”Käyttäytymisemme on vieras luonnon järjestelmälle. Vaikeudet, kriisit ja muutokset ovat normaaleja – eikä mitään valittamista”. Näin kuuluisa kyberneetikko Frederic Vester vastasi kysymykseen, kuinka biologiset järjestelmät reagoivat kriiseihin ja vaikeisiin ulkoisiin vaikutuksiin. Ja todellakin, eläviä olentoja on ollut maan päällä luultavasti 3,8 miljardia vuotta – ja suurista muutoksista huolimatta ekosysteemimme on edelleen olemassa. Yritykset voivat oppia paljon kriisinhallintaansa siitä, miten luonto käsittelee syntyviä vaikeuksia. Tässä artikkelissa esittelen sinut 4 luonnon kriisistrategiaa jonka voit siirtää suoraan yrityksellesi. He kokevat,
1.) Luonto odottaa virheitä – ja reagoi salamannopeasti
Virheen odotus on tärkeä luonnonperiaate – myös kehomme toimii tämän mukaisesti, mikä näkyy veren hyytymisessämme. Veren on oltava nestettä ravitakseen kudoksia kaikkialla kehossa. Nestemäinen veri kuitenkin karkaa esteettömästi kehosta – vuotaisimme verta kuoliaaksi pienemmästäkin haavasta. Kehomme olettaa, että parhaasta valmistelusta ja suunnittelusta huolimatta virheitä voi tapahtua ja antaa veren hyytyä ilmaan: litteän verihiutaleen pinnalla olevat tietyt reseptorit aktivoituvat, ne tarttuvat toisiinsa. Lisäksi verihiutaleita kulkeutuu kehosta haavaan lisää – haava suljetaan, verenvuoto pysäytetään ja jäljelle jäänyt veri pidetään nesteenä kehossa. Verenkierrossa nestemäisenä, vammautuessaan jähmettyneenä selviämme ennakoimalla epäonnistumisen ja reagoimalla nopeasti.
Kriisinhallinta yrityksissä: Aika on arvokas resurssi
Luonnossa havaittava pätee myös yhtiön hallitusten jäseniin ja C-tasoon. Nopea yleiskuvan saaminen, likviditeetin ylläpitäminen, kustannusten alentaminen – kaikki nämä ovat järkeviä välittömiä toimenpiteitä kriisinhallintaEnsinnäkin yrityksen selviytymisen varmistamiseksi. Älä tuhlaa arvokasta aikaa, joka voi tyhjentää yrityksesi!
2.) Luonto sopeutuu
Ilmastomme kulkee jaksoittain, lämpimät ja kylmät jaksot vuorottelevat. Elämme tällä hetkellä kylmää ilmastovaihetta, jonka kylmin kohta saavutettiin noin 21 000 vuotta sitten; Maapallon lämpötila oli noin kuusi celsiusastetta tämän päivän keskilämpötilan alapuolella. Vakava käännekohta monille eläinlajeille, joihin he eivät pystyneet sopeutumaan tarpeeksi nopeasti. Monet lajit, kuten jotkut kylmäveriset sammakkoeläinlajit, kuolivat sukupuuttoon, kun taas toiset sopeutuivat: villamammutti kykeni sopeutumaan kylmyyteen ja niukkoihin ravintoihin. Se oli kehittynyt elefanttien varhaisesta esi-isästä ja puolustautui kylmältä. Tätä varten se kehitti turkin, jossa oli jopa metrin pituisia karvoja, ihon alle noin kymmenen senttimetriä paksu rasvakerros ja turkkiin talirauhaset suojaamaan kylmältä ja kosteudelta. Säästäväinen mammutti löysi myös tarpeeksi ravintoa aroilta, enimmäkseen tyytyä kuivaan ruohoon.
Muut lajit eivät vain sopeutuneet, vaan myös hyödynsivät muuttuneita olosuhteita. Merenpinta laski kasvavien jäätiköiden takia. Esimerkiksi muinaiset hevoset saattoivat vaeltaa Pohjois-Amerikasta Aasiaan kuivuneiden merien kautta ja löytää sieltä uusia elinympäristöjä.
Johtopäätös: säätö tai muutoksista hyötyä olivat tärkeimmät selviytymisstrategiat suuressa ”jääkauden” kriisissä.
Hyväksyminen: avain nopeaan kriisinhallintaan
Eläimet, jotka eivät sopeudu riittävän nopeasti muuttuviin ympäristöolosuhteisiin, kuolevat sukupuuttoon. Yritykset eivät eroa toisistaan. Yritysten kriisinhallinnan ensimmäinen sääntö on siis: älä taistele kriisiä vastaan, vaan hyväksy se. Ja mahdollisimman nopeasti. Riippumatta nykyisen kriisin erityisluonteesta, monet yritysjohtajat ajattelevat, että itse tilanne voitaisiin muuttaa, jos he vain tekisivät tarpeeksi tai osoittaisivat tahdonvoimaa. Ihan kuin sinulla olisi ruori aivan yhtä kädessäsi kuin talousvaiheissa. Mutta mielestäni juuri tämä ajatus johtaa hyvin usein tarpeettomaan stressiin ja sokeaan aktivismiin. Luonnolle muutos, oli se kuinka suuri ja negatiivinen tahansa, on täysin normaalia. Luonto voi myös olla eri mieltä muutoksista, mutta se käsittelee niitä integroimalla valituksen eikä taistelemalla sitä vastaan. Joten hän tekee siitä parhaan – ja joskus jopa paremman. Heti kun kriisi on hyväksytty ”normaaliksi”, se voi siirtyä suoraan kestävään kriisinhallintaan – ja siten positiivisen muutoksen aikaansaamiseen.
