Aito johtajuus: määritelmä ja ominaisuudet

Yhä useammin asiakkaani muotoilevat: ”Haluan johtaa aidosti!” – Haluan olla todellinen johtaja. Aina ja joka tilanteessa.” Onko se mahdollista? Ja jos on – kuinka onnistut johtamaan aidosti? Tästä postauksesta voit lukea,

Aito johtajuus: määritelmä ja ominaisuudet

Aito johtajuus on kaikkien huulilla. Mutta mitä aidosti johtaminen tarkalleen tarkoittaa, ei ole aivan selvää monille huippujohtajille. Aluksi haluan lähestyä sanaa ”aitoisuus” ja sitten tarkastella autenttisen johtajuuden ominaisuuksia.

Mitä ”aito” oikeastaan ​​tarkoittaa?

Ennen kuin osallistun perustavanlaatuiseen keskusteluun täällä, käyn mieluummin Wikipediasta. Tässä sanotaan autenttisuudesta:

”…ilmaista ja toimia oman todellisen minänsä eli arvojensa, ajatusten, tunteiden, uskomusten ja tarpeiden mukaan, ilman ulkoisten vaikutusten sanelemista (Harter, 2002)”.

Voidaan myös lukea, että ihminen kokee itsensä aina aidoksi, kun hän

  • on itsetietoinen (eli tietää vahvuutensa, heikkoutensa ja motiivinsa),
  • olla rehellinen itselleen
  • toimii johdonmukaisesti uskomustensa mukaisesti ja
  • on vilpitön muille, joten ei yritä taipua taaksepäin.

Mitä on aito johtaminen?

Kun ajattelen, kenet tunnen johtotehtävissä ja kenet koen aitoina eli aidosti johtavana pomona, mieleeni tulee seuraavat ominaisuudet – aivan yllä mainittujen aitouskriteerien mukaisesti:

  1. Ihminen toimii sisäisten uskomustensa mukaisesti.
    Tämä tarkoittaa, että hän tietää tarkalleen, millä perusteella hän tekee päätöksensä. Tämä tarkoittaa, että he voivat myös edustaa niitä vastaavasti. Sitten hän väittää olevansa täysin kyseisen ehdotuksen tai tuotteen takana. Hänen ei tarvitse täyttää jonkun muun vaatimuksia, hän asettaa omat standardinsa. Hän on selkeä kommunikaatiossaan ja johdonmukainen käytöksessään. Sen sijaan, että hän olisi lyhytluonteinen, hän näyttää itsevarmalta.
  2. Johtaja ”seitsee” jotain.
    Tämä tarkoittaa, että hän tietää arvonsa yritykselle ja sallii toisinaan tuntea itsensä epämukavaksi, kun se palvelee asiaa. Se tekee hänestä tunnistettavan, hänellä on profiili. Ne, jotka näyttävät ääriviivat, erottuvat automaattisesti joukosta. Karismaa omaavat ihmiset ovat usein hyvin aitoja, koska he tietävät vahvuutensa ja osaavat käyttää niitä hyvin kohdistetusti.
  3. Aidolla johtajilla on yleensä hyvä pääsy tunteisiinsa ja siten myös intuitioonsa.
    Kuten nykyään tiedämme, tunteet ovat hyvin paljon mukana päätöksissämme. Kun johtaja on oppinut luottamaan omiin havaintoihinsa, hänellä on vain toinen resurssi käytettävissään tehdä hyviä päätöksiä.
  4. Autenttiset ihmiset lepäävät itsensä sisällä.
    Siksi heitä voidaan usein lähestyä tunnetasolla. Tämä tarkoittaa, että he pystyvät ottamaan yhteyttä muiden ihmisten näkökulmiin, kuuntelemaan ja omaksumaan uusia näkökulmia. Tämä luo luottamusta, ja luottamus auttaa luomaan yhteistyöhön perustuvan johtamiskulttuurin.
  5. Aidosti johtaminen tarkoittaa vallan ja vaikutusvallan käyttöä kaikkien parhaaksi.
    Aitoille johtajille valta ja vaikutusvalta eivät ole koskaan päämäärä sinänsä, vaan aina keino saada asiat etenemään heidän edukseen. Heillä on yleensä selkeät käsitykset siitä, mitä he haluavat suunnitella ja mitä siihen tarvitaan, ja he käyttävät mahdollisuuksiaan viedäkseen sen läpi.
  6. Ne, jotka johtavat aidosti, saavat kunnioitusta ja arvostusta.
    Lopulta voit tunnistaa aidot johtajat siitä, että heitä kohdellaan suurella kunnioituksella ja suurella arvostuksella kaikilta puolilta. Ja se on luultavasti seurausta heidän aidosta käyttäytymisestään.

Sen verran tärkeää aitous on uralla

Aloitin jokin aika sitten tutkimuksen aitouden arvosta uralla. Yksi selkeä tulos oli, että monet haluaisivat ainakin työssä elää autenttisemmin – johtaa aidosti.

Lausunto ”Jos epäilen, aitous on minulle tärkeämpää kuin hallituksen asema”sovittu 76,1 % kaikista osallistujista täysin samaa mieltä, jota seuraa tiiviisti 72,8 % lausunnosta ”Jos en voi toimia aidosti, sillä on negatiivinen vaikutus elämänlaatuani”.

Tämä osoittaa selvästi, että suurin osa osallistujista pitää aitouden arvon melko korkealla – ainakin teoriassa. Aitouden halu on myös keskeinen tekijä elämänlaadussa, työ- ja perhe-elämän tasapainossa, suorituskyvyn parantamisessa jne. Jos toimin aidosti, jos johdan aidosti, sillä on yleensä positiivisia vaikutuksia näihin asioihin – jos en tee, seuraukset ovat yleensä melko negatiivisia.

