Viime artikkelissa opit mitkä 6 virhettä johtavat erottamiseen hallituksesta tai ylimmän johtajan tehtävistä.
Jos olet kokenut irtisanomisen omakohtaisesti, mikä voisi olla selvempää kuin kysyä itseltäsi: ”Olenko minä seuraava, se?” lopettaa tahtoa? Miten voin estää sen?” Ja vaikka et olisi huomannut sitä livenä, muutosten aikoina herää aina kysymys: Miten voin välttää potkut?
Siksi menemme tänään askeleen pidemmälle: Saat 4 konkreettista vinkkiä, jotka estävät sinua irtisanoutumasta itse. Sinut opastetaan konkreettisen käytännön esimerkin läpi. Sitten tiedät tarkalleen, mitä sinun tulee tehdä nyt.
Tapaustutkimus: Henry M. ”En halua saada potkut!”
Katsotaanpa ensin Henry M:n tilannetta uudelleen:
40-vuotias Henry M. on maailmanlaajuisesti 20 000 työntekijän yrityksen johtokunnan jäsen. Hänelle on uskottu tämä herkuleinen tehtävä tässä tehtävässä lähes vuoden ajan: ”Ota tämä erittäin huono yritys tielle. Suoritus on kauhea ja sinun tehtäväsi on tehdä alueesta jälleen taloudellisesti menestyvä. En välitä kuinka teet sen. Pääasia, että tulos on oikea.”
Henry M.:lle tämä haaste on tarpeeksi jännittävä voidakseen hyväksyä johtokunnan jäsenen tehtävän. Hänen ajatuksensa: sen pitäisi olla ”yhteisyyden” tapa. Hän haluaa innostaa työntekijöitä suureen visioon, saada heidät kiinnostumaan itsenäiseen ajatteluun ja toimintaan sekä yhdessä tiimin kanssa viedä eteenpäin muutosta arvolähtöiseen yritysjohtamiseen. Laatu ja nykyaikainen johtaminen ovat hänelle avainsanoja. Hän on hyvällä tuulella, ja jo ennen uuteen tehtäväänsä hän antaa minun olla mukana seuraamassa huippusuoritajia yrityksen huipulla. Miksi? Koska hän haluaa tehdä työnsä hyvin. Selitämme myöhemmin, kuinka tärkeä tämä säestys on.
Saanko minut potkut? – mitä voin tehdä?
Henry M. on nyt selvittänyt hallituksen jäsenensä Zahnapfelin kanssa, kuinka nopeasti yhtiössä voidaan tehdä ratkaisevia henkilöstöpäätöksiä. Heti hän ajattelee: Olenko minä seuraava? Olenko kenties tehnyt myös alokasvirheitä? Loppujen lopuksi olen tilanteessa, jossa minun pitäisi vaihtaa liiketoiminta-aluetta. Mitä voin tehdä, jotta minulle ei tapahtuisi samaa?
Yhdessä Analysoidaan ja mietitään kulunutta vuottaeli aika siitä, kun Henry M. on ollut yhtiön palveluksessa johtokunnan jäsenenä.
- Kuinka hän käyttäytyi?
- Miten hänen työntekijänsä suhtautuivat tähän?
- Kuten hänen ikätoverinsa, kuten hänen esimiehensä?
Tämän seurauksena voimme todeta: Tietysti väittelyjä ja erilaisia ajatuksia oli siellä täällä.
Mutta Henry M. tuli johtopäätökseen: hän ei tehnyt aloittelijavirheitä kuten Mr. Zahnapfel. ”Pheh, onnea sinulle!” Hymy kulkee hänen kasvoillaan.
4 konkreettista vinkkiä: Mitä sinun on tehtävä saadaksesi potkut?
Henry M. on vakuuttunut. Mutta sinä itse haluaisit tietää, oletko tehnyt yhden tai toisen johtamisvirheen ollaksesi ”hittilistalla”, eikö niin?
Seuraavassa vaiheessa laadimme luettelon kriteereistä. Tämä tärkeitä asioita Henry M. voi esiintyä johtokunnan jäsenenä. Mutta voit myös kysyä itseltäsi, oletko hallituksen jäsen, johdon jäsen vai C-tasolla.
Käännän näkökulman ensin toisinpäin: Sano: ”Mitä sinun täytyy tehdä saadaksesi potkut?”
Kun tämä shokki on sulatettu, opit: ”Kuinka voit sen sijaan tehdä paremmin.”