Muista: luonnossa on tavoitteiden hierarkia:
- varmistaa selviytymisen.
- kasvua uudessa ympäristössä.
Lyhyen aikavälin strategiat ovat varmasti ensiarvoisen tärkeitä selviytymiselle. Mutta kun ne on aloitettu, vaara on toistaiseksi ohi ja selviytyminen on taattu, jokainen elävä organismi tavoittelee toiseksi korkeinta tavoitettaan: kasvua muuttuneessa ympäristössään. Jos uhka palaa, luonto siirtyy takaisin kriisitilaan – ja varmistaa selviytymisesi.
3.) Luonto on luova
Nykyään tundrassa elää kaksi jääkaudesta selvinnyt: myskihärkä ja karibu. He reagoivat lumisiin vaiheisiin hyvin eri tavalla. Jotkut ihmiset kirjaimellisesti sulkevat aineenvaihduntansa talvikuukausina ja tarvitsevat vain kolmanneksen ruoastaan, kun taas toiset käyttävät vielä enemmän energiaa. Karibuporo vaeltaa jopa 5000 kilometriä talvella löytääkseen jatkuvasti ruokaa.
Kestävä kriisinhallinta vaatii luovia muutoksia
Standardoiduista ratkaisuista ei ole juurikaan apua sopeutuessa muuttuviin markkinoihin. kyse on luovista strategioista. Keskeisenä kysymyksenä on siis oltava: Miten yritykseni voi muuttua positiivisesti? tarjouksillani, markkinoillani, resurssillani? Ja erittäin tärkeää: Mitkä ovat yritykseni vahvuudet ja erityispiirteet – ja miten voin hyödyntää niitä kohdistetusti?
4.) Luonto käyttää kriisejä mahdollisuuksina
Hyvä valmistautuminen vakaviin hakkuihin kannattaa myös luonnossa: Erityisesti Pohjois-Amerikassa ja Australiassa suuri osa kasvillisuudesta tuhoutuu säännöllisissä metsäpaloissa. Jotkut kasvit selviävät kuitenkin tulesta paremmin kuin toiset – valmistelunsa ansiosta: esimerkiksi korkkitammet suojaavat itseään paksulla, paloa hidastavalla kuorella. Muut puut tarvitsevat jopa tulta lisääntyäkseen, kuten sekvoiat tai punapuut Pohjois-Amerikassa, joiden käpyt vain puhkeavat liekkien mukana ja vapauttavat siemenet. Näiden uusien kasvien elinolosuhteet ovat erinomaiset: maaperä on runsaasti mineraaleja, mikään muu kasvillisuus ei estä valoa ja tuholaiset häviävät. ”Kriisistä kasvaa mahdollisuus” on helppo sanoa – luonto itse asiassa käyttää tätä periaatetta.
Kriisinhallintastrategia 1: Käytä vahvuuksiasi
Mitkä ovat yrityksesi ominaisuudet, taidot ja vahvuudet? Ehkä käytät tätä täysin eri kontekstissa? Älä katso oikealle ja vasemmalle motton mukaan: Mitä kilpailu tekee.
Keskity vahvuuksiisi ja kykyihisi, ehkä sinulla on vuosien ajan ollut laatikossasi untanut muutamia ideoita, joiden aika on nyt koittanut.
Kriisinhallintastrategia 2: Luota hyviin kumppaneihin
Sanotaan, että kriisiaikoina ”todellinen” luonne tulee pintaan. Tunnen samoin. Nyt on ihanteellinen aika selvittää, ketkä asiakkaistasi, työntekijöistäsi tai verkostostasi ovat niitä kumppaneita, joita todella tarvitset. Ovatko he luotettavia? Pysyvätkö ne paikoillaan? Pitävätkö he lupauksensa? Onko se anna ja ota -suhde? Vai ovatko pikemminkin ”häikäistäjät ja sananpuhujat” nalkuttavat tilanteesta ja käyvät hermoille?
Saat minulta anteeksiannon NYT:
- Löydä sinulle sopivat kumppanit NYT.
- Sano KYLLÄ ihmisille, jotka ovat hyviä yrityksellesi ja sinulle huippujohtajana.
- Sano päättäväisesti EI niille, jotka pelaavat muita kortteja.
- Uskalla seistä arvojesi takana, näyttää itsesi omilla arvoillasi.
- Toimi sen mukaan.
Tulet huomaamaan. Kriisi on oikea aika erottaa vehnä akanoista – radikaalisti ja salamannopeasti.
Kriisinhallinta yrityksissä: käytännön esimerkki
On järkevää mainita Corona käytännön esimerkkinä kriisinhallinnasta. Onhan lähes jokainen yritys viime aikoina joutunut kohtaamaan koronakriisin jossain muodossa. Toimialasta, mutta myös yrityksen kriisinhallinnasta riippuen, tämä toimi vaihtelevalla menestyksellä. Yllä linkitetystä artikkelista voit lukea, kuinka yksi asiakkaani koronasta erittäin pahasti kärsineeltä toimialalta selvisi kriisistä.
Johtopäätös: Kriisinhallintaluonto on hyvä neuvonantaja yrityksille
Kriisejä ei voi välttää, ne ovat osa elämää. Haaste on käsitellä sitä asianmukaisesti. Luonto on minulle erityisen hyvä roolimalli – ja se voi monessa suhteessa toimia myös mallina yritysten kriisinhallinnassa.