ”yhteistyöstä”.
Johtopäätös: Näin hallitset monimutkaiset haasteet tulevaisuudessa luottavaisesti
Uskolliset lukijat eivät siksi tule yllättymään johtopäätöksestäni: Sekä ”monimutkaisuuden käsittelemisessä” että aiheesta ”yhteistyö ja kilpailu” voi jälleen orientoitua maailman menestyneimpään yritykseen – luonto.
Viimeinen vinkki: Kun olet käynyt läpi kuvatut 4 vaihetta ja toteuttanut ratkaisun, sinun tulee tarkastella alkuperäistä tilannetta uudelleen. Näin voit suunnitella mallistrategioita vastaaviin tehtäviin tulevaisuudessa – ja käsitellä monimutkaisia johtamisen haasteita tulevaisuudessa entistä paremmin.