Puhumme usein hyvien myyntitavoitteiden asettamisesta, milloin se pitäisi tehdä, miten voimme saavuttaa ne jne. Tämä on toki välttämätön harjoitus yrityksille ja myyntitiimeille, jotka haluavat menestyä, mutta entäs henkilökohtaiset tavoitteet jokainen, joka muodostaa tämän suuren kokonaisuuden?
Minun mielestäni, meidän on asetettava henkilökohtaiset tavoitteet alkupäässä, jotta voimme antaa työllemme merkityksen ja olla motivoituneempia ja tehokkaampia päivittäin. Myynnissä tämä pitää sitäkin enemmän paikkansa, koska alan kokemus hankitaan pääosin kentältä. Joten sinun on annettava 100% joka päivä jatkaaksesi kasvua. Sinulla voi myös olla suuri osa muuttuvaa palkkaa, joten palkkasi riippuu kyvystäsi suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla. Motivaatiosi on siksi olennaista menestyksesi kannalta.
Syynä ansaitsemallesi rahalle tai tekemillesi toimille uskon, että sinun tarvitsemasi ponnistelu näyttää hieman helpommalta käyttää työssäsi ja henkilökohtaisessa elämässäsi.
Opi mielenkartoituksen tekniikka
On tärkeää varata aikaa itsetutkiskeluun ja perustaa vastauksesi konkreettiseen asiakirjaan. Miksi? Koska joka aamu sinulla on mahdollisuus muistuttaa itseäsi tavoitteistasi ja pitää itsesi vastuullisena toimista, jotka sinun on tehtävä niiden saavuttamiseksi.
Voit vapaasti järjestää karttasi haluamallasi tavalla, mutta jaan kanssasi mallin, jota käytin sen rakenteen ja yksinkertaisuuden vuoksi:
Mind Mapping on itse asiassa visuaalinen esitys ideoistasi, joka on sekä luova että organisoitu. Vaikka voit tehdä tämän tyyppisen mielikartan muihin tarkoituksiin, tässä keskeinen aihe (tai painopiste) olet sinä.
Tässä lyhyt kuvaus pääaiheista:
1- Arvosi
Saatat ajatella, että tämä osa on helpoin. Kaikki tietävät, mitä arvot ovat, ja kaikilla on ne. Sinun täytyy kuitenkin todella valita vain 3–5, jotka ovat sinulle tärkeimpiä.
Arvo edustaa sitä, mistä et ole valmis tinkimään. Jos sinulle tarjottaisiin esimerkiksi työtä erinomaisella palkalla, mutta jotakin arvoistasi ei tässä sopimuksessa noudateta, et hyväksy tarjousta. Arvosi toimivat sitten lähtökohtana päätöksillesi.
2 – Vahvuutesi
Olet luultavasti jo tehnyt tämän itsetutkiskelun haastatteluja varten, nyt on aika tehdä se paperilla. Vahvuutesi ei tarvitse olla kovin konkreettisia tai konkreettisia. Minä esimerkiksi pidän itseäni luovana ja pidän tätä vahvuutta top 5 -listallani. Vahvuutesi ei myöskään välttämättä liity työhösi.
Tässä vaiheessa huomaan, että olemme usein puolueellisia menestymisen käsityksessä. Todellakin, se ei välttämättä johdu siitä, että olemme menestyneet tietyllä alalla, että olemme siinä hyviä. Toisaalta voisi olla erittäin hyvä toisella alueella, mutta ei koskaan saada menestystä. Tämä voi johtua ulkoisista tekijöistä, jotka eivät ole meidän hallinnassamme. Muista, että menestymisen käsitys on myös jokaisen yksilöllinen.
3 – Sinun tavoitteesi
Teoriassa ei ole rajoitettu määrä tavoitteita, jotka voit haluta saavuttaa. Yksi tärkeimmistä syistä, miksi ihmiset eivät saavuta tavoitteitaan, on kuitenkin se, että heillä on liikaa, he eivät tiedä mistä aloittaa ja päätyvät ajattelemaan, että se on epärealistista.