”Aito johtajuus” tervetullut tekosyy?

Ympäristön kannalta autenttinen henkilö näyttää kaiken kaikkiaan ”todelliselta”. Katsoja pitää häntä rehellisenä, johdonmukainen, luonnollista, vääristymätöntä, muuttumattomana totta. Sen ei tarvitse koskea katsotun todellisia ominaisuuksia. VAIKUTUS yksin ratkaisee. Joskus sanon sen näin: Vastapuoli näyttää minulle selvältä, eli on sopusoinnussa itsensä ja roolin kanssa. Esimies voi kuitenkin myös kokea itsensä autenttiseksi, mutta ei ulkomaailmalle näytä siltä ollenkaan.

Esimerkki: Aluejohtaja Meier suuttuu työntekijästä. Hän huutaa hänelle ja vaatii välittömästi parannusta työntekijältä. Kun häneltä kysytään hänen käytöksestään, hän vastaa ”En tiedä mitä sinulla on. Olin vihainen, annoin tunteideni valloittaa. Johdin aidosti!

Basta! Tuntuuko sinusta samalla tavalla – aitouden tarve kasvaa. Kaikki haluavat sinun olevan aito. Haluat johtaa aidosti – oma väitteesi. Mutta rehellisesti sanottuna, onko se aito, kun napsahdan työtoverilleni? Eikö olekin enemmän alibi käyttäytyä niin kuin minusta nyt tuntuu impulssiohjattu – tai vielä rajummin: käyttäydy kuin kirves metsässä ja sano sen jälkeen ”Olin aito?”

Johda aidosti: johdonmukaisuus on avain

On monia ihmisiä, jotka pitävät itseään aitoina (katso divisioonan johtaja Meier), mutta eivät vaikuta ollenkaan aidolta. Termi ”aitoisuus” on nyt liian raskas minulle. Ja monissa paikoissa sitä ”pahoinpidellään”. Aitoudesta ja autenttisesta johtamisesta on vähitellen tulossa muotisana. Siksi käytän mieluummin sanaa ”johdonmukainen”. Minun näkökulmastani tämä on paljon helpompi ymmärtää ja toteuttaa jokapäiväisessä elämässä.

Ole tietoinen yhdestä asiasta: Esimiehenä sinulla on useita eri rooleja samanaikaisesti. Ei vain ammatillisesti ja yksityisesti. Jos olet yksin esimies, esim. osastopäällikkö, sinulla on YKSI tehtävänimike, mutta samalla useita eri rooleja. Olitko tietoinen tästä? Jotkut käsitteet puhuvat 3 roolista, jotkut 8 roolista. Vain muutamia termejä mainitakseni:

  • Johtaja innovaattorina
  • Johtaja välittäjänä
  • Johtaja tuottajana
  • Toimitusjohtaja johtajana
  • Johtaja mentorina
  • Johtaja ohjaajana
  • Johtaja valvojana
  • Johtaja koordinaattorina

(Johtajan roolit Robert Quinnin jälkeen)

Jokaiselle yksittäiselle roolille on omat odotukset ja pelisäännöt. T. täysin eri mieltä. Otetaanpa ”johtajan rooli mentorina”. Täällä yksi tehtävistäsi on kehittää työntekijöitäsi ja tukea heitä. Tässä roolissa vaikutat harmoniselta, jos olet empaattinen, hyvä kuuntelija, joka antaa työntekijöille paljon luovaa vapautta.
”Esimiehenä rekisterinpitäjänä” keräät ja jaat yksityiskohtaisia ​​tietoja, tarkistat suorituskyvyn ja muokkaat kirjallisia määrityksiä. Ohjaajana olet hyvä analyytikko ja nautit loogisten ongelmien ratkaisemisesta. Vaikutat johdonmukaiselta, jos annat ohjeet selkeästi ja täsmällisesti ja varmistat, että ne pannaan täytäntöön. Sinusta tulee väärennös, jos olet nyt myötätuntoinen, kuuntelet ja mikä tärkeintä, annat työntekijöille vapauden suorittaa tehtävänsä nyt tai et.

Johdonmukainen rooli näyttää aidolta

Vaikka olet sama johtaja ja saatat kokea itsesi autenttiseksi, ympärilläsi on erilainen näkökulma: ympärilläsi olevat kiinnittävät huomiota rooliin, jossa olet tällä hetkellä johtajana. Jos ympäristösi näkee sinut ”roolissasi johdonmukaisena”, sanot ”Mr./Ms. xy johtaa aidosti”. Ympärilläsi olevat katsovat yleensä käyttäytymistäsi ja kuinka se vaikuttaa heihin. Ohjaajana voit johtaa aidosti, vaikka käyttäydyt täysin eri tavalla kuin motivaattorin roolissa, ja voit myös johtaa aidosti siellä.

Johtopäätös: Aitoja johtajia kunnioitetaan ja arvostetaan

Jos haluat johtaa aidosti, sinun on oltava aito itsestäsi kokea sekä aito ympäristöllesi toimii.

On helpompaa, jos kiinnität huomiota erilaisiin rooleihin, joihin liukuu jatkuvasti. Jos käyttäytymisesi on ”yhteensopivaa” roolin kanssa, ympärilläsi olevat näkevät käyttäytymisesi autenttisena eli ”todellisena”. He johtavat aidosti ja todennäköisesti palkitaan kunnioituksella ja arvostuksella.

About admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *