Lukija, tiedä alusta alkaen, että et opi mitään uutta lukemalla seuraavat rivit. Se on taattu. Miksi sitten jatkaa tämän artikkelin lukemista? Koska jos haluat jatkaa liiketoiminnan kasvua, sinulla on vaikeuksia ymmärtää toimitusketjun markkinoiden muutosten koko merkitys, sinulta puuttuu yksi pieni ainesosa, jota napsauttaa ja hypätä uuteen aikakauteen, jolla on selkeä näkemys tiestä. Löydät näiltä riveiltä tänään sen ainesosan, joka sinulta puuttui.
Ensin vähän taustaa
Todettakoon, että yrityksemme toimivat yhä epävakaammilla markkinoilla ja jatkuvasti muuttuvissa asiakkaiden odotuksissa. Perinteinen toimitusketju on silloin muuttumassa. Selviytyäkseen tässä uudessa ympäristössä yritykset ovat enemmän kuin koskaan, ja se on hyvä, tietoisia hyvän toimitusketjun tärkeydestä. Tämä tietoisuus on olennainen ainesosa, jotta voidaan ryhtyä toimiin. Yritysten tulee siis suunnata toimintansa uudelleen tuleville vuosille ja varmistaa siten parempi tulos. Vaikka nämä ponnistelut kohdistuvat pääosin tehokkuuteen ja kustannusten vähentämiseen, on tärkeää, että toimitusketjua ei lokeroida, koska sen tehtävä ei ole vain kehittynyt, vaan sen rooli on muuttumassa. Se on yksinkertainen kustannuspaikka kilpailukykyisen strategisen toimijan kustannuspaikaksi kansallisella ja maailmanlaajuisella tasolla.
On selvää, että tämän uuden ympäristön kesyttämiseksi on tärkeää tuntea trendit, jotka ovat leimanneet ja tulevat vaikuttamaan toimitusketjuun, jotta hyödyt hyödynnetään mahdollisimman hyvin säilyttääkseen paikkansa markkinoilla tai jopa erottuakseen joukosta.
5 parasta toimitusketjun vaikuttajaa
1. Kustannukset ovat kaikki kaikessa
Tiedämme kaikki, että kustannusten hallinta on edelleen keskeinen tekijä liiketoiminnassa. Päivän kysymys on kuitenkin: Kuinka hallita kustannuksia tehokkaammin? Tämä on trendi nykyisessä talousympäristössä. Trendi, jota korosti maailmanlaajuinen taantuma, mutta myös yritysten halu kasvattaa markkinaosuuttaan ja tehostin kilpailukykyään ja siten kestävää liiketoimintaa.
Kustannusten hallinta ei siis rajoitu halvimman tuotteen löytämiseen. Refleksi, joka saattaa ensi silmäyksellä vaikuttaa loogiselta. Taloudellisimman tuotteen voi todellakin tilata, mutta myös tilausprosessin kustannukset on otettava huomioon. Usein huomiotta jäänyt tekijä, joka yritysten tulisi sisällyttää kustannuslaskentaprosessiinsa, sillä kaikessa työssä lopullinen kustannus ei rajoitu vain tuotteen hintaan. Se sisältää myös joukon tavaroiden hankintaan liittyviä elementtejä, jotka unohdamme tallentaa, kuten toimittajien etsiminen, tarjoukset, hintavertailu, tilausten antaminen ja vastaanottaminen, laskujen käsittely jne. Nämä elementit on ehdottomasti otettava huomioon ja suunniteltava uudelleen. tehokkaasti integroimalla parhaat käytännöt ja siten takaamalla todellisten hankintakustannusten pienenemisen.
2. Asiakas on avain
Mitä kutsutaan ”asiakaskokemukseksi” tai englanniksi, jolla on pikakuvakkeen merkitys, kaava käyttäjäkeskeinen kuvaamaan asiakaslähtöisen liiketoiminnan käsitettä. Tässä on trendi, joka voi olla vain pitkäaikainen. Koska asiakkaiden odotusten täyttäminen tai jopa ylittäminen on elintärkeä askel markkinoilla selviytymisen kannalta. Aina tavoitteena kustannusten alentaminen ja tehokkuuden lisääminen, yhä useammat yritykset pyrkivät luomaan kumppanuuksia muiden yksiköiden kanssa tarjotakseen asiakkailleen enemmän palveluita ja siten luodakseen lisäarvoa.
Mutta palvelun, tuotteen myynnin lisäksi on tärkeää kuunnella asiakasta, hänen tarpeitaan ja siten tunnistaa kehittämiskohteita ja sopivia ratkaisuja. Suhteesta asiakkaaseen tulee tällöin arvoa luovaan lähestymistapaan suuntautunut sitoutuminen, ei pelkkä operatiivinen transaktio.
3. Innovaatio on suuri haaste
Innovaatio voi olla pelottavaa, koska se tulee muutoksen mukana. Voimme myös pitkään etsiä vuosisadan ideaa, joka vie meidät kohti innovaatioita. Entä jos aloittaisimme sen avulla tukemaan asiakkaitamme, lisäämään heidän omaa tehokkuuttaan, työskentelemään käsi kädessä heidän kanssaan? Koska tämän päivän asiakas odottaa meidän pystyvän ymmärtämään ja ennustamaan tulevaisuuden trendejä. Konkreettisesti, jotta voimme rakentaa korkean lisäarvon tarjoavan tarjouksen yhä vaativammille asiakkaille, meidän on siirryttävä kustannuslogiikasta innovaatiologiikkaan. Innovaatiot ovat edelleen ykkösvipu ostotehokkuuden parantamisessa. 75 % vastaajista mainitsee, että innovaatioiden etsintä on kustannussäästöjä edellä (73 %).
Miltä seuraavan sukupolven varastot ja kuljetusjärjestelmät näyttävät? Miten nämä ratkaisut voivat hyödyttää yrityksiä ja lisätä niiden tehokkuutta? Meidän on pyrittävä vastaamaan näihin kysymyksiin ja varmistettava, että yritystoimintaa vahvistetaan. Innovaatiot ovat jo nyt toimitusketjun riskienhallinnan ytimessä, ja siitä on tullut yhä tärkeämpi.
4. Yhteistyö ei ole enää vain a muotisana
Yhteistyö on avainsana. Yrityksillä onkin nykyään samat haasteet, kaikki alat yhdistettynä: tehokkuus, kustannusten hallinta, joustavuus ja ketteryys. Siksi on tarpeen oppia tekemään hyvää yhteistyötä ja ryhtymään kumppaneiksi, mikä edellyttää organisaation sisäistä kehittämistä ja uusien taitojen käyttöönottoa.
Yritykset ovat alkaneet ymmärtää, että yhteistyö niin teollisuuden sisällä kuin sen ulkopuolellakin on mahdollista ja elintärkeää. Tässä mielessä kehittyvät organisaatioiden väliset suhteet, olivatpa ne vertikaalisia (asiakkaat-toimittajat) tai horisontaalisia (kilpailijoiden tai samojen resurssien käyttäjien välillä). Näemme jo nyt esimerkkejä läheisesti liittyvillä aloilla toimivien yritysten yhteistyöstä. Mecachrome Canadan ja Groupe Melochen välinen kumppanuus on hyvä esimerkki kahdesta hyvin toisiaan täydentävästä yrityksestä, jotka keskittyvät omiin osaamiskeskuksiinsa mutta hyötyvät toistensa strategisten kumppanien vahvuuksista ja kyvyistä. Allianssi, jonka avulla he erottuvat joukosta yhä kilpailluilla markkinoilla.
Tämä yhteistyö voi kehittyä vain tulevina vuosina, vaikka se merkitsisikin nopeasti kehittymistä sektorienväliseksi yhteistyöksi, sillä on selvää, että yhteistyöllä voimme luoda kestävää kilpailuetua.
5. Kestävä kehitys: Aina edellä
Uusien sääntelyrajoitusten, asiakkaiden korkeiden odotusten, energiariippuvuuksien jne. edessä yritysten on integroitava kestävä kehitys osaksi strategiaansa ja otettava se käyttöön toimitusketjunsa prosessissa. Näiden tekijöiden integroiminen elinkelpoisuutta ja taloudellista laatua vaarantamatta on tämän päivän yritysten haaste selviytyä paremmin huomisen maailmassa.
Vaikea, mutta ei mahdoton haaste, tämä ulottuu tuotteiden ja niiden pakkausten ekologisesta suunnittelusta (täyttöasteen parantaminen) suunnitteluprosessin muuttamiseen (esim. kiireellisten toimitusten vähentämiseen).
Aina tässä halussa sisällyttää toimitusketju kestävään kehitykseen. Siihen voidaan lisätä muitakin suuntauksia. Erityisesti yhteistyö, joka toimii sen parantamiseksi. Yhdessä toimivat yritykset voivat todellakin edistyä kestävän kehityksen tavoitteidensa saavuttamisessa. Esimerkki hyvästä yhteistyöstä on resurssien yhdistäminen (varastot, valmistelu, kuljetus), joka vastaa ympäristöasioihin vastaamisen lisäksi myös kustannusten jakamisen taloudellista logiikkaa.
Tiivistettynä
Kustannusten hallinta, asiakkaiden sitoutuminen, innovaatio ja yhteistyö ovat kaukana ohimenevistä trendeistä. Ne ovat osa pitkän tähtäimen toimintaa ja ovat yrityksen toiminnan keskiössä. Niitä voidaan harkita ja hyödyntää itsenäisesti tiettyjen ongelmien ratkaisemiseksi, mutta niitä voidaan myös hyödyntää synergiana merkittävien ja mitattavissa olevien parannusten aikaansaamiseksi. Näiden haasteiden huomioon ottaminen on siksi välttämätöntä yrityksille, jotka haluavat turvata selviytymisensä. Niiden integrointi on välttämätöntä, jotta niiden suorituskykyä voidaan jatkuvasti parantaa. Nyt on meidän tehtävämme panna nämä käsitteet käytäntöön. Oletko valmis ?
Lynda Kara