Rajoita itsesi muutamaan tavoitteeseen, mutta jaa ne usealle ajanjaksolle. Mallista näet, että tavoitteet vaihtelevat lyhyen aikavälin ja pitkän aikavälin tavoitteista. Tämän avulla voit luoda aikajanan ja lisää rakennetta.
Ihannetapauksessa tavoitteesi tulisi myös muotoilla SMART-tavalla.
4- Vaadittava oppiminen
Onko sinun opittava asioita, jotta saavutat juuri luettelemasi tavoitteet? Jos tavoitteesi on esimerkiksi ryhtyä kiinteistönvälittäjäksi 5 vuoden sisällä, mihin kursseihin tai koulutukseen sinun kannattaa osallistua?
Listaa vastauksesi tällä kertaa tärkeysjärjestyksessä. Luettelon ensimmäisen kohteen pitäisi olla ensimmäinen, jonka valitset valmiiksi.
Myyntitasolla saatat joutua neuvottelemaan paremmin menestyäksesi, joten valitse koulutus, joka auttaa sinua kehittämään näitä taitoja.
5 – Mitä haluat saada
Kaksi viimeistä osaa liittyvät siihen, mitä tavoitteesi tuovat sinulle. Nämä eivät ole vain pitkän aikavälin tavoitteita, ne ovat elinikäisiä tavoitteita! Tässä on melko materialistinen osa.
Ehkä olet aina haaveillut ostavasi itsellesi talon tietystä kaupungista tai sinulla on jonkin merkkinen auto, jota olet himoinnut pitkään. Mitä tahansa se on, esitä se kartallasi.
6 – Mikä haluat olla
Jälleen kerran, mitä haluat lopulta saavuttaa tavoitteistasi?
Haluat ehkä tulla paremmaksi johtajaksi, innostaa muita jne.
Käytä karttaasi
Karttasi on hyödytön, jos et viittaa siihen. Kun kohtaat suuren päätöksen, kuten suuren palkanpäivän, sinun täytyy haastaa itsesi.
Jos teen tämän päätöksen, kunnioitetaanko perusarvojani? Käytetäänkö vahvuuksiani? Auttaako se minua saavuttamaan tavoitteeni? Opinko jotain hyödyllistä? Vaikuttaako se siihen, mitä haluan saada ja olla elämässäni? Kaikkiin näihin kysymyksiin tulee vastata karttaasi liittyen ennen valinnan tekemistä.
Teet parempia päätöksiä, kun ne ovat sopusoinnussa nykyisten ja tulevaisuuden tavoitteidesi kanssa. Olet samalla motivoituneempi, tehokkaampi ja vähemmän stressaantunut.
Työllesi
Voit myös käyttää karttaasi motivaatiotyökaluna, kun suoritat työsi vähemmän miellyttäviä tehtäviä.
Emme aio piilottaa sitä, että myynnissä usein vaikeimmalta tuntuu etsintävaihe. En aina tee mieli soittaa kylmiä puheluita päivisini. Tällaisina aikoina haluan visualisoida karttaani ja muistuttaa itseäni tavoitteistani. Prospektipuheluni ovat olennainen askel työni menestyksessä, ja työni onnistuminen mahdollistaa tavoitteeni lähestymisen. Katson myös vahvuuksiani: olen luova, joten kuinka voin soittaa kylmään puheluun tavalla, joka hyödyntää tätä vahvuutta ja tekee työstä helpompaa ja nautinnollisempaa?
Lyhyesti sanottuna haluan kertoa teille, että asettamalla tavoitteemme visuaalisella tavalla meidän on helpompi pohtia menestymisemme kannalta olennaisia tekijöitä.
Työssäni myyjänä ymmärsin, että tätä menetelmää soveltamalla sain paitsi kovan työn, myös ennen kaikkea paremman työn!