Johtajuus ilman hierarkiaa | Gudrun Happich

Ohjaus- ja valvontajärjestelmä, tiukka ylhäältä alas -järjestys on tällä hetkellä kyseenalaistettu monissa yrityksissä – ei vähiten siksi, että prosessit ja innovaatiosyklit ovat aivan liian hitaita. Mutta miltä nykyaikainen johtaminen voi näyttää? Missä uusia johtamismalleja voidaan ottaa käyttöön? Millä toimialoilla ja yrityskooilla johtaminen ilman hierarkiaa on vaihtoehto? Kaikki nämä aiheet ovat yhä tärkeämpiä myös executive coachingissa. Niille ei ole olemassa vakioratkaisuja. Tästä huolimatta yritän tässä artikkelissa antaa vastauksia ja inspiraatiota johtamisesta ilman hierarkiaa. Täältä voit ottaa selvää

Hierarkiajohtaminen: Jokapäiväinen johtamiskäytäntö monissa yrityksissä

Veden saarnaaminen ja viinin juominen – tämä on yleistä myös johtamisessa ilman hierarkiaa. Yksi esimerkki monien joukossa: Jokin aika sitten seurasin johtovalmennuksessa insinööriä, jolla oli johtajana mahdollisuus edetä hallitustasolle. Hänelle oli annettu ylhäältä käsitys, että hänellä oli hyvä mahdollisuus – mutta myös, että hänen oli muutettava asennettaan. Jos hän haluaa päästä huipulle, viesti menee, hän tarvitsee lisää kovuutta ja kyynärpäitä. Sosiaalinen osaaminen on hieno asia alemmilla tasoilla, ylemmällä se on enemmän esteenä. Ongelma: Tasaisissa hierarkioissa tai johtamisessa ilman hierarkiaa sosiaaliset taidot ja sosiaalinen johtajuus ovat ehdottoman tärkeitä. Vastaavat vaatimukset tarkoittavat siis tosiasiassa: Tasaiset hierarkiat ei haluta yritykseen – vaikka niitä myydäänkin monissa yrityksissä ulkomaailmalle päivänkäskynä.

Tasaiset hierarkiat ja vallan menettämisen pelko

Miksi niin? Jokainen, joka on vaikkapa yli 40-vuotias, on tietysti aina ollut rummutettuna siihen, että johtaminen toimii vain tietyllä tiukkuudella ja dominanssilla. Ja tietysti tiukasti hierarkkisilla rakenteilla. Ei ole helppoa saada sitä pois päästään ja hyväksyä, että johto voi ja sen täytyy toimia hyvin eri tavalla pitkällä aikavälillä. Nuoremman sukupolven halu tasaisiin hierarkioihin ei tietenkään jää ylimmiltä johtajilta huomaamatta. Ainakin ulkoisesti yritetään antaa vaikutelma, että tasaiset hierarkiat ovat normi yrityksessä.

Itse asiassa vanhan koulun johtajien tasaiset hierarkiat luovat myös pelkoa vallan menettämisestä. Niin monet pitävät kiinni vallan merkeistä, kuten työsuhdeautosta tai tyylikkäästä toimistosta huipulla. Tuloksena on syvä ristiriita sisäisen olemuksen ja ulkonäön välillä. Artikkelissa on joitain jännittäviä esimerkkejä ristiriidoista toisaalta ”Olemme kaikki samanlaisia” -minäkuvan ja toisaalta hyvin perinteisten johtotehtävien välillä, joissa on voimakas vallan epätasapaino: Työsuhdeauto on elossa.

Jokin aika sitten seurasin johtovalmennuksessa insinööriä, jolla oli johtajana mahdollisuus edetä hallitustasolle. Hänelle oli annettu ylhäältä käsitys, että hänellä oli hyvä mahdollisuus – mutta myös, että hänen oli muutettava asennettaan. Jos hän haluaa päästä huipulle, viesti menee, hän tarvitsee lisää kovuutta ja kyynärpäitä. Sosiaalinen osaaminen on hieno asia alemmilla tasoilla, ylemmällä se on enemmän esteenä. Tasaiset hierarkiat myydään monissa yrityksissä päivän järjestyksessä – mutta todellisuudessa se näyttää usein sisältä hyvin erilaiselta ja viimeistään ylimmän johdon tasolla hauskuus on ohi.

Hierarkkinen johtaminen vahingoittaa yrityksiä

Valmennuskeskusteluissani huippujohtajat – C-tasosta toimitusjohtajasta hallituksen jäseneen – valittavat minulle usein kärsimyksistään työntekijöitään kohtaan. hän

  • älä ajattele mukana
  • toimii vain käskystä
  • ei osoita itseensä sitoutumista ja
  • voidaan houkutella pois seuraavaksi parhaalla tarjouksella.

Jos katsot tarkemmin, tämä ongelma on kuitenkin usein kotitekoinen. Monet yritykset tukahduttavat alun perin motivoituneita työntekijöitä jäykillä, peitetyillä hierarkkisilla rakenteilla minkä tahansa aloitteen vuoksi. Loppujen lopuksi ne tuntuvat hyvin pieneltä hampaalta koneessa:Joka tapauksessa sillä ei ole väliä mitä teen; En voi muuttaa mitään, en aiheuttaa mitään.

Aloite hyväksytään

Työpaikkailmoituksista etsitään hahmoja – ne sitten tasoitetaan yrityksessä, oma-aloitteisuus usein jopa sanktioituu. Samalla valitetaan työntekijöiden henkilökohtaisen vastuun puutteesta. Olen usein kirjoittanut tästä yritysten skitsofreniasta täällä blogissa ja asiantuntijaartikkeleissa – ja myös ratkaisusta, joka voidaan saavuttaa vain perusteellisella kulttuurin muutoksella yrityksissä.

Johda ilman hierarkiaa? Näin se toimii

Hierarkkinen johtaminen on siis erittäin huono yrityksen tulevaisuudennäkymien kannalta. Useat tutkimukset osoittavat nyt, että tasaiset hierarkiat, luottamukseen perustuva hallinta ja läpinäkyvyys tekevät sinusta todistetusti menestyvämmän. Silti monien yritysten on edelleen vaikea ottaa riskiä vähemmän hierarkiasta. Niin monet keksivät edelleen murha-argumentin ”Sosiaalinen johtajuus voi toimia sinulle, mutta ei koskaan alallamme.

Henkisten esteiden voittaminen

Mielestäni esteet johtamiselle ilman hierarkiaa ovat meidän päässämme. Monilla meistä on syvään juurtunut pelko ”työpaikan demokratiasta”, eivätkä kaikista menestystarinoista huolimatta usko sen toimivan.

Tästä on englanninkielinen sanonta: ”Et voi opettaa vanhalle koiralle uusia temppuja.” Yritykset, jotka haluavat menestyä tulevaisuudessa, joutuvat kuitenkin käyttämään näitä ”uusia temppuja” – muuten niillä on vain vaikeuksia löytää työntekijöitä muutamassa vuodessa.

Nykyaikainen johtaminen on kehitysprosessi

Jokaisen yrityksen on löydettävä itselleen sopiva, yksilöllinen organisaatiomuoto. Nykyaikainen johtajuus on pysyvä kehitysprosessi. Tänään haluan kiinnittää huomiosi erittäin jännittävään artikkeliin 30 pomoa ja monia rituaaleja. Virasto Dark Horse – itse ei-hierarkkinen – neuvoo yrityksiä hierarkioiden vähentämisessä mahdollisimman pitkälle, ja se on kokenut sen noususuhdanteen jo vuosia. Yritykset kokeilevat nyt myös hierarkkista purkamista. Meidän piti tulla nopeammaksi, monitieteisemmiksi ja verkostoituneemmiksi. Oli ilmeistä, että vakiintuneet hierarkiat ovat esteenäsanoo Deutsche Bahnin henkilöstöjohtaja artikkelissa.

Johtopäätös: Tasaiset hierarkiat on elettävä

Tasaiset hierarkiat yrityksissä tai johtaminen ilman hierarkiaa voivat auttaa yrityksiä edistymään. Kuitenkin vain, jos sitä eletään eikä se jää pelkäksi alibiksi. Vaikeaksi tulee, kun ulkonäkö ja todellisuus eroavat toisistaan ​​täysin. Koska silloin on uskottavuusongelma. Jos yritys olettaa tasaisia ​​hierarkioita ulkopuolella, mutta pieni eliitti hallitsee sisällä eikä yhteispäätöstä ole, sillä on seurauksia. Jokainen työntekijä, jokainen asiakas kysyy jossain vaiheessa itseltään: Jos se ei ole totta, missä muualla se valehtelee? Luottamus, joka on jokaisen pitkän aikavälin hyvän suhteen perusta, myös yritysmaailmassa, tuhoutuu siten vähitellen.

Siksi vetoan sinuun: Johda sisäisen vakaumuksenne mukaisesti ja tarkista ne säännöllisin väliajoin. Mitkä ovat perusarvosi ja motiivisi?

Parhain terveisin

Gudrun Happich

Gudrun Happich

hp: Onko sinun vaikea luoda tasaisia ​​hierarkia yritykseesi? Ehkä taistelet myös hallituksen vanhentuneita ajattelutapoja vastaan? Ota sitten minuun yhteyttä osoitteeseen [email protected]. Etsimme yhdessä ratkaisuja, jotta voit johtaa sopusoinnussa arvojesi kanssa!

Kuva Vlada Karpovich/Pexels

About admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *