Vahvat tiimit suojelevat liiketoimintaasi, kun asiat menevät huonosti, kun koko maailma on sinua vastaan ja mikään ei mene haluamallasi tavalla.
Hyvissä joukkueissa on vahvat siteet, mikä auttaa pitämään moraalin korkealla vaikeina aikoina.
Erinomaiset tiimit osaavat hyödyntää vahvuuksiaan ja kompensoida jäsentensä heikkouksia.
Jos sinulla on voittajatiimi, joka johtaa tärkeintä projektiasi, voit luottaa heidän onnistumiseensa.
Täydellisen joukkueen kokoaminen ei ole aina helppoa. Sinulla voi olla kaikki tarvittavat osat edessäsi, ei ole takeita, että ne sopivat yhteen. Tehokkaan joukkueen ominaisuudet ylittävät yksilön lahjakkuuden.
1. Animoidut keskustelut
Esimiehet haluavat joskus, että heidän tiiminsä on täysin samaa mieltä kaikesta, mitä he sanovat kokouksissa, mutta tämä lähestymistapa ei ole erityisen terve. Johtajien tulisi rohkaista tiimin jäseniä puhumaan, jos he ovat eri mieltä – varsinkin jos kritiikki on esitetty rakentavasti.
Johtajat eivät ole koskaan täydellisiä. Hyvät johtajat kuuntelevat, toimivat ja rohkaisevat työntekijöidensä rakentavaa palautetta ja ehdotuksia sen sijaan, että vaientaisivat erimielisyyksiä.
2. Yhteinen visio ja odotukset
Kaikkien tiimin jäsenten on oltava samalla sivulla. Tämän pitäisi mennä pidemmälle kuin tietää joukkueen tavoitteet. Tiimin jäsenten tulee myös tietää, miksi näitä tavoitteita tarvitaan.
- Mikä on hankkeen lopullinen tulos?
- Miksi se on yritykselle tärkeää?
- Miksi se on tärkeää asiakkaille tai kuluttajille?
Kaikkien ihmisten pitäisi pystyä vastaamaan näihin kysymyksiin, jos haluat heidän olevan motivoituneita työssään.
3. Pätevyys
Vaikka hyvien tiimien arvo on suurempi kuin osiensa summa, kaikki johtajat haluavat tiiminsä koostuvan erittäin pätevistä jäsenistä. Tämä väite saattaa tuntua ilmeiseltä – mutta jotkut johtajat välttävät palkkaamasta enemmän kuin päteviä työntekijöitä, jos he varastavat esityksen tai korostavat johtajiensa heikkouksia.
4. Tietoisuus vahvuuksista ja heikkouksista
Hyvä johtaja ymmärtää työtovereidensa kyvyt – tämä sisältää heidän taitonsa, pätevyytensä, vahvuutensa ja heikkoutensa. Nämä johtajat rohkaisevat henkilökuntaa aina ottamaan ylimääräistä kilometriä ja ottamaan heidät pois mukavuusalueeltaan – mutta vaarantamatta joukkueen menestystä tarpeettomasti.
Vain ymmärtämällä tiimin jäsenten vahvuudet ja heikkoudet voit toivoa saavasi oikeat tehtävät oikeille työntekijöille.
Tämä sääntö koskee myös työntekijöitä. Ryhmätoverit pystyvät jakamaan työtaakkaa paremmin, jos he tietävät, missä tehtävissä heidän kollegansa menestyvät.
5. Läpinäkyvyys
Mad Menin toimistopäivinä johtajilla oli tapana omaksua ”me vastaan he” -lähestymistapa työntekijöiden kanssa. Heille annettiin mahdollisimman vähän tietoa, mikä johti epäluuloisuuden ja epäluottamuksen kulttuuriin.
Nykyään työympäristö muuttuu yhä avoimemmaksi – se on jopa demokratisoitunut useissa yrityksissä. Avoimuus on tämän lähestymistavan avain. Kaikkien osapuolten on oltava täysin rehellisiä toisilleen, jopa jakaessaan tietoja, joita he ovat haluttomia luopumaan.
Avoimuus lisää sitoutumista ja luottamusta. Työntekijät kokevat lisätiedon voimaantuneena ja sitoutuvat enemmän tiimin työhön.
6. Myrkyllisten ihmisten puuttuminen
Me kaikki työskentelemme eri tavoin – mutta jotkut ihmiset voivat tuntua ongelmallisilta tietyissä tilanteissa. Kun henkilöä ei sijoiteta oikeaan asemaan, tiimiin ja/tai organisaatioon, hän voi tulla myrkyksi ja kaataa tiimin. Vaikka johtajat saattavat olla haluttomia ryhtymään toimiin näiden työntekijöiden kanssa heidän arvokkaiden taitojensa vuoksi, on tärkeää ymmärtää, että heidän sopimattomuudestaan voi olla enemmän haittaa kuin heidän taidoistaan hyötyä.
Hyvät johtajat osaavat koota oikean tiimin oikeiden ihmisten kanssa eivätkä epäröi tehdä muutoksia, jos he huomaavat, että jokin (tai joku) vaarantaa ryhmän moraalin ja suorituskyvyn.
7. Oikea johtamistyyli
Ei ole olemassa ”ihanteellista” johtamistyyliä. Kaikki riippuu joukkueen kokoonpanosta. Jos tiimi on erittäin motivoitunut ja ammattitaitoinen, johtajan tulee ottaa kädet irti ja välttää liiallista johtamista. Jos tiimi ei toimi hyvin yhdessä, esimiehen on ehkä omaksuttava itsevarma lähestymistapa saadakseen äänensä kuuluviin.
8. Laaja valikoima erilaisia taitoja
Tiimi, jonka jäsenillä on eri taustat, tarkoittaa pääsyä monipuolisempaan osaamiseen, joka auttaa lähestymään ongelmia eri näkökulmista ja pohtimaan asioita useasta näkökulmasta. Joukkueet, joilla on monipuolinen osaaminen, peittävät jotenkin omat heikkoutensa joukkueena.
9. Palaute ja tunnustus
Palaute on hyväksi kaikille. Ryhmän edun mukaista on, että kaikki sen jäsenet ovat tietoisia edistymisestään ja mahdollisista ongelmista, jotka vaativat heidän huomiotaan. Johtajat hyötyvät tuottavammasta tiimistä, ja sen jäsenet voivat oppia virheistään ja tiedostaa yhä enemmän vahvuuksiaan ja heikkouksiaan.
Positiivinen palaute on yhtä tärkeää kuin rakentava palaute. Sen sijaan, että kertoisimme tiimin jäsenille, että emme näe ”ei ongelmaa” heidän saavutuksissaan, johtajien tulisi tarjota kohteliaisuuksia ja tunnustusta, jos työ on tehty hyvin.
10. Oikea tiimidynamiikka
Vahvuudet ja heikkoudet eivät ole ainoat tekijät, jotka tulee pitää mielessä tiimiä rakennettaessa. Kyse on myös siitä, miten nämä henkilöt toimivat keskenään. Jos Alex esimerkiksi haluaa suunnitella tehtävän kaikki vaiheet erittäin tarkasti, hän ei työskentele optimaalisesti Brianin kanssa, joka haluaa olla spontaani ja selvittää yksityiskohdat niiden edetessä. Toisaalta Alex haluaisi työskennellä Carlan kanssa, jolla ei ole ongelmia suunnitelmien kanssa ja joka seuraisi mielellään Alexin yksityiskohtaista rutiinia.
Esimiesten tulisi selvittää, mitkä jäsenet toimivat parhaiten yhdessä – mutta huomaat nopeasti, että tehtävä on vaikeampi kuin uskotkaan!
Monet työntekijät epäröivät sanoa, kenen kanssa he työskentelevät hyvin. He saattavat pelätä, että heidät nähdään ”vaikeina”, jos he myöntävät, että he eivät toimi hyvin kaikkien kanssa. Vaihtoehtoisesti he saattavat tuntea, että heidän vastauksensa voivat potkia heidät pois tiimistä, jos he eivät sovi yhteen muiden jäsenten kanssa.
Toistuvan ja avoimen viestinnän, anonyymin palautteen ja psykometrisen testauksen yhdistelmä voi auttaa sinua voittamaan nämä vaikeudet.
Kuinka poikkeuksellinen tiimisi on?
Tutustu luetteloon. Kuinka monta näistä ominaisuuksista luulet tiimilläsi olevan? Hyvin harva joukkue voi väittää omistavansa kaikki kymmenen!
Vaikka nämä ominaisuudet osoittavat, että joukkue on hyvässä kunnossa ja menestyvä, joukkueen vahvuus ei todellakaan ole ainoa tuloksiin vaikuttava tekijä – mutta mikä tärkeintä, se on yksi harvoista tekijöistä, jotka ovat sinun hallinnassasi.
Muistatko ajan, jolloin poikkeuksellinen tiimityö auttoi sinua saavuttamaan ja ylittämään tavoitteesi? Jaa kokemuksesi kommenteissa!