Nämä näkökohdat auttavat sinua saamaan yhä uudelleen selville: Olenko edelleen kurssilla? Mistä tiedän, voiko se tapahtua myös minulle? Joko minut erotetaan?
Tämä on erityisen tärkeää, jos haluat edetä tiellä arvolähtöiseen yritysjohtamiseen yrityksessä.
1. vinkki: Usko huhuihin
Huhumylly on vaarallinen peli missä tahansa yrityksessä. Usein ei ole läsnä kokouksissa, vaan vain ”kuulee” mitä siellä tapahtui. Sinä pystyt näkemään. Sen ei tarvitse olla mitään ”totta” ja huhut leviävät intranetissä paljon nopeammin ja yhtä tärkeänä tiedona.
miten teet sen paremmaksi
Tee itsestäsi sellainen Vähintään 2–3 ”informantin” luottamusverkosto. Toisin sanoen ihmisiä, joilla on tehtävänsä yrityksen eri alueilla. Tämän seurauksena heillä on myös erilainen pääsy ja siten tiedon virtaus. Mitä tulee ”asioihin”, jotka ovat tärkeitä: Vertaa mahdollisesti erilaisia tietoja, joita saat informanteistasi ja arvioi: Mitä tietoa sain eri lähteistä?
Vastaavatko tiedot?
Päättele tästä, mikä tieto on totuudenmukaisempaa ja mikä ei.
2. vinkki: Tee kaikki yksin
Toivon, että ymmärrät, että keskisuuren ja suuren yrityksen ruorissa et voi koskaan hoitaa suuria kehityskulkuja yksin.
miten teet sen paremmaksi
Älä huijaa itseäsi. Jos haluat saada aikaan merkittäviä muutoksia yrityksessä, kaikki yrityksen työntekijät eivät välttämättä pidä siitä. Sitten tarvitset ainakin yhden kannattajia ja sponsoreita.
Yksi parhaista mentoreistani ja kouluttajistani: Prof. Tri Fritz Simon sanoi kerran: ”Jos haluan edistää muutosta, on vain 2 vaihtoehtoa: joko olen ainoa pomo yrityksen huipulla, sitten voin kokeilla ”tilaamista” – ehkä se toimii. Jos en ole tässä asemassa, tarvitsen ainakin jonkun, joka pitää ideastani yhtä paljon kuin minä. Minulla on siis tukija ja sponsori.” Haluan lisätä: ”On hyvä, että yrityksessä on kannattaja ja promoottori, jolla on sanottavaa.”
3. vinkki: Oletetaan, että kaikki haluavat muutosta
Nykyisessä muutostilanteessa kuulen melkein aina: Muutoksen on tapahduttava. Haluamme muuttua. Me kaikki seisomme sen takana. Mutta kun se konkretisoituu, toinen tai toinen maksaa ja tekee juuri päinvastoin kuin mitä aiemmin sanottiin ”kukkaisilla” sanoilla.
miten teet sen paremmaksi
Ole hyvä ja katso tarkkaan: Mihin yritys on menossa? Oikeasti?
Yhdestä viimeisestä blogiartikkelistani tiedät eron sanomisen, merkityksen ja sen mukaan toimimisen välillä.
Kuuntele tarkasti:
WHO sanoo mitä missä tilanteessa?
Kuka sanooko hän niin?
Miten sanooko hän niin?
Miten onko myöhempi toimenpide?
Mikä vaikutus tällä henkilöllä on – erityisesti? Onko hän liikkeellepaneva voima?
”Avainhenkilöiden” käyttäytyminen auttaa sinua näkemään, mihin yritys todella haluaa mennä. Nyt!!
4. vinkki: Usko, että toimitusjohtaja on tärkein päätöksentekijä
Jos katsot yrityksesi organisaatiokaaviota, huomaat, että siellä on yleensä YKSI korkein asema. Se on toimitusjohtaja, toimitusjohtaja, toimitusjohtaja tai joku muu. Tietysti ajattelet: tämä on tärkein päätöksentekijä! Mutta kokemukseni osoittaa, että asema ja vaikutusvalta ovat usein eri maailmoja.
miten teet sen paremmaksi
Ole hyvä ja katso tarkasti: Kuka tekee varsinaisen päätöksen vastuualueellasi?
Mieti, kuka tekee todelliset päätökset vaikutuspiirissäsi. Tämä ei välttämättä ole korkein sijoitus, mutta se voi olla. Esimerkissämme havaitsimme, että se on toimitusjohtaja. Muissa tapauksissa se voi olla jopa joku hallintoneuvoston jäsen. Pitkään työskennellyt työntekijä tai vaikka mentori… Tämän saat selville paremmin, kun tarkkailet: Miten päätöksentekoprosessit yrityksessä tapahtuvat?
Henry M. saa joskus hikeä näillä kriteereillä. ”En ole koskaan ennen ajatellut asiaa sillä tavalla. En olisi edes keksinyt sellaisia kysymyksiä. Ja olen myös todella iloinen, että teemme tämän yhdessä, koska minulla olisi kestänyt paljon kauemmin tehdä se itse. Nyt olen puhdas, siisti ja tiedän kuinka terävöittää silmäni. Tunnen olevani hyvin valmistautunut.” Muuten, Henry M. on ymmärtänyt, että hänen pelkonsa tulla irtisanotuksi ja irtisanotuksi seuraavaksi on perusteeton tässä vaiheessa.
Jotta et saisi potkut – mitä sinun on nyt tehtävä?
Yhteenvetona voimme todeta, että voit valmistautua hyvin seuraavien seikkojen vuoksi siihen, onko tuolisi huojuva:
- Mieti omaa johtamiskäyttäytymistäsi:
Jos olet uudessa roolissa, vältä ”alokasvirheitä” hinnalla millä hyvänsä. - Käytä yllä olevia pohdiskelukysymyksiä terävöittääksesi näkökulmaasi nykyiseen tilanteeseen.
- Kiinnitä aina huomiota kolmeen tasoon kaikessa:
Mitä sanottiin?
Mitä oliko se käytös?
Mitä sanoo sisua?
Kuten näet, terävä analyyttinen mieli on hyvä olla varsinkin huippusuorituksena, mutta se ei yksin riitä. Ota aina sisäinen tunteesi mukaan, harjoittele intuitiotasi. Näin sinulla on loistava tilaisuus olla askeleen edellä muutospaineiden aikoina tiellä arvolähtöiseen yritysjohtamiseen.
Pidän peukkuja herra M:lle! Toivon, että olet kokenut arvokkaan AHA-hetken jossain vaiheessa ja että tunnet olevasi hyvin aseistettu matkallasi huipulle, olitpa sitten toimitusjohtajana, C-tason johtajana, hallituksen jäsenenä tai huippujohtajana.
Johtopäätös: Paras varotoimi, jotta sinua ei hylätä.
Valmistaudu hyvin uuteen rooliin
Tee kuten Henry M. Johtokunnan jäsen:
Henry M. haluaa tehdä työnsä hyvin. Hän tietää, että prioriteettien joukossa on vaikea navigoida. Lopulta hän on yksinäinen yrityksen huipulla ja hänellä on paljon vastuuta. ”Haluan rakentaa vastavoimaa ja ennen kaikkea itsemääräämisoikeutta varhaisessa vaiheessa: siksi saan ulkopuolisia neuvoja. Tiedän nyt, että jokaisella hyvällä huippujohtajalla on ”ulkopuolisia” sparrauskumppaneita ja luottamushenkilöitä, joiden kanssa he voivat keskustella arjen asioista”. Henry M.:lle tämä on maailman normaaliin asia. Selvitämme, kuinka tärkeä tämä päätös on hänelle.
Kumppanuuden muuttaminen sitoumukseksi.
Jotta Henry saavuttaisi tavoitteensa, tapaamme noin kerran kuukaudessa noin 3-4 tunnin henkilökohtaiseen tapaamiseen Kölnissä tai verkossa. Poistu arjesta voidaksesi keskittyä täysillä tällä hetkellä tärkeisiin aiheisiin. Hänen tavoitteensa: pohtia ja löytää konkreettisia vastauksia ja ratkaisuja. Toteutuksen aikana lähetämme ajoittain sähköpostia, jos on jotain kiireellistä keskusteltavaa. Työmme on rakentavaa ja tulokset paranevat jatkuvasti – ja näkyvät kaikille mukana oleville: hänen tiiminsä motivaatio kasvaa, tulokset paranevat, asiakkaiden valitukset vähenevät merkittävästi ja työntekijöiden innovatiiviset ehdotukset lisääntyvät. Huolehdimme tietysti myös ”politiikan korkeakoulusta” yhteistyössä. Mistä tunnistan voimapelit yrityksen huipulla? Miten käsittelen sitä? Miten poistun?
Minun näkökulmastani tämä on paras ehkäisy, jota voit käyttää, jotta sinun ei koskaan tarvitse sanoa: ”Minua irtisanottiin!” Eräs asiakkaistani ilmaisi asian näin: ”Minulle sparrauskumppanuus kanssasi on henkivakuutukseni!”.